“Müslümanlar olarak ortak zeminlere ihtiyacımız var”
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nin (İDSB) Ankara’da düzenlediği tanıtım toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Somali Zemzem Vakfı Müdürü Abdurrezzak A. Siad, Müslümanlar olarak bir ortak zemine, anlayışa ve platforma ihtiyacımız olduğunu söyledi.
Somali’deki sıkıntılarının ve işgallerin sona ermesi için Türkiye’nin tecrübelerine ihtiyaçlarının olduğunu belirten Zemzem Vakfı’nın temsilcisi, ülkesi Somali’nin son durumunu da Vakit'e M. Mustafa Uzun’a anlattı.
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) tarafından Ankara’da düzenlenen tanıtım programına Türkiye’den çok değerli konukların yanı sıra İslam coğrafyasının farklı yerlerinden de birçok isim katılmıştı. İDSB üyesi bu kuruluşların temsilcileri, yaptıkları konuşmalarda son yıllarda Türkiye’nin dış politikada giderek artan etkinliğine dikkat çekmiş ve bu durumun ülkelerine olan yansımalarını anlatmışlardı. Bu üyelerden biri de Somali’den gelen Zemzem Vakfı temsilcisiydi. Tanıtım toplantısının akabinde kaldıkları otelde görüştüğüm Somali Zemzem Vakfı Müdürü Abdurrezzak A. Siad ile Zemzem Vakfı’nın yaptığı çalışmaları konuştuk. Aslında Somali’de yaşanan korsanlık iddialarını da, Şeriat Mahkemelerini de kendisi ile konuşmak istedim, lakin bu noktada kesinlikle konuşmak istemediğini belirtti. “Biz sadece yardım kuruluşuyuz” dedi. Buyrun...
SOMALİ’DE BİR DEVLET YAPISI MAALESEF YOK
- Zemzem Vakfı nasıl kuruldu?
- 1992 yılında Somali devletinin çökmesi üzerine insani yardım anlamında büyük bir boşluk ortaya çıktı. Özellikle o dönemde çok şiddetli bir kıtlık yaşandı. Milyonlarca insan yardıma muhtaç kaldı. Biz de bu amaçla Zemzem Vakfı’nı kurduk. İlk etapta o kıtlık ile mücadele etmeye başladık. Eğitimli ve kültürlü Somalililer bir araya gelerek bu vakfı kurdular.
- Neler yapıyorsunuz?
- Somali’nin çok ciddi anlamda alt yapı problemleri var. Eğitimden sağlığa çok ciddi problemler yaşıyoruz. Eğitim, sosyal hayat, sağlık gibi alanlarda çalışıyoruz. İnsani yardım ve insan haklarının gelişimi noktasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
- Somali’de devlet yönetimi açısından uzun yıllardır ciddi problemler yaşanıyor. Bu durumun yardım çalışmalarına etkisi nasıl oluyor?
- İnsani yardım çalışması yapan derneğimiz, Somali’de maalesef bir devlet yapısının olmaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Tabii, bu durum bizim çalışmalarımızın çeşitlenmesi ve daha derinlemesine işlenmesine de neden oluyor. İnsanlara sağlıktan su kuyularının açılmasına kadar birçok alanda hizmet veriyoruz. Bunların her biri ayrı uzmanlık gerektiren işler. Biz bu alanların hepsinde uzmanlaşmak zorunda kaldık.
MÜSLÜMANLARIN ORTAK BİR ZEMİNE İHTİYAÇLARI VAR
- Kurban?
- Evet, kurban organizasyonları da yapıyoruz. Milyonlarca insan bu kurban, zekat gibi yardımlardan faydalanmaktadır. Yeryüzünün birçok coğrafyasından yardım kuruluşu ile ortak çalışmalar yapmaktayız.
- Türkiye’den de irtibatlı olduğunuz yardım kuruluşları var mı?
- Elbette. Türkiye’den çeşitli konularda irtibatlı olduğumuz dernekler mevcuttur. Sadece İDSB çatısı altında Türkiye ile iş yapmıyoruz. İHH ve Ensar Vakfı ile ortak birçok çalışmamız olmakta. İlişkilerimiz devam ediyor ve bu işbirliklerini geliştirmek istiyoruz.
- İDSB’nin düzenlediği tanıtım toplantısı için Ankara’dasınız. Nedir sizi buraya getiren gerekçe?
- Müslümanlar olarak bir ortak zemin, bir ortak anlayış ve platforma ihtiyacımız var. İDSB bu açıdan çok önemli bir alternatif olabilir. Biz de İDSB’nin kurucu üyesiyiz ve hayırlı işler yapmak istiyoruz bu çatı altında.
- Türkiye’den neler bekliyorsunuz?
- Somali’de sıkıntıların ve işgallerin sona ermesi için Türkiye’nin tecrübelerine ihtiyacımız var. Türkiye hangi merhalelerden geçerek bu duruma geldi, neler yaptı, bunları bilmemiz gerekli.
SOMALİ HALKI ORTADA KALDI
- Somali’de son durum nedir?
- Mevcut bir hükümet var ve onların muhalifleri var. Silahlı mücadele veriyorlar. Acı dolu ülkemiz. Çatışmalar devam ediyor. Ortada kalan insanlarımız. Somali halkı ortada kalmıştır.
BATILI-LARIN SERBEST BIRAKMADIĞI ÜLKE: SOMALİ
İngiltere ve İtalya tarafından yıllarca sömürülen Somali 1960'da bağımsızlığını ilan etti. 1991'de diktatör Muhammed Siyad Barre'nin devrilmesinden bu yana ülke güçlü bir hükümet görmedi. Ülkenin kuzeyi bağımsızlığını ilan etse de kimse tanımadı. 1991'den beri iç savaş ve açlık sürüyor. Son olarak 2006 yılında ülkede büyük bir iç savaş daha çıktı ve ardından da ülke tarihi düşmanı Etiyopya tarafından işgal edildi. 2006'da başlayan savaş bugün bile devam etmekte.
Tamamı Müslüman olan Somali halkı, Afrika'da en az AIDS hastalığına sahip olan ülkedir. Afrika'nın en iyi iletişim sistemlerinden birine sahip olan ülkede nüfusun sadece %1.5'u telefona sahip. Ulaşımda ise hava ulaşımı ön plana çıkıyor. On beş havaalanı özel sektör eliyle yapılmış ve başarıyla işlemekte. Somali'de 2006'dan beri süren savaş yoğunlukla ülkenin güneyinde yaşanmakta. Müslümanlar bu bölgede Uganda ve Burundi'ye karşı savaşıyorlar. 90’lı yıllarda Somali’de büyük bir yenilgi yaşayan ABD ise şimdilerde ülkeye açıktan bir müdahalede bulunamıyor.
(Röportaj: M. Mustafa Uzun / Vakit)