Şükrü HÜSEYİNOĞLU

19 Şubat 2010

NATO'YA KİM "ONE MİNUTE" DİYECEK?

Geçtiğimiz hafta Katar’da düzenlenen ABD – İslam Dünyası Forumu’nda onur konuğu olarak açılış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan’ın, fok balıklarının avlanması karşısında ayağa kalkan insanlığın Gazze’de fosfor bombalarıyla katledilen çocuklar için tepkisiz kalmasını eleştirdiği ve ''Her alanda adaleti, barışı, hukukun üstünlüğünü ve barışı savunmalıyız. Dünyanın neresinde olursa olsun çocukların öldürülmesi, kadınların öldürülmesi, masum insanların katledilmesi, insan haklarının ihlal edilmesi ve insani değerlerin ihlal edilmesi altını çizerek ifade ediyorum eşit derecede kötüdür” sözlerini sarf ettiği gün (14 Şubat Pazar), işgalci ABD'nin insansız uçaklarla Pakistan’ın Veziristan bölgesindeki saldırısında 7, ABD güdümlü savaş ve işgal örgütü NATO’nun Afganistan’ın Helmand eyaletindeki saldırısında ise roketin bir eve isabet etmesi sonucu 12 Müslüman katledildi.

 

İslam Dünyası ile ABD arasındaki sorunların masaya yatırılması ve bu çerçevede diyaloğun artırılması iddiasıyla toplanan bir forumun gerçekleştirildiği gün, ABD ve müttefiklerinin Pakistan ve Afganistan’da çocuk ve kadınların da arasında bulunduğu 19 Müslümanın kanına girmesi ve buna karşılık forumda İslam dünyasının bu bölgesindeki Amerikan katliamlarının gündeme getirilmemiş olması düşündürücüdür.

  

Geçtiğimiz yıl Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’nda Siyonist işgal rejimi şefine karşı vicdan sahibi herkesin alkışladığı bir çıkış yapan Erdoğan’ın, orada sarf ettiği “One minute” cümlesiyle sembolleşen bu çıkışı daha sonra çeşitli platformlarda ve son olarak Katar’daki AB D-İslam Dünyası Forumu’nda da sürdürmesi takdire şayan bir tutum. Lakin “Dünyanın neresinde olursa olsun çocukların öldürülmesi, kadınların öldürülmesi, masum insanların katledilmesi ve insani değerlerin ihlal edilmesi”ne tepki göstermek gerektiğini ifade eden Erdoğan’ın son yıllarda özellikle Afganistan ve Pakistan’da kadın, çocuk, yaşlı demeden binlerce Müslümanın kanına girmiş ve girmekte olan ABD ve NATO’ya “One minute” demekten imtina etmesi açık bir tutarsızlığı ifade etmektedir.

 

İslam Dünyası ile ABD arasındaki sorunları konuşmak iddiasıyla düzenlenen bir forumda, Obama’nın İstanbul ve Kahire konuşmalarının diyalog adına olumlu ve cesaret verici mesajlar içerdiğini söyleyip de, aynı Obama’nın Afganistan ve Pakistan’da günaşırı akıttığı Müslüman kanlarını gündeme getirmemek ne kadar tutarlıdır?

 

2. Dünya Savaşı sonrası, ABD ve müttefikleri tarafından Komünist blokun yayılmasına karşı tedbir olarak kurulan (4 Nisan 1949) NATO, 1991 yılında Sovyetler’in çöküşü ve soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte varlık gerekçesini kaybetmiş, fakat Amerikan emperyalizminin savaş örgütü olarak varlığının devamını sağlamak için yeni bir düşman konseptine kavuşturulmuştur. Bu yeni düşman “Köktencilik” adı altında İslam ve Müslümanlar olacaktı.

 

NATO, bu konsept değişikliğinden sonra tüm dikkatini İslam coğrafyasına yönlendirmiş ve 2001 yılındaki Afganistan işgaliyle birlikte fiilen İslam coğrafyasına yönelik Amerikan işgal politikalarına dahil olmuştur. 2001 yılından bu yana Afganistan’da “terörle mücadele” adı altında köyleri, kasabaları bombalayıp katliam üstüne katliam yapan NATO’nun destekçilerinden biri de, 1952 yılından bu yana NATO üyesi olan Türkiye’dir. Türkiye, 2001 yılındaki Afganistan işgaline NATO kapsamında dahil olmuş, o günden bu yana da özellikle Kabil ve çevresinde önemli bir rol oynamıştır. Son gelen haberler, Afganistan’da bulunan Türkiye askerlerinin artık “operasyonlara” da dahil olmaya başladığı yönündedir. Afganistan’daki ISAF’ın komutanı Stanley A. McChrystal, iki hafta önce yaptığı açıklamada, “Türk askerleri Afgan halkı için savaşıyor, onlara hizmet ediyor ve bunun karşılığında ne zengin oluyorlar ne bir şey kazanıyorlar” şeklinde övgülerini dile getirmekteydi.

 

Dört ay önce, Gazze katliamına tepki olarak Anadolu Kartalı Tabikatı’na katılmasına izin vermeyip, 28 Şubat sürecinden beri yol geçen hanı yaptığı Konya Hava Üssü’nü Siyonist işgal rejimine kapatan Ak Parti Hükümeti’nin, buna karşılık Afganistan ve Pakistan’da kan dökmeyi sürdüren NATO’nun Awacs uçaklarına aynı hava üssünü hiçbir zorluk çıkarmadan açması, yukarıda sözünü ettiğimiz tutarsızlığın acı sonuçlarından biri olmuştur.

 

Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması bile, bu konuda sergilenen işbirlikçi tutumun pervasızlığını gösterir nitelikteydi. Bakanlık, NATO makamlarının Afganistan'daki "operasyonlar" çerçevesinde Türkiye'den Awacs uçaklarının Konya Hava Üssü'nden geçici olarak yararlanması isteğinde bulunduklarını, kendilerinin de buna "ISAF operasyonuna yaptıkları kapsamlı katkılar çerçevesinde" olumlu cevap verdiklerini açıklamıştı.

 

Evet, İslam coğrafyasının bir bölgesinde ABD – İslam Dünyası Forumu adı altında bir toplantının düzenlendiği ve orada ABD Başkanı’nın Ankara ve Kahire’de verdiği “dostluk ve işbirliği” mesajlarına atıflar yapıldığı gün Afganistan ve Pakistan’dan gelen ABD ve NATO katliamı haberleri ABD’nin diyalogdan ve işbirliğinden neyi kastettiğini açıkça göstermiştir. Vicdandan, insani değerlerden söz edenlere düşen, bu kanlı oyuna karşı durmak ve mazlumların safında yer alarak zalimlere “One minute” demektir.