Obama Kahire`de ne dedi, ne demedi?
Obama`nın İslam dünyasına hitaben gerçekleştirdiği konuşmada dediklerinden çok, demedikleri önemliydi.
Obama Arap dünyasının en eski üniversitesi olan Kahire Üniversitesi'nden İslam dünyasına hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.
Obama'nın merakla beklenen konuşması, ilk bakışta çok orjinal fikirler taşımıyor gibi gözüküyor. Ancak konuşma iyi analiz edildiğinde hemen dikkati çeken çok olumlu mesajların verildiği anlaşılıyor.
Konuşma genel olarak Müslümanların gönlünü almaya yönelik mesajlar içermekteydi. Geçmişe hapsolmaktansa geleceğe bakmak şeklindeki ifadeleri, Türkiye'de söyledikleri ile de paralellik arzetti.
Obama konuşmasında sanhki önümüzdeki dört yıllık başkanlık sürecinde özellikle de Ortadoğu'da uygulamaya koyacağı politikaların bir çalışma planı sunmak ister gibiydi.
Obama'nın sözlerine, 'Esselamun Aleykum' diyerek başlaması ve Kuran'dan bol bol ayet meali okuması, konuşmanın İslam dünyasına hitap olduğunun ispatı için yeterli.
Obama konuşmasını kısaca ikiye ayırdı. Yeni bir dönemin başlangıcı bu bir. İkincisi ise şiddet, din hürriyeti ve kadın hakları gibi 7 ayrı başlıktan oluşan içinde bulunduğumuz reel durumun kısaca analizi.
Müslümanlar ve İslam'a karşı başlatılmış savaşın durdurulduğu, Afganistan ve Irak'tan kısa zamanda çekileceklerini ifade etti. Filistin topraklarına Yahudi yerleşim birimlerinin kurulmasını kabul etmediklerini, durdurulmasını istediklerini belirtmesi, Netanyahu'nun Amerika ziyareti esansında Obama'yı ikna edemediğini gösteriyor.
El Ezher Üniversitesinden ve Mısır'daki Kıptiler'den (Hıristiyanlar) ve Lübnan'daki Hıristiyanlardan bahsetti. Ancak, siyasi konulara değinmediği gibi Mısır ana muhalefeti yasaklı Müslüman Kardeşler'den hiç söz etmemesi ilginçti.
Amerika'daki Müslümanların haklarına vurgu yaptı, Amerika'da 7 milyon Müslüman, 1200 cami de olduğunu, başörtüsü dahil bütün konularda Müslümanların dini inançlarını uygulama özgürlüğüne sahip olduklarını söyledi.
Nazi Almanyasının Yahudilere yaptıklarıyla İsrail'in Filistinliler yaptıklarını bir birine benzetti. Filistinlilerin de kendi devletlerini kurmaı hakkına sahip olduklarını ifade etti.
Obama'nın hitabı için Kahire tercihinin Mısır'ın Gazze savaşı esnasında yıpranmasının da etkili olduğu tahmin ediliyor. Mısır yönetiminin Refah sınır kapısını açmamış olmasından dolayı bütün İslam aleminde eleştirilmişti.
Savaşın bitmesinden sonra Obama yönetiminin İran ve Türkiye'ye yakınlaştığı ancak Mısır'ı es geçtiği yorumları yapılmaktaydı. Çünkü Mısır, ABD ve İsrail politikalarına yakınlığından dolayı itibarını kaybetmek gibi bir bedel ödeme riskiyle karşı karşıya kaldı.
Obama'nın Irak ve Afganistan'dan askerlerini çekeceklerini söylemesi, Müslümanların Amerika'nın kendilerine karşı savaş açtığı şeklindeki düşüncelerini yumuşatmaya yönelikti.
Bazı uzman ve gazeteciler, Obama'nın İslam Alemine Kahire'den yaptığı konuşmanın beklentilerin biraz gerisinde kaldığı şeklinde yorumlar yapıyor, Türkiye'deki ifadelerine benzer cümleler söylediği şeklinde eleştiriler yapıyor.
Ancak söylemesi gerekenin ne olduğunu, veya Obama'nın ne demediğini kimse dile getirmiyor.
(Abdullah Aydoğan Kalabalık/ Kahire- Dünya Bülteni)