Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki Wagner katliamlarına Esed askerlerinin de katıldığı ortaya çıktı
Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki Rus paralı askerlik şirketi Wagner askerlerinin saldırılarından sağ kurtulanlar, Wagner’in bölgedeki etkinliğini arttırmaya çalıştığını ve Suriyeli paralı askerlerin de bu saldırılara katıldığını aktardı.
Middle East Eye'a konuşan görgü tanıkları, Wagner’in, Afrika'daki etkisini genişletmeye çalıştığını, Suriyeli ve Arap paralı askerlerin de Wagner organizasyonuyla maden sahalarına gerçekleştirilen saldırılara dahil olduğunu söyledi.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Mart ayının sonlarında altın madeni işletmecileri arasında çıkan çatışmaların Wagner tarafından organize edildiğini ve Suriyeli paralı askerlerin Wagner saflarında çatışmalara katıldığını gördüklerini belirten tanıklar: “Suriyeli olduklarını anladığımız kimi Wagner askerleri bizi 3 günden fazla alıkoydu ve işkencede bulundu” dedi.
Bir maden bölgesi olan Andaha'daki saldırılar 23 Mart'ta başlamış ve aralıklarla devam etmişti. Sudan, Çad ve Nijer’den gelen 100'den fazla altın madencisinin öldüğü olaylarda, Rus paralı askerlerin oluşturduğu Wagner Grubu’nun aktif rol aldığı öğrenildi.
Saldırılardan sağ kurtulan, isimlerini güvenlik nedeniyle vermek istemeyen Sudanlı madenciler: “Rus güvenlik şirketi ile çok uluslu savaşçılar vardı. Rusya, Suriye ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile diğer Afrika ülkelerinden gelen paralı askerleri gördük" diyerek Rusya’nın Afrika’daki etkinliğine dikkat çekiyorlar.
Sudanlı bir madenci: "Wagner’in askerleri beni kaçırdığında Suriyeli savaşçıları gördüm. Hatta içlerinden biri bizi sorguya çekti. Rus subayların tercümanlığını yapıyordu. Arapçayı çok iyi bildiğim bir Levanten lehçesiyle konuşuyorlardı o an anladım ki bunlar Suriyeli paralı askerlerdi." ifadelerini kullandı.
Tanıklar, Seleka grubu da dahil olmak üzere muhaliflere karşı mücadelesinde Orta Afrika Cumhuriyeti hükümetinin müttefiki olan Wagner güçlerinin sivillere saldırdığını üstelik Andaha'da hükümet ile muhalif güçler arasında ise yakın zamanda herhangi bir çatışma olmadığını söylüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nüfuzunu dünyaya yaymak ve Ukrayna işgalinde hasara uğrayan ekonomisini düzene sokmak için Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki değerli madenleri Wagner üzerinden kontrol etmeye çalışıyor.
Moskova'nın, Avrupa ve ABD yaptırımlarını atlatmasına yardımcı olacak değerli altın madenciliği imtiyazları elde etmesinin, Afrika ve Orta Doğu’da diplomatik karşılıkları oluyor. Birçok ülke Rusya ile yeni ilişkiler geliştirmek zorunda kalırken, Rusya’da yara alan ‘gücü ve etkisini’ farklı bölgelerde onarmaya çalışıyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Moskova'nın gelir ihtiyacını artırdığı ve savaşın, Afrika'dan altın, elmas gibi değerli madenleri elde etme çabalarını teşvik ettiğine ve bunun daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla aklandığı iddia ediliyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in güvendiği isimlerden biri olan ve restoran zincirleri nedeniyle lakabı “Putin'in şefi" olarak bilinen Rus oligark Yevgeny Prigozhin'in, Wagner Grubu'nun başkanı olduğu iddia ediliyor.
Libya'daki Hafter güçlerine katkı sağlayan ve Suriye’nin katili Beşar Esed hükümetinin yanında yer alan Rusya ve Wagner Grubu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da önemli bir varlık oluşturmuştu. Şimdi Rusya’nın hem Suriye'den hem de Libya'dan paralı askerleri kendi ülkelerinin dışında Wagner için çalıştırdığı görülüyor.
Wagner saldırılarının kurbanlarından biri MEE'ye verdiği röportajda Wagner Grubunun N'dele, Seinkilo, Gordil ve Tirigoulou da dahil olmak üzere Andaha genelinde bulunan altın madenlerini kontrol ettiğini söyledi.
Paralı asker ağının en çok Andaha ile başkent Bangui arasında bulunan ana elmas bölgesi olan N'dele’de aktif olduğu belirtiliyor.
Sudanlı görgü tanığı MEE'ye verdiği demeçte, "Wagner savaşçılarının Mart ayından bu yana son zamanlardaki askeri hareketleri çok netti. Elmas madenciliği alanına hakim olmak için stratejik N'dele şehri üzerindeki kontrollerini sıkılaştırmak istiyorlardı."
Orta Afrika Cumhuriyeti’nden kaçarak ayrılan bir madenci olan Adem Zekeriya Abakar, "Son zamanlarda Andaha'da açık bir şekilde [OAC’a karşı savaşan] muhalif savaşçıları görmedim. Aslında bu yapılan saldırı tamamen sivillerin kontrolünde olan bir madene yapıldı. Wagner, bu altın ve elmas madenciliği sahalarına hakim olmak ve orada çalışan küçük madencileri bölgeden kovmak istiyor." diyerek Wagner’in saldırıları planladığını ifade etti.