Orta Asya rejimlerinde tesettür alerjisi
10 yıl önce Özbekistan’da başlayan başörtüsü yasağı, Tacikistan ve son olarak da Kırgızistan’da uygulamaya konuldu.
Başörtüsü, halkının önemli bir kısmı Müslümanlardan oluşan Orta Asya yöneticilerinin başlattığı yasakçı uygulamalarla bu coğrafyada da “siyasi simge” olma yolunda! İslami yaşam tarzının yükselişini engellemeye çalışan yöneticiler, getirilen yasaklar arasına tesettürü de asılsız bahanelerle dahil ediyorlar. Zaman zaman hicap, el-Kaide ile bağlantılı bir şekilde de gösterilirken, 10 yıl önce Özbekistan’da başlayan başörtüsü yasağı, Tacikistan ve son olarak da Kırgızistan’da uygulamaya konuldu. Yetkililerin yasak nedeni de tanıdık: Laik üniversitelerde dini simge ve tebliğ aracı sayılan hicabın yerinin olmadığı iddia ediliyor.
Kırgız eğitim bakanlığı temsilcisi Damira Kudaybergenova, laik ülke olduklarını, eğitim ile hicap arasında tercih yapılması gerektiğini öne süren son isim. Kudaybergenova’ya göre hicap sadece medrese eğitimi yapan öğrenciler tarafından taşınabilir.
Başörtülü kadınlar ise yasağa karşı çıkıyor ve yasağın yasal dayanağı olmadığını öne sürüyor. Anayasa’da başörtüsünün taşınmasını yasaklayan bir madde bulunmadığını hatırlatan kadınlar, yasağı getirenleri Anayasa ihlali yapmakla suçluyor.
Yasakçı zihniyette son döneme kadar Orta Asya’da sayıları fazla olmayan örtülü kadınların toplumda daha belirgin hale gelmesinin de etkisi var. Şimdilerde, Düşanbe, Bişkek gibi başkentlerde çok sayıda tesettürlü kadın görmek mümkün.
(Kaynak: Platform Haber.net)