01-10-2022 09:32

Rusya, Ukrayna’daki 4 bölgeyi ilhak etti, Zelenskiy Nato’ya başvurdu

24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya saldırılarını sürdüren Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine yönelik anlaşmaları imzaladı.

Rusya, Ukrayna’daki 4 bölgeyi ilhak etti, Zelenskiy Nato’ya başvurdu

Kremlin Sarayı’nda milletvekilleri, hükûmet yetkilileri, bölge valileri ve STK temsilcilerine seslenen Putin, Ukrayna’daki bölgelerin ilhakına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’daki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun kontrol altına aldığı Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya katılmak için referandumların düzenlendiğini belirten Putin, “Bugün, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya alınmasıyla ilgili anlaşmaları imzalayacağız. Rusya Federal Meclisinin bu 4 bölgenin Rusya’ya dahil edilmesi ve oluşumu ile ilgili anayasal yasaları destekleyeceğinden eminim. Çünkü bu milyonlarca kişinin iradesidir.” dedi.

Söz konusu bölgeleri müzakere konusu etmeyeceklerini belirten Putin, “Kiev yönetimi ve onun Batı’daki gerçek sahiplerinin beni duymasını istiyorum. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’da yaşayanlar, sonsuza dek vatandaşımız olacak.” diye konuştu.

Putin, Ukrayna ile müzakerelere hazır olduklarına işaret ederek “Kiev yönetimini ateşi, askeri eylemleri durdurmaya ve müzakere masasına oturmaya çağırıyoruz. Biz buna hazırız. Ancak Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’daki halkın seçimini tartışmayacağız. Bu seçim yapıldı ve Rusya bu seçimi satmayacak. Topraklarımızı elimizdeki tüm güç ve araçlarla savunacağız ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapacağız.” ifadesini kullandı.

Putin, Kuzey Akım’daki sabotajlar nedeniyle Batılı ülkelere suçladı

Batılı ülkelerin, söz konusu referandumlara karşı çıktığına dikkati çeken Putin, “Batı, sınırların korunması ilkesini ayaklar altına alandır. Şimdi de kendi takdiriyle, kimin kendi kaderini belirleme hakkına sahip olup olmadığını belirliyor. Kim bu hakkı onlara verdi? Kendi kendilerine bu hakkı verdiler.” şeklinde konuştu.

Dünyada gıda ve enerji krizinin yaşandığına işaret eden Putin, “Batılı seçkinler, kendi hatalarından kaynaklanan küresel gıda ve enerji krizinden yapıcı çıkış yolları bulmayı düşünmüyor.” diye konuştu.

Avrupalı siyasetçilerin, ABD’nin taleplerine boyun eğdiğini belirten Putin, “Avrupa Birliği’nin Rus enerji kaynaklarından vazgeçmesi, Avrupa’nın sanayisizleşmesine, ABD’nin Avrupa pazarını tamamen ele geçirmesine yol açıyor. Avrupalılar, tüm bunları anlıyor, ancak başkalarının tercihlerini tercih ediyor. Bu artık kölelik değil, halka doğrudan ihanettir.” dedi.

Batı’nın kendi değerlerini başka devletlere dayatmaya çalıştığını söyleyen Putin, “Rusya’da anne ve baba yerine ebeveyn 1, ebeveyn 2 mi olsun istiyoruz? Aklımızı mı kaçırdık? Bu bizim için kabul edilemezdir.” ifadesini kullandı.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarında yaşanan sabotajlarla ilgili Batılı ülkelere tepki gösteren Putin, “Anglosaksonlar yaptırımlara doydu, şimdi sabotajlara başladılar. Kuzey Akım boru hatlarını patlattılar. İnanılmaz ama gerçek. Avrupa kapsamında enerji altyapısını yok etmeye başladılar. Bunun yapılmasından kimin çıkar sağlayacağı açıktır ve yapan da elbette bundan çıkar sağlayandır.” dedi.

Ukrayna’dan gerçekleştirilen tahıl sevkiyatlarının da yoksul ülkelere gitmediğini belirten Putin, “Ukrayna’dan çıkarılan tahıl Avrupalı ülkelerine gidiyor. Tahılın yüzde 5’i ancak dünyanın fakir olan ülkelerine gitti. Yine doğrudan kandırmaca.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından başlayan imza töreninde, Putin ve Ukrayna’daki dört bölgenin sözde yöneticileri; Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini Rusya’ya katan anlaşmayı imzaladı.

Rusya, Kırım’dan sonra Ukrayna toprağının yaklaşık yüzde 15’ini daha ilhak etti

Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etme süreci, 2014’te Kiev’deki meydan olaylarıyla başladı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rus yanlısı yönetimin devrilmesinden sonra Rusya Kırım’a askeri müdahale gerçekleştirdi. Silahların gölgesinde yapılan sözde referandumun ardından 18 Mart 2014’te Rusya Kırım’ı ilhak etti.

Aynı dönem Ukrayna’nın doğusunda, Rus etnik nüfusunun çoğunlukta olduğu sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde yönetimler ilan edildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 21 Şubat 2022’de sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınmasına dair kararnameyi Kremlin Sarayı’nda imzaladı ve 24 Şubat sabahın erken saatlerinde Donbas’taki Rusları korumak gerekçesiyle “özel askeri operasyon” başlattıklarını duyurdu. Böylece Rusya-Ukrayna Savaşı başladı.

Rus ordusu, 7 aydan fazla süren savaş esnasında Donetsk ve Luhansk bölgelerinin idari sınırları içerisinde bulunan yerleşim birimlerini tek tek ele geçirmeye yoğunlaştı.

İlhak edilen Luhansk bölgesindeki yerleşim birimlerinin tamamı Rus güçlerinin kontrolüne geçse de Donetsk bölgesi topraklarının yarıya yakını Ukrayna ordusunun elinde bulunuyor.

Donetsk ve Luhansk bölgelerini içinde barındıran Donbas bölgesinde çoğunluklu olarak Rus kökenli nüfus yaşıyor. Bu bölge, geniş maden rezervleriyle biliniyor. Donbas, kömür rezervi zenginliği açısından Avrupa’nın 4. büyük maden bölgesi durumunda.

Ukrayna’nın Herson ve Zaporijya bölgelerinin ilhakı

Rusya tarafından ilhak edilen Ukrayna’nın Herson bölgesi, savaşın başladığı 24 Şubat’tan yaklaşık bir hafta sonra, mart başında Rus ordusunun kontrolüne geçti.

Herson bölgesi, daha önce ilhak edilen Kırım yarımadasının kuzeyinde yer alıyor. Söz konusu bölge, Rusya’nın Donbas bölgesi üzerinden Kırım ile kara yolu bağlantısı kurabilmesi için kilit bölge konumunda bulunuyor.

Ayrıca, Herson, su kaynaklarına sahip olması nedeniyle ilhak edildikten sonra su sıkıntısı yaşanan Kırım için oldukça önemli.

Halen yoğun çatışmaların sürdüğü Zaporijya bölgesinin yaklaşık yüzde 70’i Rus askeri güçlerinin kontrolünde bulunuyor. Ukrayna ordusu ise bölgenin idari merkezi Zaporijya kenti dahil yaklaşık yüzde 30’unu kontrol altında tutuyor.

Söz konusu bölgedeki Avrupa’nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunan Zaporijya Nükleer Santrali de 4 Mart’ta Ruslar tarafından ele geçirildi. 6 nükleer reaktör ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna’daki toplam elektriğin yüzde 20’sini sağlıyor.

Rus ordusunun kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

Rusya’nın gerekçesi 4 bölgede yapılan sözde referandumlar

Moskova, yasa dışı ilhaka, Ukrayna’nın 4 bölgesinde yapılan sözde referandum sonuçlarını gerekçe gösteriyor. Ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül döneminde referandumlar düzenlendi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın gölgesinde yapılan referandumlardan “Rusya’ya bağlanma” kararı çıktığı açıklandı. Bölgelerdeki sözde seçim komisyonlarının açıkladığı verilere göre, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeki referanduma katılanların yüzde 99,23’ü, sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde katılanların yüzde 98,42’si Rusya’ya katılmak için oy kullandığı ileri sürüldü.

Rus ordusunun kontrol altındaki Zaporijya bölgesinde düzenlenen referandumda ise katılımcıların yüzde 93,11’i, Herson bölgesinde yüzde 87,05’i Rusya’ya katılmayı seçtiği savunuldu.

Referandum yapılan bu bölgelerde Rusya tarafından atanan sözde yönetimlerin başvurusu üzerine Putin, Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıdı ve toplam 4 bölgeyi ilhak etme anlaşmasını imzaladı.

Böylece Rusya, Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15’ini ilhak etmiş oldu. Buna 2014 yılındaki Kırım’ın yasa dışı ilhakı da eklendiğinde, bu rakam yaklaşık yüzde 20’ye çıkmış oluyor.

Kremlin: Yeni topraklara saldırılar, ‘Rusya’ya karşı saldırganlık’ kabul edilecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yeni topraklara yönelik saldırıların “Rusya’ya karşı saldırganlık” kabul edileceğini söyledi. Peskov, başkent Moskova’da, gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya katılmasına yönelik bugün tören düzenleneceğini aktaran Peskov, törende 4 anlaşma imzalanacağını bildirdi.

Sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin 2014’teki sınırlarında Rusya tarafından tanındığını anımsatan Peskov, Herson ve Zaporijya bölgelerinin sınırlarının netleştirileceğini söyledi.

Bir gazetecinin, “Ukrayna ordusunun bu bölgelere yönelik saldırıları Rusya’ya karşı saldırganlık olarak kabul edilecek mi?” sorusuna Peskov, “Bundan başka bir şey olamaz.” yanıtını verdi.

Peskov, Ukrayna tarafının Rusya ile müzakerelerden tamamıyla çekildiğine dikkati çekerek “Ukrayna tarafı, müzakereleri devam ettirmek istemediğini defalarca açıkladı. Bu koşullarda özel askeri operasyonun sürdürülmesi üzerinde duruluyor.” diye konuştu.

“Kuzey Akım hatlarındaki patlamalar terör eylemi”

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarında yaşanan patlamalara değinen Peskov, bunun “terör eylemi” olduğunu ve “ciddi” şekilde soruşturulması gerektiğini vurguladı. Söz konusu boru hatlarında gaz sızıntılarının devam ettiğini belirten Peskov, “Hatların durumu, araştırıldıktan sonra tespit edilecek.” dedi.

Peskov, TürkAkım boru hattının lisansının iptal edilmesine ilişkin “Bu, hattın çalışmasını etkilemiyor, gaz gidiyor.” ifadesini kullandı.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’da “ilhak” kararını kınayarak yeni yaptırımlar getirdi

ABD yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerindeki “ilhak” kararını kınayarak Rus Merkez Bankası Başkanı dahil yüzlerce Rus şahıs ve kuruluşa yaptırım kararı aldı.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, Rusya’nın bugün egemen Ukrayna topraklarını hileli bir şekilde ilhak etme girişimini kınıyor.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesini “ayaklar altında ezdiğini” belirten Biden, “Şüphesiz ki bu eylemlerin hiçbir meşruluğu yoktur.” ifadesini kullandı.

Biden, ABD’nin her zaman Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyacağının ve Ukrayna’ya yardımları sürdüreceğinin altını çizerek, “Bugünkü sahte ilhak iddialarına karşılık olarak, ABD ortak ve müttefikleriyle ortaklaşa yeni yaptırımlar açıklıyor. Bu yaptırımlar, Ukrayna topraklarının gayrimeşru yollarla statüsünün değiştirilmesine yönelik çabalara siyasi ya da ekonomik destek veren, Rusya’nın içinde ya da dışındaki kişi ve kuruluşlara yöneliktir.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya ek 12 milyar dolar savunma yardımı öngören yasanın Kongreden geçerek imzasına gelmesini sabırsızlıkla beklediğini belirten Biden, “Uluslararası toplumun tüm üyelerini, Rusya’nın gayrimeşru ilhak çabalarını reddetmeye ve sonuna kadar Ukrayna halkının yanında olmaya davet ediyorum.” çağrısında bulundu.

Yaptırımların detayları açıklandı

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerindeki “ilhak” kararının ardından aralarında Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ile Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın da bulunduğu yüzlerce kişi ve şirkete uygulanan yaptırımın detaylarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2 uluslararası tedarikçi, Rusya’nın finansal altyapısının 3 kilit lideri ve bazı üst düzey Rus yetkililerin yakın aile üyeleri dahil olmak üzere Rusya’nın askeri-sanayi alanından 14 kişi ile “Rusya’nın sözde referandumlarına olanak sağladığı ve Ukrayna topraklarını ilhak etmeye çalıştığı” gerekçesiyle yasama organının 278 üyesinin yaptırım listesine eklendiği bildirildi.

Açıklamada, Rusya’ya siyasi veya ekonomik destek sağlamaları halinde Rusya dışındaki uluslararası aktörlere yönelik artan yaptırım riskine karşı uyaran yeni bir kılavuzun da yayımlandığı aktarıldı.

Rusya’nın finansal teknokratlarının “Kremlin’in savaşını” desteklediği belirtilen açıklamada, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ve Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova’nın yaptırım listesine alındığı bildirildi.

Açıklamada, yaptırım uygulanan isimler arasında Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın da olduğu kaydedildi.

Çin, Ermenistan ve Belarus’tan şirketler de yaptırım listesinde

Rusya’nın bazı teknoloji ve savunma şirketlerinin de yaptırım listesine eklendiği belirtilen açıklamada, savunma tedarik firması Radioavtomatika’nın Çin ve Ermenistan merkezli tedarikçi firmalarına da yaptırım uygulanacağı aktarıldı.

Açıklamada, Rusya’nın savunma sanayisine kritik malzeme tedariki sağlayan Belarus devletine ait tekstil ve elyaf üreticisi Sohim’in de yaptırım listesine alındığı bildirildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin açıklamasında, Ukrayna’nın bazı bölgelerinin ilhak edilmeye çalışılmasına “seyirci kalmayacaklarını” vurguladı.

Yellen, “Hazine Bakanlığı, ABD hükümeti ve müttefiklerimiz, bu savaşta ve bu sözde referandumlarda suç ortağı olan Rusya içindeki ve dışındaki kişi ve şirketlere karşı hızlı ve sert önlemler almaktan çekinmeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı da aralarında Rus ve Belarus ordusu mensuplarının da bulunduğu 900’den fazla kişiye vize kısıtlaması getirildiğini açıkladı.

ABD Ticaret Bakanlığı da ülkenin ihracat kara listesine 57 şirketi ekledi.

NATO: Rusya’nın Ukrayna’daki 4 bölgeyi ilhakı gayrimeşru ve yasa dışı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’da ilhak ettiği toprakları Rusya’nın parçası olarak asla tanımayacaklarını duyurdu.

Stoltenberg, NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’daki 4 bölgeyi ilhakının gayrimeşru ve yasa dışı olduğunu, bu toprakları Rusya’nın parçası olarak asla tanımayacaklarını belirtti.

Bunun, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa topraklarında görülen en büyük zorla ilhak girişimi olduğunu, Ukrayna topraklarından kabaca Portekiz büyüklüğünde bir alanın Rusya tarafından yasa dışı bir şekilde silah zoruyla ele geçirildiğini kaydeden Stoltenberg, “Sahte referandumlar Moskova’da yapıldı ve uluslararası hukuku tamamen ihlal ederek Ukrayna’ya dayatıldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, “Bu topraklar Ukrayna’dır. Donetsk Ukrayna’dır. Luhansk Ukrayna’dır. Herson Ukrayna’dır. Zaporijya Ukrayna’dır. Kırım’ın Ukrayna olduğu gibi.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarını ikinci kez zorla ele geçirdiğinin altını çizen Stoltenberg, “Bu, savaşın başlamasından bu yana en ciddi tırmanışı temsil ediyor.” dedi.

İlhak kararını “güç değil, zayıflık göstergesi” olarak gören Stoltenberg, “Bu, savaşın planlandığı gibi gitmediğinin ve Putin’in stratejik hedeflerinde tamamen başarısız olduğunun itirafıdır.” diye konuştu.

Ukrayna’ya desteğe devam

Stoltenberg, “Putin’in amacı bizi Ukrayna’yı desteklemekten caydırmak ama bunda başarılı olamayacak.” dedi. Ukrayna’ya destek sağlanmasının hem bu ülkenin kendini savunması hem de NATO müttefiklerinin güvenliği için şart olduğuna işaret eden Stoltenberg, “Putin’in kazanmasını istemiyoruz çünkü kazanırsa Rusya gibi otoriter ülkelerin askeri güç kullanarak hedeflerine ulaşabilecekleri mesajı çıkacaktır. Bu da tüm dünyayı daha tehlikeli hale getirecek.” diye konuştu.

“Putin’in nükleer söylemi tehlikeli ve pervasızcadır.” diyen Stoltenberg, Putin’in nükleer meseledeki duruşuyla ilgili değişiklik görmediklerini ifade etti. Stoltenberg, şunları aktardı:

“Rusya’nın yaptıklarını yakından takip ediyoruz. Rusya, nükleer savaşın asla yapılmaması gerektiğini anlamalıdır. Eğer nükleer silah kullanırlarsa bunun Rusya için ciddi sonuçları olacaktır. Bu, Rusya’ya çok açık bir şekilde iletildi.”

Ukrayna’nın üyelik başvurusu hakkında Stoltenberg, “Ukrayna’nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır.” dedi. Stoltenberg, Ukrayna’nın üyeliğine sadece 30 NATO üyesinin karar verebileceğini, üyelik için oy birliği gerektiğini kaydetti.

Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO’ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzaladı

Zelenskiy, Rusya’nın 4 bölgeyi ilhak etmesi nedeniyle acil topladığı Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta savaş başlattığını dile getiren Zelenskiy, “Biz durdurmasaydık Rusya sınırlarımızda durmazdı. Diğer devletler saldırı altında olurdu.” dedi.

Ukrayna topraklarını geri almakta kararlı olduklarını söyleyen Zelenkiy, “Sadece Ukrayna’nın değil, aynı zamanda yaşamın, insanlığın, hukukun ve gerçeğin düşmanından, ülkemizin tüm toprakları bu düşmandan kurtulacaktır. Rusya bunu zaten biliyor. Gücümüzü hissediyor.” ifadesini kullandı.

Zelenkiy, “Bu yüzden acelesi var. Bu maskaralığı ilhak girişimiyle organize ediyor. Kendisine ait olmayan bir şeyi çalmaya çalışıyor. Cinayetler, işkenceler, şantajlar ve yalanlarla tarihi yeniden yazmak ve sınırları yeniden çizmek istiyor. Ukrayna buna izin vermeyecek.” şeklinde konuştu.

Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısında bazı kararlar alındığını aktaran Zelenskiy, “Yalnızca Ukrayna’yı güçlendirme ve işgalcileri tüm topraklarımızdan çıkarma yolu barışı geri getirecektir. Bu yoldan gideceğiz.” ifadesini kullandı. Zelenskiy, Ukrayna’nın fiili olarak NATO’nun bir müttefiki olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Ukrayna bunu (NATO üyeliğini) yasal yapmak için başvuruyor. Tüm topluluğumuzun korunması için önemimizle tutarlı bir prosedür altında. Hızlandırılmış bir prosedür altında. Bunun mümkün olduğunu biliyoruz. Finlandiya ve İsveç’in bu yıl Üyelik Eylem Planı olmadan İttifak’a katılmaya başladığını gördük. Bu adil. Bu Ukrayna için de adil. Güvenliğin alternatifi yoktur. Ancak bunu garanti altına almak için kararlılık gerekir. Ukrayna’nın NATO’ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalayarak kararlı adımımızı atıyoruz.”

Ukrayna’nın Rusya’ya her zaman eşit, dürüst, onurlu ve adil şartlarda bir arada yaşamayı teklif ettiğini söyleyen Zelenskiy, “Bu Rusya Devlet Başkanı ile bunun imkansız olduğu açık. Onur ve dürüstlüğün ne olduğunu bilmiyor. Bu nedenle, Rusya ile diyaloğa hazırız, ancak başka bir Rusya Devlet Başkanı ile.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının ardından Zelenskiy, ülkesinin NATO’ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasına yönelik belgeyi bugün imzalamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Ukrayna için hiçbir şey değişmeyecek

Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’u ilhak ederek fiziksel olarak bile kontrol edemediği bölgeleri ele geçirmeye çalıştığını belirtti.

Bakan Kuleba, “Ukrayna için hiçbir şey değişmeyecek. Toprak bütünlüğümüzü yeniden sağlayarak sınırlarımızı ve halkımızı özgürleştirmeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Ukrayna: Çalışmaya devam ediyoruz ve topraklarımızı kurtarıyoruz

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya’nın Ukrayna’ya ait 4 bölgeyi ilhak etmesine ilişkin, “Çalışmaya devam ettiklerini ve Ukrayna topraklarını kurtardıklarını” belirtti.

Yermak, Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşma için Moskova’da düzenlenen imza töreni sırasında sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Ukrayna’nın bir bütün olduğunu vurgulayan Yermak, “Çalışmaya devam ediyoruz ve Ukrayna topraklarını kurtarıyoruz. Hap alması gerekenlere de aldırmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna: Liman bölgesinde Rus birlikleri kuşatılmak üzere

Ukrayna’da Donetsk bölgesindeki Liman kentinde Rus birliklerinin kuşatılmasının tamamlanma aşamasında olduğu bildirildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Doğu Grubu Temsilcisi Sergey Çerevatiy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Liman bölgesindeki tüm lojistik rotaları kontrol altında tuttuklarını belirtti.

Çerevatiy, “Rus birliklerinin Liman bölgesindeki kuşatmasını tamamlamaya yönelik tedbirler devam ediyor. Hemen hemen tüm lojistik rotalar Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ateşli kontrolü altında.” dedi.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, 29 Eylül akşamı Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesindeki Liman kentinde Rus birliklerini kuşatmak üzere olduğu ve Ruslar takviye almazsa şehrin Ukrayna kontrolüne geçebileceği öne sürülmüştü.

AB ülkelerinin liderlerinden ortak açıklama: Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki bölgeleri ilhakını asla tanımayacağız

AB ülkelerinin liderleri, ortak açıklama yaparak Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki bölgeleri ilhakının yasa dışı olduğunu ve ilhakı asla tanımayacaklarını bildirdi.

AB ülkelerinin liderlerinden oluşan AB Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasından hemen sonra açıklama yayımladı.

AB ülkelerinin liderleri, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından yasa dışı ilhakını şiddetle reddettiklerini ve kınadıklarını kaydetti.

Konsey açıklamasında, Rusya’nın kurallar temelli uluslararası düzeni baltalayarak ve BM Şartı ile uluslararası hukuku ihlal ederek küresel güvenliği tehlikeye attığı belirtildi. Açıklama şu ifadelere yer verildi:

“Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal için Rusya’nın bahane olarak uydurduğu yasa dışı referandumları da bunların sahte ve yasa dışı sonuçlarını tanımıyoruz ve asla tanımayacağız. Bu yasa dışı ilhakı asla tanımayacağız. Bu kararlar yok hükmündedir ve hiçbir yasal etki oluşturamaz. Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk Ukrayna’ya aittir. Tüm ülkelere ve uluslararası kuruluşlara bu yasa dışı ilhakı kesin surette reddetmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek verildiği yinelenen açıklamada, Ukrayna’nın kendini savunmak ve topraklarını geri almak için Rusya’nın saldırganlığına karşı meşru haklarını kullandığı, Ukrayna’ya her türlü desteğin süreceği ifade edildi.

Açıklamada, “Rusya’nın yasa dışı eylemlerine karşı kısıtlayıcı tedbirlerimizi güçlendireceğiz. Bunlar Rusya’nın savaşını durdurması için baskıyı artıracaktır.” denildi.

Japonya Başbakanı Kişida, Rusya’nın Ukrayna’da “ilhak” kararını kınadı

Kişida, Rusya’nın ilhak kararının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Konuya dair basına açıklamalarda bulunan Kişida, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesini hukuka aykırı ve bunun Ukrayna’nın egemenlik haklarının ihlali olduğunu belirtti.

Kişida, telefon görüşmesinde, “Rusya’nın referandum dediği sürecin Ukrayna’nın bir kısmının ilhakı olduğu, bunu asla kabul etmeyeceğini ve kınadığını” ifade etti.

Japonya’nın daha geniş uluslararası çevrelerle Ukrayna’yı destelemek konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Kişida, Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamayı planladıklarını kaydetti.

Kişida, ayrıca, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Japonya Büyükelçiliğini tekrar açmayı değerlendirdikleri bilgisini paylaştı.

İngiltere, Rusya’ya ihracat yasağı ve hizmet yaptırımları uygulayacak

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yeni yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın, bilişim teknolojileri danışmanlığı, mimari hizmetler, mühendislik, reklam ve denetim hizmetleri ile belirli ticari faaliyetler için hukuki yasal danışmanlık hizmetlerine erişimini kaybedeceği belirtildi.

Açıklamada, İngiltere’den, Rusya’nın endüstriyel ve teknolojik yetenekleri için oldukça önemli olan yaklaşık 700 malın ihracatının yasaklandığı, bu mallar arasında, Rusya’nın imalat sektöründe üretim için kritik öneme sahip yüzlerce ürünün yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, “İngiltere, Rus ekonomisinin kilit sektörlerini hedeflemek için uluslararası ortaklarla birlikte hareket ediyor. Yeni önlemler, güvenlik açıklarını hedef alarak ve önemli tedarik zincirlerini bozarak, Rus rejimi üzerindeki ekonomik baskıyı artıracak.” ifadesine yer verildi.

Rusya Merkez Bankası Başkanına da yaptırım

İngiltere’nin, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’ya da yaptırım kararı aldığı vurgulanan açıklamada, Nabiullina’nın, Rus rejiminin Ukrayna’ya karşı yasa dışı savaşı yoluyla Rus ekonomisini yönlendirmede ve rubleyi Rusya’nın geçici olarak kontrol ettiği Ukrayna topraklarına yaymada etkili olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Nabiullina’ya yaptırım uygulandı ve kişisel olarak varlıkları donduruldu, seyahat yasağına tabi tutuldu.” ifadesi kullanıldı.

Rusya’nın Londra Büyükelçisi Kelin, İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Açıklamada, Rusya’nın ilhak kararının ardından Rusya’nın Londra Büyükelçisi Andrei Kelin’in İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ve ülkesinin ilhak kararının en güçlü şekilde protesto edildiği belirtildi. Dışişleri Bakanı James Cleverly’nin de görüşlerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“İngiltere, Putin’in Ukrayna topraklarının yasa dışı ilhakını ilan etmesini tamamen kınıyor. Bu düzmece referandumların sonuçlarını veya Ukrayna topraklarının herhangi bir şekilde ilhakını asla tanımayacağız. Rus rejimi, uluslararası hukukun bu iğrenç ihlalinin hesabını vermeli. Bu nedenle yeni hedeflenen hizmet yasakları yoluyla ekonomik baskıyı artırmak için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz.”

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşmalarını bugün imzalamıştı.

İngiltere Savunma Bakanı Wallace bu hafta Kiev’e gitti

Ukrayna basınında yer alan haberde, Wallace’nin, Ukrayna’ya artan askeri yardımı görüşmek üzere bu hafta Kiev’i ziyaret ettiği belirtildi. Haberde İngiltere Savunma Bakanın hangi tarihte Kiev’i ziyaret ettiğine ilişkin detay verilmezken Wallace, Twitter hesabından ziyarete ilişkin yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Ukrayna’ya daha fazla askeri yardımı görüşmek üzere bu hafta Kiev’de yakın arkadaşım Oleksii Reznikov’u ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Rus saldırganlığına karşı mücadelelerine desteğimiz güçleniyor ve 2023 ve sonrasında da devam edecek.”

Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’tan kınama

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Uluslararası hukuku ciddi bir şekilde ihlal eden bu düzmece referandumları şiddetle kınıyoruz.” ifadesini kullandı.

Referandum sonuçlarının geçerli olmadığını belirten Osmani, bu sonuçların Kuzey Makedonya tarafından kabul edilmeyeceğini kaydetti. Osmani, toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleme noktasında Ukrayna’nın yanında olduklarını vurguladı.

Arnavutluk’un Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı da söz konusu referandumlarla ilgili yayınladığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “Arnavutluk, Rusya tarafından Ukrayna’da düzenlenen düzmece referandumları kınıyor ve önceden belirlenmiş sonuçları tanımayacak. Tehdit veya güç kullanımı sonucunda bir ülkenin topraklarının başka bir ülke tarafından ilhak edilmesi, BM Sözleşmesi ilkelerinin ve uluslararası hukukun ihlalidir.”

AGİT: Uluslararası hukukun ihlali

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatından (AGİT) yapılan yazılı açıklamada, AGİT Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, AGİT Parlamenter Asamblesi Başkanı Margareta Cederfelt ve AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid’in oybirliği ve kategorik olarak Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini yasa dışı ilhakını ve Kırım’ın devam eden işgalini kınadığı bildirildi.

Açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in egemen bir ülke olan Ukrayna’ya ait bölgeleri ilhak ettiğini açıklamasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Moskova yönetiminin bu adımla AGİT’in kuruluş ilkeleri ve uluslararası düzenin merkezinde yer alan toprak bütünlüğü ilkesini anlamsızlaştırdığına işaret edilen açıklamada, “Bugün açıklanan adım, uluslararası hukukun temel kurallarının, AGİT ilkelerinin ve BM Sözleşmesi’nin açık bir ihlalidir. Bu, bütün katılımcı devletlerin üzerinde anlaşmaya vardığı taahhütlere bir hakaret teşkil eder.” görüşüne yer verildi.

Açıklamada, Rusya’nın kısmi seferberlik ve nükleer silahlarla tehditte bulunmasının, savaşın derinleşmesi, daha fazla insanın zarar görmesinden başka bir anlama gelmeyeceği ifade edildi.

Rusya’ya Ukrayna’dan tamamen çıkması çağrısında bulunulan açıklamada, bu zorlu süreçte Ukrayna halkının yanında olunduğu belirtilerek bu ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne bağlılık bir kez daha vurgulandı.

Moldova’dan kınama

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın, silah gölgesinde düzenlediği sahte oylamaların ardından işgal edilen Ukrayna’nın bölgelerini yasa dışı ilhak etme girişimini şiddetle kınıyor ve reddediyorum.” ifadelerini kullandı.

Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporijya ve Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu vurgulayan Sandu, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirtti.

İsrail: Rusya’nın Ukrayna’nın dört bölgesini ilhak etmesini tanımayacağız

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “İsrail, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekler. Rusya’nın dört bölgeyi ilhak etmesini tanımayacaktır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “İsrail’in bu net pozisyonunu son günler de dahil olmak üzere tekraren ortaya koyduğu” aktarıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşmalarını bugün imzalamıştı.

İsrail ordusu, çifte vatandaşlığa sahip İsraillileri Rus ordusuna katılmalarını yasakladı

Siyonist işgalci İsrail Dışişleri Bakanlığı da çifte vatandaşlığa sahip İsraillileri Rus ordusuna katılmamaları konusunda uyardı. İşgalci İsrail ordusu, Rusya-İsrail çifte vatandaşlığına sahip askerlerinin Rusya’ya uçmalarını yasakladı, bu ülkede bulunanların da acilen İsrail’e dönmelerini emretti.

İsrail Yayın Kuruluşunun haberine göre, İsrail ordusu, aynı zamanda Rus vatandaşlığına sahip askerlerine Rusya’dan derhal dönmeleri talimatı verdi. Ordu, Rus vatandaşlığına sahip askerlerinin Rusya ordusunda askere alınmamaları için de bu ülkeye uçmalarını yasakladı. Dışişleri Bakanlığının da çifte vatandaşlığa sahip İsraillileri Rus ordusuna katılmamaları konusunda uyardığı belirtildi.

(Kaynak: İktibasdergisi.com)

 
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !