30-08-2009 20:23

Seyyid Kutub TOKAD`da anıldı

Tokat’ta faaliyet gösteren Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) şehadetinin 43. yılında Seyyid Kutub’u düzenlediği bir programla andı.

Seyyid Kutub TOKAD`da anıldı

İslam ve Hayat

Program, TOKAD bünyesinde Beytullah Emrah Önce tarafından hazırlanıp Necmettin Asma’nın seslendirdiği “Seyyid Kutub Belgeseli” ile başladı. Belgeselde Kutub’un kısa yaşam öyküsü ve geçirdiği düşünsel gelişim ve onu şehadete götüren süreç işleniyor. Belgesel gösteriminden sonra Seyyid Kutub’un düşüncelerinin takip ettiği seyri de Tasfiye Dergisi’nden Ahmet Örs anlattı. Seyyid Kutub’un “Kur’an Nesli” tasarımına değinen Ahmet Örs, Kutub’un Hz. Peygamber ve arkadaşlarının sadece Kur’an’dan beslenerek öncü bir kuşak olabildiklerini söylediğini hatırlattıktan sonra “Seyyid Kutub’un özellikle ‘cahiliye’ kavramına kazandırdığı yeni anlama dikkat etmek gerekir. Sadece tarihsel bir anlamda kullanılan cahiliye kavramı Kutub tarafından bütün zamanlara teşmil edilerek vahyî değerlerin egemen olmadığı bütün toplumları ifade etmek için kullanılmıştır.” dedi.

Seyyid Kutub’un itikad belirlemede zanna dayalı rivayetlerin esas olamayacağı, itikadın sadece Kur’an üzerinden oluşturulabileceği sonucuna ulaştığını belirten Ahmet Örs, Kur’an temelli bir toplumsal siyasal yapılanma için akidevi yenilenmenin şart olduğunu vurgulayan Kutub’un İslam dünyasında layıkıyla anlaşılamadığını, mirasının çoğu kez uç yorumlara varan değerlendirmelere maruz kaldığını hatırlattı. Örs, Kur’an’ı hayatlarının merkezine alan herkesin Kur’an nesli olarak hakikate şahit olabilmeleri için Kutub’un bıraktığı seviyeden yeni açılımlarla insanlığa, ezilenlere umut ışığı yakmaları gerektiğini vurguladı.


Öncü Şahsiyet: Seyyid Kutub belgeselini izlemek için tıklayınız...

 

YORUMLAR
  • Şükrü Hüseyinoğlu   31-08-2009 16:32

    Bugün sahur sonrası, "Yoldaki İşaretler"de yer alan "Örnek Bir Kur'an Nesli" makalesini bir kere daha okudum. Şehid Kutub'un geriye hakikaten ne kadar değerli bir miras bıraktığını bir kere daha müşahade etmiş oldum. Her cümlesi bir manifesto niteliğindeki bu kitaba ve özelikle de kitaptaki "Örnek Bir Kur'an Nesli" makalesine gereken önemi vermeliyiz. "Bugün biz, İslam'ın daha önce tanık olduğu türden bir cahiliyenin, belki daha da sapkın bir cahiliyenin içindeyiz. Çevremizde her ne varsa cahilidir. İnsanların anlayışları, inançları, adetleri, gelenekleri, kültürel kaynakları, sanatları, edebiyatları, yasaları... Hatta çoğumuzn İslami kültür, İslami kaynak, İslami felsefe, İslami düşünce diye bildiği şeyler ... Bunlar da bu cahiliyenin ürünüdür... Yükümlülüğümüz bu toplumun gerçeğini değiştirmektir. Yükümlülüğümüz bu cahili varlığı temelden değiştirmek..." Sapla samanın tamamıyla karıştığı, safların iyice bulanıklaştığı bir toprak parçası ve zaman diliminde, şehid Kutub'un bu tesbitlerini güçlü olarak gündeme getirmek lazım..