Siyonizm karşıtı Yahudiler, işgalci İsrail`in kuruluşunu protesto etti
İşgal bayrağını ateşe veren grup açıklamasında şunları söyledi: `Siyonizmin geleceği yok... Siyonist rejimin geleceği yok... Kutsal topraklar Filistinlilere geri verilecek. Sorun, bunun olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı.`
İsrail'deki dindar Yahudi gruplardan, siyonizm karşıtı Neturei Karta, 60. kuruluş yıldönümünü kutlayana işgalci İsrail'i protesto etti. İşgal bayraklarını yakan Neturei Karta grubu açıklamasında, "Siyonizmin geleceği yok... Siyonist rejimin geleceği yok... Kutsal topraklar Filistinlilere geri verilecek. Sorun, bunun olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı" denildi.
İsrail bayraklarını yaktılar
Neturei Karta ortodox Yahudilerin kurduğu bir grup. Grubun kuruluş amacı Siyonist İsrail devleti’ne karşı Yahudi halkını birleştirmek ve İsrail devletinin yıkılmsı için çabalamak. "Neturei Karta" aslen Aramice bir kelime ve kelime anlamı "Şehrin (Kudüs’ün) koruyucuları"dır.
Mesih gelmeden kurulmuş olan İsrail Devleti'nin geçerli bir devlet olamayacağını savunurlar. Bu nedenle cemaatin üyeleri her türlü resmi yazışmalarını İsrail Devleti ile değil Ürdün Krallığı ile yapmaktadır. Yahudi soykırımının da siyonistler tarafından İsrail Devleti'nin kurulması maksadıyla kullanıldığını iddia etmektedirler. Tevrat'a inanmakla beraber Siyonizme inanmamaktadırlar. Kudüs'te halen İsrail'i tanımayan cemaate bağlı 400 Naturei Karta ailesi yaşamaktadır. Örgütün kurucusu ise Moşe Hirsch'tir.
Grup 1912 yılında yine siyonizmle savaşmak için kurulan "Agudas Yisroel“ grubundan ayrılarak 1938 yılında Filistin’de kuruldu. Grubun bir çok üyesi Israil devletine karşı olan muhalafetlerinden dolayı sürgün edildi, kalanlar ise hala bir çok eziyet ve işkencelere maruz tutulmaktadır. Gurup marjinal bir organizyon gibi görunse de bu durum yoğun Israil propagandasından ve Siyonist medyanın tavrından kaynaklanmaktadır. 'Neturei Karta'nın dünyanın bir çok yerinde üyeleri, sinogagları ve okulları bulunmaktadır.
Felaketin 60. yılı 'kutlanıyor'
Filistin topraklarının işgal edilmesiyle kurulan İsrail işgal devleti 60’ıncı yılını kutlarken, Filistinliler ise aynı tarihte 700 binden fazla kişinin topraklarından sürülmesi nedeniyle bu günü “el nakba” (felaket) olarak adlandırıyor. "Ulusal yas" etkinliklerinin başladığı Filistin’de çatılar Filistin bayrakları ve siyah bayraklarla donanırken, saat 12.00-13.00 arasında genel grev uygulamasına gidildi.
İsrail, “kuruluşunun” 60. yıl dönümünü olağanüstü güvenlik önlemleri altında önceki gece kutlamaya başladı. 1860 yılından bu yana, çeşitli savaşlarda kaybettiği askerlerini ve “terör”e kurban verdiklerini andığı, 24 saatlik “Anma Günü”nün hemen ardından önceki akşam günbatımıyla Kudüs’te Herzl Dağı’nda resmi meşale yakma törenleriyle başlayan kutlamalar, gece boyunca ve ülke çapında yapıldı. Filistinliler ise aynı tarihte 700 binden fazla kişinin topraklarından sürülmesi nedeniyle bu günü “el nakba” (felaket) olarak adlandırıyor. "Ulusal yas" etkinliklerinin başladığı Filistin’de çatılar Filistin bayrakları ve siyah bayraklarla donanırken, saat 12.00-13.00 arasında genel grev uygulamasına gidildi.
İsrail’de, “terör uyarıları” gerekçesiyle binlerce İsrailli asker ve güvenlik personelinin görev aldığı kutlamalar, Herzl Dağı’nda, Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert ve Knesset (İsrail parlamentosu) Başkanı Dalia İtzik’in de hazır bulunduğu geleneksel meşale yakma töreniyle başladı. İtzik törende yaptığı konuşmada, İsrail’i, “olağanüstü bir başarı hikayesi” olarak nitelerken, İsrail’in düşmanlarına, “Sadece kendi çocuklarımız için değil aynı zamanda sizinkiler için de barış istiyoruz. Buna rağmen bizim çocuklarımız, gerektiğinde savaş sanatını çok iyi bilirler” diye seslendi. Kutlamalar için kent girişlerinde barikatların kurulduğu, Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile sınırlarda devriye sayısının artırıldığı bildirildi.
İşgal Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Kraliçesi Elizabeth, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’in de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin liderlerinden kutlama mesajları aldığı kaydedildi.
Gelecek hafta da kutlamalar çerçevesinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in ev sahipliğinde yapılacak uluslararası konferansa katılmak üzere ABD Başkanı George W. Bush, Dörtler Grubu Ortadoğu Temsilcisi Tony Blair, Sovyetler Birliği’nin son devlet başkanı Mikhail Gorbaçov, yayıncı Rupert Murdoch ile Google ve Facebook’un kurucuları İsrail’de olacak.
İsrail, kokmuş ceset
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise Meclis’te yaptığı konuşmada “İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini” söyledi. İsrail’in 60. “kuruluş” yıl dönümü kutlamalarına değinen Ahmedinecad, “Siyonist rejimin doğum günü törenine katılarak bu kokmuş cesede can vermeyi düşünenler yanılıyorlar” ifadesini kullandı. “Bu törene katılanlar adlarının tarihin kara listesine geçtiğini iyi bilmeliler” diyen Ahmedinecad, “Bugün siyonist rejimin varlık felsefesi sorgulanmaktadır. Bu rejim yok olmak üzeredir. Siyonist rejim büyük ve zorba güçlerin elinde, dünya milletlerine hakim olmak için bir alet haline gelmiştir. Bu rejim, Lübnan halkının tokadından sonra ölü bir fare halini almış ve yolun sonuna gelmiştir. Bölge ülkelerinden bu rejime eşlik edenler, bölge milletlerinin kininin ateşinde yanacaklar.” diye konuştu.
İşgalci katletmeye devam ediyor
İşgal ordusunun bugün Gazze'ye düzenlediği saldırıda 5 Filistinli hayatını kaybetti. İişgal askerlerinin önceki günkü saldırısında da, aralarında bir kadının da bulunduğu 3 Filistinli hayatını kaybetmişti. İşgal askerleri, Abasan bölgesinden dün gece yarısı 3 Filistinliyi katledip, 20 Filistinliyi yaralayıp, 40 esir alıp, 100 dönüm ekili araziyi de tahrip ederek geri çekildi. Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, işgal askerlerinin Yeni Abasan bölgesinden çekilmeden önce Vefa ed-Dığma isimli kadını başından vurarak katlettiğini bildirdi. (Timetürk)