Tasfiye 4. yılına zengin bir sayıyla adım attı
Edebiyat ve düşünce dergisi Tasfiye, 13. sayısıyla 4. yılına girdi. Şiir, hikaye, anı ve düşünce yazılarının yer aldığı Tasfiye`nin bu sayısı da dopdolu.
Edebiyat-Düşünce dergisi Tasfiye’nin, Eylül-Ekim 2007 tarihli 13. sayısı yayınlandı. Tasfiye bu sayısıyla 4. yılına girmiş oldu.
Tasfiye’nin bu sayısında Asım Öz “Levinas Düşüncesinde Sanat Meseleleri” başlığı altında Emmanuel Levinas’ın sanatla ilgili temel yaklaşımlarını irdeliyor.
Ahmet Örs, “İsmet Özel: Kasıntı ve Gerçek” adlı yazısında Sezai Karakoç ve Necip Fazıl’dan sonra İslami çevrelerin önemli ismi İsmet Özel’in sanat ve düşünce temelindeki duruşunu tahlil ediyor, açmazlarını sergiliyor.
Süleyman Ceran Tasfiye sayfalarına taşırdığı günlükleriyle karşımıza çıkıyor. “Zemherî Günlükleri”, Ceran’ın naif anlatımıyla kendisini fazlasıyla okuyucuyla buluşturan bir karaktere sahip.
Mustafa Başpınar, ilk defa Tasfiye sayfalarında, 28 Şubat postmodern darbesinin etkilediği insanları işleyen “Sıkıntı” adlı hikayesiyle. Başörtüsü yasaklarının direnişçisi bazı ailelerin süreç içerisinde karşılaşabildikleri ‘sıkıntılı’ tablolar iç burkan örnekleriyle Başpınar’ın kaleminden okuyucuyla buluşuyor.
Neşe Gürer “Kardeşçe” adlı denemesiyle İslam kardeşliğinin gereklerini sorgularken Şule Yüksel Gökyar “İçimde Bir Çocuk Ağlıyor”, Emine Şimşek “Çöl Vurgunu”, Hikmet Kızıl “Yalnızlık Ölüyor”, Yeşim Alkan da “Medine” adlı denemeleriyle hayatın ve inancın nabzını tutuyorlar Tasfiye sayfalarında.
Mehmet Sacit anılarından hareketle bir dönemi fotoğraflamaya, o fotoğraflardan hareketle müslümanların düşünce dünyalarını tahlil etmeye devam ediyor. Bu sayıda sinema üzerine anılar ve değerlendirmeler yer alıyor Mehmet Sacit’in “Bir Sinema Filmi Değil Mi Hayatımız” başlıklı anılarında.
“Okunacak Ne Çok Şey Var” başlığında on kitabın değerlendirmesi de Cahit Erdem imzasıyla yapılmış. Okuyup yazmanın, çıkış için en önemli tercih olacağını bilenler için küçük bir kılavuz. Suç ve Ceza’dan Mutezile ve Hadis’e; Ahi Evren-Mevlana Mücadelesi’nden Hadislerin Kur’an’a Arzı’na; Yağmurdan Sonra’dan Başkalarının Acısına Bakmak’a kadar değerlendirilen, düşünce dünyasının gündemine sokulan kitaplar Tasfiye sayfalarından okuyucuya el sallıyor.
Serim Düğüm, yoksulluğun ezdiği hayatlardan bir kesit olarak yaz gündeminde de oldukça yer alan fındık işçilerinin dramlarını, çaresizliklerini hikayeleştirerek zamana tanıklık ediyor. “On Beş Kişilik Minibüste Yirmi Beş Kişiydik” adlı öyküde küçük bir fındık işçisinin gözlemleriyle çaresizliklere şahitlik edeceksiniz.
Said Ercan, “Eksik Öpücük”, Ahmet Örs de “çağıran” başlıklı şiirleriyle bu sayının şairleri.
Tasfiye bu sayısında da insanları sorumluluklarına çağırmaya devam ediyor:
“Küresel güçlerin şeytani tuzaklarını fark edemeyip inançlarını ılımlılaştırarak buharlaşan şaşkınları lütfen tedirgin ediniz.”
İrtibat:
(0505) 259 07 15