Türkiye başörtüsü yasağının anavatanı
ABD`nin Massachussets eyaletindeki bir sağlık kolejindeki türban ve peçeyi yasağının devam etmesini isteyenler Türkiye`yi örnek gösterdi.
ABD'nin Massachussets eyaletindeki bir sağlık koleji önce türban ve peçeyi yasakladı, daha sonra yasak gevşedi, "tıbbi ve dini gerekçelerle" başın örtülebileceği belirtildi. Ancak bu değişikliğe karşı çıkanlar "Türkiye'de de kamu binalarında türban yasağı var" diye gerekçe gösterdi.
CNN International'ın haberine göre ABD Massachussets'te güvenlik kaygıları nedeniyle kampüslerinin tüm birimlerinde peçe ve türbanı yasaklayan bir tıp bilimleri yüksek okulu, gelen tepkiler karşısında sıkı politikasını değiştirdi ve "dini gereklilikler nedeniyle" baş ve yüzün örtülmesine izin verdi.
ELEKTRONİK POSTAYLA YASAKLADI, ELEKTRONİK POSTAYLA GEVŞETTİ-
Okul ilk olarak eğitim etkinlikleri sırasında öğrencilerin yüzlerini gizleyecek şekilde örtünmelerini yasakladı. Massachussets Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Koleji uygulamayla ilgili elektronik postayı geçen hafta öğrencilere gönderdi. Elektronik posta mesajında, "Öğrencinin yüzünü gizleyecek herhangi bir örtünme kampüste ya da klinik sitelerinde, tıbbi gereklilikler dışında giyilemeyecektir" denildi. Okul yetkilileri uygulamanın tüm öğrencilerin "güvenlik gerekçeleriyle" tanınabilir olmalarını amaçladığını belirttiler. Yaşanan tartışma ve gelişmelerden sonra Perşembe günü ise uygulama "tıbbi ve/veya dini gereklilikler dışında" biçiminde değiştirildi.
Massachussets'teki Boston ve Worcester ile New Hamshire Manchester'de kampüsleri bulunan Kolej değişiklik kararının kamuoyuyla yapıcı diyalog ve güvenlik danışmanlarıyla yapılan yoğun çalışma sonucu alındığını açıkladı. Kolej sözcüsü Michael Ratty, "Kampüs güvenliğini tıbbi ve/veya dini intibaka imkân sağlarken başaracağız. Daima olduğu gibi öncelikli kaygımız tüm öğrencilerimiz, öğretim kadrosu ve diğer personel için güvenlik" dedi. Ratty, kolejdeki Müslüman öğrenciler ve çevrelerinin ilk yasaklama kararı alınırken de sürece dâhil edildiğini belirterek, "Uygulamadan önce Kolej, Müslüman cemaati içindeki pek çok yetkiliyle konuyu tartıştı" dedi.
Müslüman öğrenciler ilk yasağa çeşitli tepkiler ortaya koydu. Kolej Müslüman Öğrenciler Derneği Başkanı Ayşe Bajva, ilk uygulamanın "adaletsiz ve anayasaya aykırı" olduğunu belirtti. Çarşaf giymediği belirtilen dernek başkanı kız öğrenci, öğrencilerin kimlik numaralarını belirten kartlarla gezmelerinin öğrenci güvenliğini sağladığını kaydetti.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi yöneticisi İbrahim Hooper ise Müslüman öğrencileri hedeflediğini öne sürdüğü uygulamayı Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu'na şikâyet etti. Konsey başvurusunda 1964 tarihli Sivil Haklar Yasası'na atıfta bulundu ve yasanın çalışanların dini ayrımcılığa tabi tutulmasını yasakladığına değindi. Hooper, kolejin uygulamayı öğrencileri düşünerek gerçekleştirdiğini kabul ettiklerini ancak bunun gelecekte Müslümanların istihdamını kaçınılmaz olarak etkileyeceğini belirtti. Şikâyetten sonra Kolej'in üst düzey yöneticilerinden biri Hooper'a elektronik posta göndererek yeni politikayı duyurdu. Kolej yöneticisi, "Kimlik tanıma (ID) politikamızı gözden geçirdik ve dini gerekçeler için bir intibak sağladık" dedi ve Konsey'e teşekkürlerini iletti.
Yaşananlardan sonra Kolej Sözcüsü Ratty, "Şikâyet, uygulamanın gözden geçirilmesi için tek neden değildi. Geçen hafta topluluğumuz içinde yapılan tartışmalar daha çok etkili oldu" derken, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi dini gerçeklerle yüz ve baş örtmeye izin konusunda "Öğrencilerin ve diğer kadronun dini haklarının korunacak olmasından memnuniyet duyduk. Bu dini özgürlük ve hoşgörünün bir zaferidir" açıklamasını yaptı.
TÜRKİYE'DE DE VAR DEYİP GEVŞEMEYE KARŞI ÇIKTILAR-
CNN'nin haberine göre Orta Doğu Forumu yöneticisi Daniel Pipes ise ilk uygulamayı destekledi. Geniş kültürel tartışmalara sıcak bakmakla birlikte Kolejin güvenliğe odaklandığını belirten Pipes, "Burka ve çarşaf aracılığıyla gerçekleştirilen terör olayları ve suçlara ilişkin düzinelerce davanın belgesine sahibim. Bunları yasaklamak hassas bir konu ve bankalarla kuyumcu dükkânları gibi yerlerde bu tip yasaklar uygulanıyor. Terörist saldırılara ilişkin artan kaygılarla birlikte dini pratikler, güvenliğe ağır basacak. Türkiye'de örtünme (hijab) kamu binalarında yasaklanmıştı, öyleyse bu sadece Amerikaya özgü bir kaygı değil" dedi.
(İslam ve Hayat / Zaman)