Üniversitelerde yasaksız dönem başladı; üç-beş dinazor direniyor
Üniversitelerde başörtüsü yasağını sona erdiren düzenlemelerin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmasıyla yasak tarihe karışırken, bugün yürürlüğe giren düzenlemeye karşı rektör etiketli üç-beş dinazor direnmeyi sürdürüyor.
Üniversitelerde uygulanan yasağın kalmasıyla başörtülü öğrenciler okullara alınmaya başlandı. Bazı üniversitelerde ise hukuksuz bir şekilde öğrencilerin başörtülü olarak okullarına girmelerine izin verilmedi.
Başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması için yapılan Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından başörtülü öğrenciler okullara alınmaya başlandı.
HUKUKÇULAR: CUMHURBAŞKANIN ONAYI YETERLİ
Hukukçular, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını içeren yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının, rektörlerin yasayı uygulamaları için yeterli olduğunu söyledi.
Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 411 gibi rekor bir oyla kabul edilmesinin ardından yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Atatürk Üniversitesi'nin hukukçu akademisyenlerine göre, rektörler artık kalkan yasayı yükseköğretim kurumlarında uygulayabilir.
AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan bu yasanın YÖK'ten bir resmi yazı gelmeden de uygulanabileceğini söyledi.
Yürürlükteki kanuna bir üst idari amirin talimatı olmaksızın uyulabileceğini belirten Tiftik, "Anayasa maddelerinin temelini oluşturduğu bir kanun var. Yükseköğretim kanunlarında kılık kıyafet serbesttir. Bundan böyle rektörler rahatlıklıkla bu yasayı uygulayabilir. Bazı rektörler Erdoğan Teziç'in talimatıyla yeni kanun çıkmadığı müddetçe başörtüsü yasağını uygulayacaklarını söylüyorlar. Bu tamamen hukuk dışıdır. Cumhurbaşkanının onayladığı bu kanunu uygulamaları lazımdır." dedi.
Bir diğer hukukçu Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra uygulanması gerektiğini ve Cumhurbaşkanın yasayı onaylamasının yeterli olduğunu ifade etti.
BOĞAZİÇİ'NDE YASAK YOK
Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle Boğaziçi Üniversitesi kampus girişinde öğrencilerin başörtüleriyle alınması konusunda sorun yaşanmadı. Bazı başörtülü öğrenciler, önceden olduğu gibi giriş kapısının yanında bulunan kabinlere girip şapka ve kapşonlarla içeri girerken, bazı öğrenciler de başörtüleriyle içeri girdi.
Başörtülü arkadaşlarına destek veren bayan öğrenciler, "Biz haklar ve özgürlükler adına başörtüsü yasağının karşısındaydık. Yasağın kalkmasına çok sevindik. Arkadaşlarımız artık rahatça üniversitelerine girip eğitim görecekler. Boğaziçi Üniversitesi'nde başörtüsü konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmıyordu. Yasağın kalkması nedeniyle üniversite öğrencileri arasında zaman zaman kutuplaşmalar olabilir ama bu çok fazla büyümez. Bazı rektörler yasaya rağmen uygulamayacaklarını söylüyor. Bu da rektörlerin kendi takdiri" diye konuştu.
EÜ'DE ÖĞRENCİLER BAŞÖRTÜSÜ İLE GİRDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türban düzenlemesini onaylamasının ardından, Erciyes Üniversitesi'nde (EÜ) öğrenciler derslere türbanla girmeye başladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türban düzenlemesini onaylamasının ardından EÜ'de derslere türbanla girilmeye başlandı. Türbanlı öğrenciler, başörtüsünün üniversitelerde onaylanmasının kendilerini mutlu ettiğini söylerken, uygulamanın kimseye zararının olmadığını belirtti.
Türbansız bir öğrenci ise türban yasasının onaylanmasının iyi olmadığını belirterek, "Okul içerisinde ayrımcılık olacak. Önce üniversitelerde başlayacak, sonra bu yayılıp sokaklara taşacak ve kaos ortamı doğacaktır. Eğer bu özgürlükse 1980 yılında yapılan demokratik hareketlere de izin verilmesi gerekirdi. Onaylanmasını uygun bulmadım" dedi.
Türbanlı öğrencilerin okula girişlerinde hiçbir güvenlik görevlisinin kapıda bulunmaması dikkat çekerken, öğrenciler türbanlarını çıkarmadan okullarına girdi.
YASAĞIN KALKMASINA RAĞMEN BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİLER İTÜ'YE ALINMADI
Üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının kalmasına rağmen başörtülü öğrenciler İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) alınmadı.
Sabah saatlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü'ne gelen öğrenciler başörtülü şekilde içeriye girmek istedi. Kapıdaki güvenlik görevlileri tarafından uyarılan öğrenciler, bunun üzerine başörtülerini çıkararak fakülteye girdi.
Üniversitede çalışan başörtülü bayanların içeriye girdiği gözlenirken, öğrenciler başörtülerini çıkarttıktan sonra fakülteye alındı. Bazı öğrencilerin, başörtülerini çıkarttıktan sonra peruk taktığı gözlendi.
Bir öğrenci, "Bu bir haktır. Herkes gibi türbanlılar da, başörtülüler de okula girmelidir. Başörtüsü takılınca ne hocalar arasında, ne de arkadaşlar arasında ayırımcılık olmuyor" dedi.
Başörtülü bir öğrenci ise "Karar değişti fakat tam anlamıyla serbest kalana kadar başörtüsünü çıkararak okula gireceğiz. Fakültede türbanlı bir şekilde girmeye çalışmayacağım. Yasak olduğu için türbanı çıkartacağım. Türbanın, okulda herhangi bir gruplaşmaya yol açacağını düşünmüyorum. Üniversite hocalarının not kırması gibi bir şey olamaz, imkansız" diye konuştu.
ULUDAĞ'DA HUKUKSUZ YASAK
Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesine rağmen Uludağ Üniversitesi'ne (UÜ) başörtülü öğrenciler alınmadı. Sabah saatlerinde UÜ Eğitim Fakültesi önüne gelen başörtülü yaklaşık 40 öğrenci içeriye girdi. Bir süre sonra güvenlik görevlileri bir uyarı anonsu aparak; "Başörtülü öğrenciler içeriye girmeyecek, eski uygulama sürüyor' diyerek başörtülü öğrencileri ikaz etti.
Bunun üzerine öğrenciler başlarını açarak derslere girdi. Fakülte giriş binasında asılı olan uyarı yazısını okuyan bir grup başörtülü öğrenci, içeriye girip grimemekte tereddüt etti.
Daha sonra içeriye giren öğrenciler uyarı anonsuyla başlarını açarak derslere grimek zorunda kaldı. UÜ'nün diğer fakültelerinde de başörtülü öğrenciler içeriye alınmadı. Kapıya asılan ve eski olduğu öğrenilen uyarı yazısında ise, 'Kılık kıyafet yönetmeliği tüm fakültelerde geçerlidir. İçeride ve dışarıda yönetmeliğe uyulması rica olunur' deniliyor.
Konuyla ilgili UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın bir açıklama yapması bekleniyor. Basın mensupları Rektör Yurtkuran'ın makamına gelmesini bekliyor.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ, BAŞÖRTÜLÜLERİ ALMADI
Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi'ne sabah saatlerinde gelen başörtülü öğrencileri üniversiteye alınmadı. İçeri alınmayan bazı öğrenciler geri dönerken, bazıları da başlarını açarak üniversiteye girdi.
Sabah saatlerinde Marmara Üniversitesi'nin Göztepe Yerleşkesi'ne gelen başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Birçok başörtülü öğrenci üniversite kapısından geri döndü.
Bazı öğrencilerde yerleşkenin önünde bulunan kulübede başlarını açarak üniversiteye girdi.Bu arada, üniversitenin girişine asılan ve üzerinde, "Üniversite kapısındaki "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda değişiklik yapan 5735 sayılı ve 09.02.2008 kabul tarihli yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Anayasa'daki sözkonusu değişikliklerin doğrudan uygulanabilir nitelikte hüküm içermemesi nedeniyle öğrenci kılık ve kıyafeti konusunda üniversitemizdeki mevcut uygulamanın 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun ilgili maddelerinde yeni düzenleme yapılıncaya kadar sürdürülmesinin; hukukun üstünlüğüne olan saygımız ve toplumsal barış açısından gerekli olduğunu kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Marmara Üniversitesi Senato Duyurusu" şeklindeki yazı dikkat çekti.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDE YASAK DEVAM EDİYOR
Yüksek Öğretim Kurumlarında başörtüsü serbestliğini içeren anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Atatürk Üniversitesi'nde yasak uygulanmaya devam etti. Sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı.
KOÜ, BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİLERİ İÇERİ ALMADI
Kocaeli üniversitesi (KOÜ) başörtü yasağını aynen devam etirerek öğrencileri içeri almadı. Rektörlük, yasağı bir yazı ile üniversitenin girişine astı. Başörtülü öğrenciler içeriden geri çevrilerek başlarını açmaları istendi.
Üniversitelerde başörtü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmasından sonra gözler üniversitelere çevrildi. Yasanın meclisten geçmesinden sonra başörtülü öğrencileri ilk içeri alan KOÜ, daha sonra gelen baskılara dayanamayarak yasağı geri getirmişti.
Üniversite, yasanın Resmi Gazete'den yayınlanmasına rağmen bugün yasağı devam etirdi. Sabahın erken saatlerinde üniversite giriş kapısında geniş güvenlik önlemleri alınarak kapıya yasağın devam ettirildiğine dair duyuru asıldı. Duyuruda yasağa gerekçe olarak, "Yüksek Öğrenim Yasası'nda uygulamaya yönelik bir değişiklik yapılmadığından ve sürecin halen devam etmesi nedeniyle üniversiteye girişte kılık kıyafetle ilgili olarak eski uygulamaya devam edilmekterdir." denildi.
MERSİN'DE ZORBALIK SÜRDÜRÜLÜYOR
Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerde başörtüsü yasağının uygulanmaması yönündeki talimatı Mersin Üniversitesi'nde uygulanmadı.
Sabah erken saatlerde Çiftlikköy ve Yenişehir kampüslerine gelen öğrenciler yine başörtülerini açarak üniversitelerine girdi.
Çiftlikköy Kampüsü'nde kapıda bekleyen güvenlikçiler minibüsler içinde gelen başörtülü öğrencileri kontrol etti.
Başörtülü öğrenciler minibüs içinde başlarını açtı. Makam arabası ile Çiftlikköy kampüsüne gelen Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın, basın mensuplarına açıklama yapmadan aracı ile direk makamına gitmeyi tercih etti.
Yenişehir Kampüsü'nde ise yaya olarak okula gelen öğrenciler başlarını açarak girdi. Bazı öğrencilerin güvenlik görevlileri ile konuşarak izin istemelerine güvenlik görevlileri olumsuz cevap verdi.
Görüşlerini almak istediğimiz bir öğrenci ise arkadaşları tarafından uzaklaştırıldı.
AFYONKARAHİSAR KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ'NDE HUKUKSUZLUK
Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) başörtülü öğrencilerin kampuse girmelerine izin verilmedi. Başörtülü öğrencilerin girişiyle ilgili durum, AKÜ Senatosu'nun toplantısının ardından netlik kazanacak.
AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü'ne gelen öğrencilerin büyük bir bölümü, kendiliğinden giriş kapısındaki kabinlere girerek başörtülerini çıkarttı. Durumdan emin olamayan bazı öğrenciler ise güvenlik görevlilerine başörtülü girip giremeyeceklerini sordu.
Güvenlik görevlilerinden "Senato toplantısından sonra belli olacak" cevabını alan öğrenciler, kabinlerde başörtülerini çıkarıp okula girdi. Güvenlik görevlilerine danışmadan kampuse girmek isteyen bazı öğrenciler uyarı sonrası başörtülerini çıkarırken, bazı öğrencilerin okuldan geri döndüğü gözlendi.
ÇOMÜ'DE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI DEVAM EDİYOR
Başörtüsüyle ilgili anayasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da açıklama yapmasına rağmen başörtülü öğrenciler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) alınmadı.
Sabah erken saatlerden itibaren otobüslerle Terzioğlu Kampüsü'ne gelen öğrenciler, üniversitenin güvenlik görevlilerinin sıkı denetimine tabi tutuldu. Üniversite girişinde otobüsleri tek tek arayan güvenlik görevlileri, türbanlı öğrencilerin başlarını açarak içeriye girmelerini istedi. Buna uymayan öğrenciler ise araçlardan aşağı indirildi. Bazı türbanlı öğrenciler otobüs durağının arkasına geçerek başlarını açtıktan sonra üniversiteye girerken, bazı öğrenciler de başları kapalı olarak içeri girmelerinin ardından arkalarından gelen güvenlik görevlilerin ikazıyla başlarını açmak zorunda kaldılar. Yasaların uygulanmadığını söyleyen başörtülü öğrenciler, anayasal düzenlemeye ve YÖK'ün uyarısına aldırış etmeyen yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ettiler.
TEKİRDAĞ'DA BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEYE ALINMADI
Yüksek Öğretim Kurumlarında başörtüsü serbestliğini içeren anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde yasak uygulanmaya devam etti. Başörtülüleri içeri almayan güvenlik görevlileri, rektörlükten almayın denildiğini kaydetti.
Namık Kemal Üniversitesi'nde sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı. Başörtülü öğrencilerin üniversiteye alınmaması üzerine bazı öğrencilerin durakta başlarını açarak içeri girdiği görüldü. Yasağın devam ettiğini gören bazı öğrenciler de kapıdan geri döndü.
Derslerde başörtülü olmadığını ifade eden bir üniversite öğrencisi, "Derslerde ve üniversitenin içinde başörtülü öğrenci yoktu. Güvenlik tarafından başörtülü öğrenciler içeri alınmıyor. Güvenlik okulda ilk dönem yoktu ikinci dönem var." dedi. (İslam ve Hayat / Yeni Şafak)