28-11-2009 09:58

Yardım kuruluşlarına `iyilik` eleştirisi

Ali Bulaç, yardım kuruluşlarının Kurban Bayramı dolayısıyla seçtikleri sloganları eleştirirken, dinin seküleştirilmesi tehlikesine dikkat çekti

Yardım kuruluşlarına `iyilik` eleştirisi

İslam ve Hayat

Ali Bulaç, Zaman'daki "Kurban 'iyilik' mi?" başlıklı yazısında yardım kuruluşlarının kurban kampanyalarında "iyilik" kavramını öne çıkarmalarını eleştirdi. Bulaç, "Bir Müslüman entelektüel olarak Türkçede modernizmin en yetkin eleştirisini yapan Abdurrahman Arslan'a göre kurban ibadetinin "iyilik" kavramına indirgenmesi, Müslümanların kendi dinlerini sekülerleştirmelerinin trajik örneklerinden biridir." diyen Bulaç, "Hacda seyahat, ticaret ve siyaset vardır. Fakat seyahat, ticaret ve siyasetin "dinin kemale erdiği" bu ibadetteki konumu nedir? Namaz ibadetinde de "sağlık ve spor"; oruç ibadetinde "diyet-rejim" vardır. Ama dünyevi menfaatlerimiz, bedeni sağlığımız ve sosyal çevremize kattığımız faydalar namaz, oruç, hac ve kurbanda, ibadete niyet ederken hedef olarak önümüze koyduğumuz "maksatlar" mı, yoksa tabii "sonuçlar" mı? Bu, modern dünyada dinimizle ve ibadetlerimizle olan ilişkilerimizi tayin eden temel bir sorudur." dedikten sonra konuyu usul yönünden açıklıyor.

Bulaç'ın yazısı şöyle son buluyor: "Tabii ki kurban etini dağıtmak bir "iyilik", yardım ve hayırdır. Ama kurban liaynihi "Allah'a yaklaşmak, teslimiyet ve en değerli olanı feda edebilme göstergesi"dir. Manevi hiyerarşi tersine çevrilirse, dindarlar kendi dinlerini sekülerleştirmiş olurlar. Bir de Türkiye'nin Afrika ve dünyaya siyasi açılımına belli bir mesafeden destekleyici unsur olarak kurbanı dolaşıma sokarsak, kurban hepten ibadet olmaktan çıkar, iyiliğin ve siyasetin enstrümanı haline gelir."

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !