09-06-2009 09:51

Yobazlığın bu kadarı

Erzurum 9. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki İnşaat Emlak Şubesi’nde sivil memur olarak çalışan ve vefat eden Orhan Çiftçi’nin taziyesine giden yakınları, askeri lojmandaki taziye evine sakallı ve başörtülü oldukları için giremediler.

Yobazlığın bu kadarı

İlker Başbuğ’un “TSK dine karşı değildir” sözünün üzerinden daha birkaç hafta geçmişken Erzurum’da yeni bir skandal yaşandı. Erzurum 9. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki İnşaat Emlak Şubesi’nde sivil memur olarak çalışan ve vefat eden Orhan Çiftçi’nin taziyesine giden yakınları, askeri lojmandaki taziye evine sakallı ve başörtülü oldukları için giremediler.

ASKERİ LOJMANDAKİ TAZİYE EVİ TAŞINMAK ZORUNDA KALDI
Erzurum Lisesi’nin yanı başındaki Orduevi Lojmanları’nda ikamet eden 25 yıllık memur Orhan Çiftçi, geçtiğimiz Cuma günü kalp krizi geçirerek vefat etti. Çiftçi’nin cenazesi morga konurken evine taziye ziyaretleri başladı. Orhan Çiftçi’nin evinin askeri lojmanda olması taziye ziyaretlerine gelenler için tam anlamıyla bir zulme dönüştü. Nizamiyedeki askerler, vefat eden Çiftçi’nin sakallı akrabalarına “sakalını kes gel” derken, başörtülü yakınlarına da “tavşan kulağı yap öyle gir” diye dayatmada bulundu. İtirazlar sonuç vermeyip bazı akrabalar taziye evine giremeyince bu defa çözüm taziye evinin yerinin değiştirilmesinde bulundu. Sanayideki Edip Somunoğlu Mahallesi’nde bulunan enişte Halis Çağlaroğlu’nun evi taziye evi olarak açıldı. Bunun üzerine Orhan Çiftçi’nin akrabaları taziyelerini ancak bu evde yerine getirebildiler. Mahalle sakinleri, askeri lojmanlardaki yasaklar sebebiyle ailenin akrabalarının lojmanlara alınmadığını, bu yüzden taziyeleri eniştelerinin evinde kabul ettiğini belirttiler.

Bursa’dan yüzlerce kilometre aşarak taziyeye gelen Çiftçi’nin 63 yaşındaki akrabası A.K ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “Orhan vefat edince Bursa’dan Erzurum’a geldik. Taziye evine gidip yaslı aileyi görmek istiyordum. Lojmana geldiğimde bazı sakallı ve başı kapalı akrabalarımızı lojmanın dışındaki nizamiye kapısında gördüm. Kaldırımda öylece bekliyorlardı. Niye beklediklerini sorunca durumu anlattılar. Ben de sakallıydım. Gittim durumu anlattım, beni de içeri almadılar. Kapıda görevli askerler Kolordu Komutanı’nın talimatı olduğunu söylediler. İçeri almaları durumunda 50 gün ceza alacaklarını söylüyorlardı. Bunun üzerine çözüm olarak taziye evinin yerinin değiştirilmesi uygun görüldü. Sanayi Mahallesi’nde bir ev bulundu ve taziyeler burada kabul edildi. Ben Bursa’lardan kalktım geldim ve sakallıyım diye destek olmam gereken akrabamın evinde yatıp kalkamadım. Bana böyle bir şey olduğunu anlatsalardı asla inanmazdım. Fakat yaşayınca insan anlıyor.”

Kolordu Komutanı ile görüşüp bu uygulamanın yanlış olduğunu anlatmak istediğini söyleyen A.K, “Fakat akrabalarım izin vermediler. Komutanın çok sinirli bir kişi olduğunu ve moralimi bozacağını belirttiler. Ben de vazgeçtim” şeklinde konuştu.
Orhan Çiftçi’nin Sanayi Mahallesi’nde sonradan açılan taziye evine giden Vakit muhabiri taziye dileklerinde bulunup olayın ayrıntılarını dinledi. Orhan Çiftçi’nin evinin normalde askeri lojmanda olduğunu kaydeden yakınları taziye evini değiştirmek zorunda kaldıklarını doğruladılar, fakat yaslı oldukları için çok fazla konuşmak istemediler.

Olay ile ilgili aradığımız 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç sorularımızı cevaplamaktan kaçınırken, özel kaleminde görevli Başçavuş Ayhan Kutluay ise uygulamanın tüm askeri birliklerde olduğunu, 9. Kolordu’ya bağlı birliklere has bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

(Kaynak: Vakit)

YORUMLAR
  • ahmed   28-06-2009 14:50

    yazıklar olsu.baska bi sey demiyorum. türk ordusu binlerce senedir varMete Han zamanından beri.ne zaman böyle bi sey olabilmiş.