HİCRİ 1439.YILI, ZAFER YILI OLSUN

Yalçın İÇYER

30-09-2017 21:41


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ Ey iman edenler, eğer siz Allah’a, Allah’ın dinine yardım ederseniz, O da size yardım eder. Kendinize itimadınızı artırır, ordunuzu güçlendirir, devletinizi ayakta tutar, itibarınızı yüceltir. Sizi kararlı, sabırlı ve azimli hale getirir. 47/7

I-Giriş 

ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN SÜRDÜRMEMİZ GEREKEN AMEL: EN-NASR Lİ DİNİLAH

Allah'a hamdu senalar olsun. Salat ve selam bu dine nasıl yardım etmemiz gerektiğini yaşayarak bize güzel örneklilik bırakan son Resule ve dostlarına olsun. Rabbım onları takip edenlerden razı olsun, bizide onlarda eylesin.

Sevgili kardeşler! Sizleri ve tüm müslümanları Allah'ın selamı ile selamlıyorum. Rabbim sizlerin ve tüm müslümanların yar ve yardımcısı olsun. Dünya gündemi ne olursa olsun, biz hangi halde olursak olalım ve hangi ortamda ve şartlarda yaşarsak yaşıyalım terk etmeyeceyimiz bir sorumluluk vardır.

'NASR LİDİNİLLAH' ....' Bu bizim dünya saadetimiz, zafere ulaşmamız ve ahirette mutlu olmamızın da şartıdır. Bugün sizinle bu sorumluluğu anlatan anlamı büyük metni kısa bir ayet üzerinde duracağım. Medinede inmiş ve hz. Muhammed'in zaferinin ve fethinin müjdelendiği 'Muhammed' suresinin yedinci ayetidir. Bu ilahi yardıma ulaşmanında yoludur. 

II-İMANA ŞAHİTLİK 

Allah ayette iman sözleşmesini yapanlara hitap ediyor. Siz ey iman edenler. Ve hemen Allah'a yardıma çağırıyor. Ayetin orjinalı, '....Şayet Allah'a yardın ederseniz....' Evet Allah'ın yardımımıza ihtiyacı var mı? Hayır. Onun için 'Allah'ın dinine yardım şeklinde çeviri yapmışlar. Neden Allah(cc) yardımı kendisine izafe etti? Başka değil Allah'ın dini. Allah'ın hakkı. Allah'ın hukluku. Bununda yolu dinin şahitliğidir. Bunu sadece infak, sadece cihad ve sadece davet anlamamak gerekiyor. Hayatın tümünü ilahi yasalara uygun yaşamaktır. Şehadet getirmenin piratiğidir. Bu bir şarttır. Allah'ın bize koştuğu şart. Bunun içine, namaz giriyor, günah işlememek giriyor. İnfak giriyor. Emri bilmaruf nehi anilmünker giriyor. Hanımlar için tesettür giriyor. Ailece islamın şahitliğini yapmak giriyor. Gelin bu konuda kendimizi sirkelim ve hesaba çekelim. 

III-ŞAHİTLİĞİN KARŞILIĞI NEDİR?

1-ALLAH'ın YARDIMI

Biz yaptığımız sözleşmeye bağlı kalırsak, Allah'ın yardımı hemen gelecektir. Bunu bize şu ayet anlatıyor.أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِكُم مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاء وَالضَّرَّاء وَزُلْزِلُواْ حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللّهِ قَرِيبٌ Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Peygamber ve onunla beraber mü’minler, “Allah’ın yardımı ne zaman?” diyecek kadar darlığa ve zorluğa uğramışlar ve sarsılmışlardı. İyi bilin ki, Allah’ın yardımı pek yakındır. 2/214 Demekki iman bedel istiyor. Dünyada ve Ahirette zafere kavuşmanın yolu, bu bedeli ödemekten geçer. İlahi rahmet bir yarışmaya girmekle gelir. يَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ قُلْ مَا أَنفَقْتُم مِّنْ خَيْرٍ فَلِلْوَالِدَيْنِ وَالأَقْرَبِينَ وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Hayır olarak infak edeceğiniz şey, anne-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır. Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şüphesiz bilir." 3/132

2-AYAKLARIN SABİT KALAMASI

'...Allah ayaklarınızı sabit kılar....' İnsan çok değişkendir. İnsan çok zayıftır. İnsan çok korkatır. İnsan çok acelecidir. Tüm bu vasıflar Kur'an'da anlatılır. Bu demektirki insan hep kendisini emniyetsiz görürür. İşte emin olmanın yolu ve sabit bir zemin kazanmanın yolu Allah'ın dinine yardımdan geçer. Onunda yolu Muhammed'in as sünnetine uymakla gerçekleşir.يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَلَا تُبْطِلُوا أَعْمَالَكُمْ Siz ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Elçi'ye itaat edin ve asla emeklerini boşa çıkarmayın! 47/33 Müslümanların tüm başarısızlığını sebebi nebevi sünnetten ayrılmaktan gelmiştir. Bu hicri yılımızda gelin bir hicret başlatalım. Bununda adı hz.Muhammed'in sünnetine sarılmak olsun.

3.ULEMAYA GÖRE AYETİN TEFSİRİ

 

Seyyid Kutub 'Gönülleri Allah için herşeyden soyutlamakla, Allah'a açık veya gizli hiçbir şeyi ortak koşmamakla, gönüllerinde Allah'ın sevgisi yanında hiçbir kimseye ve hiçbir şeye yer bırakmamakla, yüce Allah o gönüllere kendisinden ve sevdiği ile ilgi duyduğu her şeyden daha sevgili olmakla, gönüller Allah'ı tüm arzularında, duygularında, duruşlarında ve davranışlarında, tüm faaliyetlerinde ve duygularında hakem kılmakla... Evet gönül aleminde Allah'a yardım böyle olur.'1

Konyalı Vehbi 'Yani ey müminler ! Size söylerim ki ederim ki eğer siz Allah'ın Resûlüne uyar ve dinine yardım ederseniz Allah-u Tealâ düşmanlarınız üzerine sizi galib kılmakla' yardım eder. Dolaysı ile ; İslami yasaları yaşama ve kâfirlerle mücahede de size güç verecek ve kalbinize metanet verip ve ayaklarınızı sabit kılar. Böylece gerek dini yaşamaya ve tüm şeytanı düşmanlara karşı güç kazanırsınız.'2

Şenketi bu ayeti şu ayetle tefsir ediyor.3 الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ Onlar öyle kimselerdir ki, şâyet kendilerine yeryüzünde imkân ve iktidar versek, namazı dosdoğru kılar, zekâtı verir, iyiliği emreder ve kötülüğü yasaklarlar. Bütün işlerin âkıbeti Allah’a aittir. 22/41 Allah bize neden yardım etmiyor? Demeyin. Gelin bu ayetle kendimizi sorguluyalım. 

Rabbim bu ayeti bu ayetin yüklediği manada yaşamayı bize nasip etsin. Allah'ın yardımını hakedecek şekilde dinimizi yaşamayı rabbize nasip etsin. Hicri yılımız Allah'ın dinine yardım yılı olsun. Allah'a emanet olun.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN