İmran Han tutuklandı, Pakistan sokakları karıştı

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, başkent İslamabad’da Yüksek Mahkeme önünde tutuklandı. Yolsuzlukla suçlanan Han, çağrıldığı duruşmaya katılmak için mahkemeye gitmişti.

10-05-2023


Hakkındaki suçlamaların “siyasi” olduğunu söyleyen İmran Han, mahkemede kefaletle karşılığı tutuksuz yargılanmasını talep edecekti.

Sosyal medyada, zırhlı araçlardan çıkan paramiliter güçlerin Han’ı tutukladıkları sırada çekilmiş görüntüler yayımlandı.

BBC’nin aktardığına göre, Han’ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi’nin yetkilileri, destekçilerine sokaklara dökülme çağrısı yaptı.

Başkent İslamabad’da polis, dörtten fazla kişinin bir araya gelmesini kısıtladı. Buna rağmen çok sayıda kentte protestocular yol kesti.

İslamad’a giriş-çıkışlarda kullanılan bir otoyol da protestocular tarafından trafiğe kapatıldı. Olay yerindeki BBC muhabiri, etrafta kolluk kuvvetlerine rastlamadı.

BBC’ye konuşan Han’ın sözcüsü Rauf Hasan, tutuklamanın “ülkeyi kaos ve anarşiye sürükleyebileceği” uyarısında bulundu:

“Ülkede ekonomik kriz, siyasi kriz ve hayat pahalılığı krizi varken böyle bir şey yapmanın yaratabileceği şiddet olaylarından endişe ediyorum.”

Han, geçen yıl Nisan ayında Meclis’te yapılan güven oylamasını kaybetmişti.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, başbakan seçilmişti.

Başbakan olduğu 2018-2022 yılları arasında, yabancı devlet görevlileri tarafından verilen resmi hediyeleri satmakla suçlanan ve suçlamaları reddeden Han ise erken seçim yapılması gerektiğini söylüyor.

Han, Mart ayında da mahkemeye çağrılmış ancak İslamabad’da güvenlik güçleri ve eski başbakanın destekçileri arasında çatışma çıkmıştı.

Olaylar üzerine duruşma ertelenmiş ve eski başbakanın evine dönmesine izin verilmişti.

Han, hükümet erken seçime gitmediği gerekçesiyle 28 Ekim 2022’de Lahor’dan İslamabad’a yürüyüş başlatmıştı. Han, Vezirabad’da 3 Kasım 2022’de konvoyuna ateş açılması sonucu yaralanmıştı.

Han önceki gün Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve İstihbarat Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir’in “kendisine yönelik suikast planının arkasında olduğunu” iddia etmişti.

Pakistan ordusundan dün yapılan açıklamada, Han’ın iddiaları “sorumsuzca ve asılsız” olarak nitelendirilmişti.

Olaylarda bir kişi öldü

Pakistan’da eski Başbakan İmran Han’ın Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda 1 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.

Belucistan eyaletinin başkenti Kuetta’daki protestolarda bir PTI destekçisi yaşamını yitirdi. Faysalabad şehrindeki gösterilerde de 13 kişi yaralandı.

PTI kaynakları, göstericilerin silahla vurulduğunu öne sürerken, polis tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

İslamabad Yüksek Mahkemesi, Han’ın yolsuzluk davasıyla ilgili tutuklanmasının yasal olduğunu belirtti.

İslamabad’da 43 protestocu gözaltına alındı

PTI Sind Başkanı Ali Zaidi, Karaçi’de polis tarafından gözaltına alındı.

İslamabad Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, protestolarda 5 polisin yaralandığı, 43 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gösteriler Genelkurmay Başkanlığı çevresinde yoğunlaştı

PTI, Twitter’dan yaptığı çağrıda, “Pakistan’ı kapatın. Sıra sizde Pakistan halkı. Han daima sizin yanınızda durdu, şimdi onun yanında durma zamanı.” ifadelerine yer verildi.

Karaçi, Ravalpindi, Lahor, Peşaver ve diğer birçok şehirde yolları kapatan göstericiler, çeşitli kentlerde kamu mallarına zarar verdi, polis araçlarını yaktı.

Ravalpindi’de de gösteriler Genelkurmay Başkanlığı çevresinde yoğunlaştı.

Genelkurmay Başkanlığı binasına yürümek isteyen protestoculara polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti.

Göstericiler de polise taş, sopa ve molotofkokteyli fırlattı.

“Han, kırmızı çizgimiz”

PTI taraftarlarından İrfan Hattak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ravalpindi’ye sadece tek bir amaç için geldiğini dile getirerek, “İmran Han bizim kırmızı çizgimiz. Genelkurmay Başkanlığından Han’ı serbest bırakmalarını istiyorum. O serbest kalana kadar protestoya devam edeceğiz.” dedi.

Muhammed Halis Harun ise Han’ın yasa dışı şekilde tutuklandığını savunarak, kendileri için mücadele ettiği gerekçesiyle Han’ı desteklediğini ifade etti.

Harun da tıpkı diğer PTI taraftarları gibi Han serbest kalana kadar gösterileri sürdüreceklerini kaydetti.

Mobil ağlar askıya alındı

İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda ülke genelinde mobil geniş bant askıya alınırken, sosyal medyaya erişim kısıtlandı. Bazı bölgelerde internet erişimi tamamen durduruldu.

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, başkent İslamabad’da yaptığı açıklamada, Han’ın başbakanlığı döneminde İngiltere’de kara para aklamakla suçlanan bir müteahhitten 24,7 milyon dolar değerinde bir arazi satın aldığını söyledi.

Sanaullah, İngiliz yetkililerin kara para aklamayla bağlantılı olarak Pakistan’a 240 milyon doları iade ettiğini ancak Han’ın parayı ulusal hazinede tutmak yerine müteahhide iade ettiğini dile getirdi.

PTI lideri Han ayrıca İslamabad yakınlarında Al Kadir Üniversitesi’nin kurulumunda bazı arazilerden haksız menfaat elde etmekle de suçlanıyor.

(Kaynak: İktibasdergisi.com)

Etiketler : #İmran   #Han   #tutuklandı   #   #Pakistan   #sokakları   #karıştı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN