Öyküde `Yüzümüzü Ağartan` bir soluk
Edebiyatın kendini inanç ve idealden kopardığı bir çağda İtidal Yayınları arasında çıkan “Yüzümüzü Ağartan” yeni bir edebi duruşu örneklendiriyor.
ÖYKÜDE YÜZÜMÜZÜ AĞARTAN BİR SOLUK
Cahit Erdem
Kısa öyküye yeni bir soluk. Edebiyatçı-Yazar Ahmet Örs’ün, bir solukta ama derin bir muhasebeyle okunan bilinç aşılayıcı öyküleri “Yüzümüzü Ağartan” adıyla kitaplaştırıldı. Edebiyatın kendini inanç ve idealden kopardığı bir çağda İtidal Yayınları arasında çıkan “Yüzümüzü Ağartan” yeni bir edebi duruşu örneklendiriyor.
Yüzümüzü Ağartan, toplam on yedi kısa öyküden oluşuyor. Çoğu daha önce Haksöz ve Tasfiye dergilerinde yayınlanan bu öykülerinde Örs, geniş bir yelpazede farklı insan tip ve duruşlarını ele alıyor. Yoksulun elinden tutan bir edebiyat anlayışıyla insani köklerini, İslami sorumluluklarını edebi esere nakşediyor. Küresel kuşatmaya maruz kalan İslam dünyasının acılarını öyküsünün temel çıkış noktası yapıyor.
Kudüs’ün intifada renkli fotoğrafıyla, Bağdat’ın işgale direnen cesaretini, Kandehar’ın yaşadığı trajediyi dillendiren öyküler, kahramanları ile örnek modeller oluşturma iddiasındalar. Yüzümüzü Ağartan'ın kahramanları, kah tv'lerin yemek programı yapımcılarına Ebuzer'ce protesto mektubu yazıyor, kah alemlerin Rabbi'nin emri başörtüsünü yasaklama zorbalığı karşısında onuruyla ayakta kalıp direnmenin örnekliğini resmediyor.
Zamanla ideallerinin kıyısına düşmüş karakterler, yaşadıkları bunalım ve açmazlarıyla Yüzümüzü Ağartan’ın sayfalarında elleri böğürlerinde kalırken, ideallerine sımsıkı bağlılıklarıyla öne çıkan kahramanlar öyküler arasında hayata ve mücadeleye örnek modeller oluşturuyor.
Yüzümüzü Ağartan, Gazze’den Kandehar’a, Kudüs’ten Bağdat’a gezinen bir coşkunun, Kafkasya’dan Ortadoğu’ya uzanan bir hassasiyetin resmi; hayatın ezdiği insanların elinden tutan bir anlayışın adı olarak edebiyatın temeline, onurun ve direncin omuzlarında yükselen idealleri yerleştirmeyi amaçlıyor.
Yüzümüzü Ağartan (Öyküler)
Ahmet Örs
İtidal Yayınları
51 sh.
İrtibat Tel: (0212) 552 23 89