İktibas Dergisi Ekim sayısı çıktı
İktibas Dergisi’nin 418. Sayısın da bir süredir devam eden Müslümanların düşünsel ve siyasal duruş sorunlarının bölgedeki değişim ve dönüşüm süreciyle daha belirgin hale gelmesi ve tezahürleri ele alınmakta.
"Müslümanlar için 'Turnusol Kağıdı': Suriye" manşetiyle çıkan İktibas Dergisi'nin 418. Sayısın da bir süredir devam eden Müslümanların düşünsel ve siyasal duruş sorunlarının bölgedeki değişim ve dönüşüm süreciyle daha belirgin hale gelmesi ve tezahürleri ele alınmaktadır.
Mısır ve Suriye gibi stratejik öneme sahip iki ülkenin küresel odaklar ve bölgeye yönelik hesapları olan aktörlerce kendi hallerine bırakılmayacağına dikkat çekilen yorum'da; "Eğer Suriye örnekleminde bölgedeki tüm Müslümanların durumunu ortaya çıkaracak bir 'turnusol kağıdı/turnusol boyası'n dan yapılan bir 'ayıraç' ile ölçüm mümkün olsa nasıl bir manzarayla karşılaşırdık?" diye sorulmakta ve cevabı şöyle verilmektedir: Hiçte içimiz açan bir sonuçla karşılaşmayacağımızı söylemenin kötümserlik olarak algılanmaması gerektiğinin bir kez daha altı çizilmekte ve bunun Müslümanların düşünsel ve siyasal duruşlarının temel referanslarıyla bağdaşır olmamasının bir sonucu olduğu belirtilmektedir.
Derginin selam bölümünde de bu temel sorunun bir tezahürü olan demokrasi kavramı çerçevesindeki tartışmaların ulaştığı boyuta dikkat çekilmektedir. Batı'nın anlam dünyasında "yaşam biçimi" ve bununla göbekten bağlı "yönetin biçimi" boyutlarıyla demokrasi gibi ideolojik bir kavramı tartışırken, hatalı okumalarla bu kavramı "yönetim şekli" boyutuyla teknik bir düzleme indirgemek istenmesinin Müslümanca bir zihin tarafından kabul edilemeyeceğinin altı çizilmektedir. Müslümanların içinde bulundukları şartlar; haksızlıklar, katliamlar, açmazlar ve her türlü zulümden "duygusal ve reaksiyoner" yaklaşımlarla kurtulanamayacağı, tam tersine bu tür yaklaşımlarla yönetilmeye çalışılan kriz sürecinin "reel şartların aldatıcı cazibesi" nin de etkisiyle insanımızı hızla "sistem-içi" ne sürükleyeceği uyarısında bulunulmaktadır.
Düşünce yazılarında "Ağır Hasarlı Algılar, Ağır Hasarlı Zihinler"/ A.Müftüoğlu; "İsrail'in Güvenliği ve Müslümanların Rolü"/ A.Araf Arat; "Aktivist/Reaksiyoner Müslümanlık" F.Ceren'in makalelerinin yanı sıra Hüseyin Bülbül, A. Birol Ulaş, Muhammed Celil, Hikmet Ertürk, Osman Coşkun ve Aykut Akça imzalı yazıları okuyabilir, aynı zamanda, S.Merdin'in "Tasavvufun kaynaklarından İhvan-ı Safa başlıklı araştırmasından yararlanabilirsiniz. Mektuplara Cevaplarda, Hüseyin Bülbül'ün "Kurban, Kurbiyyetin Şiarıdır" başlığı altında hac ve kurbanla ilgili önemlihatırlatmalarını okuyabilirsiniz. Sanat ve Edebiyat bölümünde ise Dr.M.Akif Şahin ve Mehmet Mortaş'ın bir solukta okuyacağınız yazılarının yanı sıra Mehmed Maksud'un etkileyici bir şiirini bulabilirsiniz.
Ercümend Özkan'dan gündemle ilgili önemli bir alıntıyla birlikte gündem bölümünden yararlanabilir, "Zamanına Tanıklık Edenler" de İbni Teymiyye ile ilgili özet bir değerlendirmeyi eleştirel bir gözle ele alabilirsiniz...