Yasağın çözümü başörtülü öğrencilerin elinde
Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının fiili bir durum olduğunu belirten hukukçular bunun da ancak fiilen kaldırılabileceği görüşünde: Öğrenciler bu yasağı tanımasın!
Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının fiili bir durum olduğunu belirten hukukçular bunun da ancak fiilen kaldırılabileceği görüşünde: Öğrenciler bu yasağı tanımasın!
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde derse şapkayla giren bir öğrencinin şikâyeti üzerine YÖK'ün İstanbul Üniversitesi'ni uyarması başörtüsü yasağına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbana özgürlük getiren Anayasa değişikliğini iptal etmesinin ardından birçok üniversite fiili bir yasak başlatarak başörtülü öğrencileri kampuslara almamaya başladı. Hukukçular, üniversitelerdeki başörtüsü yasağının fiili bir durum olduğunu belirterek, bunun da fiilen kaldırılabileceğini dile getirdiler.
Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez (Karadeniz Teknik Üniversitesi-Anayasa Hukukçusu): Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın bu konuda verdiği kararlar hiçbir şekilde başörtüsünü yasak hale getirmiyor. Diyelim kanuna mutlaka ihtiyaç var. YÖK'ün ünlü 17. maddesi 'yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir' diyor. Ve kanunların hiçbirisinde başörtüsünü üniversitelerde düzenleyen bir düzenleme yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin kararı asla ve asla kanun değildir. Anayasa Mahkemesi yeni bir uygulamayı tesis edecek hüküm veremez. Bir hukukçunun şunu söylemesi lazım: Yasak tamamen fiili bir yasaktır.
Prof. Dr Mithat Sancar (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülkesi): Başörtüsü yasağı diye açık bir yasak mevzuatta bulunmuyor. Anayasa Mahkemesi kararları bu işi çok karmaşık hale getirmiştir. YÖK'ün son genelgesi de bu sorunu aşmak yönünde atılmış bir adımdır.
Prof. Dr. Levent Korkut (Atılım Üniversitesi-Anayasa Hukukçusu): Anayasa ve yasalarda başörtüsünü yasaklayan bir hüküm yok. Hatta 'kılık kıyafet serbesttir' diye bir hüküm var. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararı bu serbestliğin sınırlarını çiziyor. YÖK'ün son yazısında başörtüsü ile girin demiyor. Öğrencinin dışarı çıkartılmaması gerekir diyor. Yani filili bir durum yaratıyor.
Çelik: Anayasa değişikliğine gerek yok
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırmak için anayasal bir değişikliğe gerek olmadığını söyledi.
AKP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, "YÖK tarafından İstanbul Üniversitesi'ne gönderilen yazı hatırlatılarak, Hükümetin bu konuda bir adım atıp atmayacağının" sorulması üzerine, "Biz öğretmenlere, öğretim üyelerine zabıta görevi veremeyiz, zaptiyelik yaptıramayız!" dedi. Çelik YÖK'ün İstanbul Üniversitesi'nde yaşanan bir olay üzerine karar aldığı konunun genelleştirilemeyeceğini sözlerine ekledi.
(Kaynak: Taraf)
-
rabia sivas 09-10-2010 18:14
misafir kaldığı evin bir eşyasını çalan hırsız ilk zamanlarda onu geri yerine koymanın acısıyla kavrulurken gittikçe duyarsızlaşır arada sırada yansa da yüreği eşyanın tutkusuyla çabuk avunur durumun başından beri farkında olan ev sahibi ise baktı ki misafirinden umut yok o eşyayı ona hediye etmeye karar verir... çalıştığım yıllarda yasak kalkacak diye korkardım çünki kalkan yasak karşısında tam da bu berbat psikolojiyi hisseder Allah karşısında yerin dibine geçerdim önceden tövbe edememenin hüznüyle... neyseki ait olanı çok geç olmadan yerine koymak nasib oldu... o nedenle kimse sevinç çığlığı atmasın yapmadığıyla avunmasın
-
beytullah emrah 07-10-2010 20:21
başörtüsü sorununda yasal sorumlular konuyu birbirinin kucağına atıp dururken, çözümün tek başına başörtülü öğrencilerin omuzlarına yüklenmesi ibretlik bir durum olsa gerek... ve diğer bir durum da sorunun mazlumların hak mücadelesinin bir sembolü olmaktan uzaklaşarak iktidarın yeni seçkinlerinin sınıfsal bir simgesine dönüşmesi! başörtüsünün çözümü noktasında müslüman kamuoyunun türkiye'yi kuşatan bir kamusal direnişi örgütlemekten özellikle son altı yıl süresince özellikle kaçınırken, gelinen noktada da çözümü önce hükümete sonra da bu konuda etkili bir sivil mücadele örnekliğini görememiş genç kızlara havale edilmesi dikkate değer bir durum... ve son bir not: kazanılmayan her hakkın kaybedilmesi de kolay olabilir.