İPLER

Hülya YILMAZ

16-11-2019 10:06


İp kelimesini çok kullanan ve değer veren bir toplumuz.

Tabi partizanca yaklaşımın dışında kodları barındırdığını düşünürsek!

İpli ipsiz, ipe sapa gelmez, iplememek, ipsiz sapsız , ipleri elinde olmak ve daha pekçok deyim, atasözü  ile ipe bir bağ kurma veya kurmama anlamları yüklemişiz. Başka toplumlarda da kullanılmıştır fakat ne orandadır dil bilimci olmadığım için bilmiyorum.

Şu son yıllarda dikkatimi çeken şu ki, sözlü ifade ettiğimiz bu kelimeye sadece mecazen değil  fiziken de önem verilmeye başlandı.

Dantel, örgü, dikiş v.s. gibi el sanatları ve spor; oyun alanları dışında, kutsiyet atfetmek ve ritüellerde kullanmak oldukça yaygınlaştı.

Hinduizm, Evangelizm gibi dışardan bulaşmış tapınak ve tapınma ayinleri sınırlarımızdan içeri bir şekilde sirayet etmiş.

İpler, kutsanmış önder kabul edilen tek bir ölümlü insanın elinden diğer insanların ellerine tutturuluyor ,bağlanıyor. 

Kutsanan kula, kayıtsız şartsız sorgusuz sualsiz tapınma ayini gerçekleşmiş oluyor. Artık insanlara, tapacak put yetmiyor.

Bu putlara aksiyonel bir bağ kurma ihtiyacı hasıl oluyor olmalı ki böyle şeritler, ipler v.s. materyaller kullanılıyor.

Uzak Allah inancı, materyalist yaklaşımı besliyor. Böylece "Şah damarınızdan daha yakınım" buyuran, yer gök ve arasındaki herşeyi yaratan Allah, insan hayatının merkezinden çıkmış oluyor.

Oysa Rabbimiz kullarının iplere tutunma ihtiyacını kayda alarak şöyle yol gösteriyor, yapışmamızı istediği ip olan Kur'an'da ve Rasulünde!

"Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani siz birbirine düşman idiniz de Allah gönüllerinizi birleştirdi ve O’nun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi Allah kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle açıklıyor ki doğru yolu bulasınız." (A-li İmran 103.ayet)

Evet ille de bir ipe tutunacaksak bu Allah'ın ipi olmalı!

Tapılacak, hükümleri karşısında boyun eğip secde edilecek tek ilah Allah'tır!

Değer verilen insanlara saygı duyulabilir tapılamaz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN