Doğu Guta susuzluğun pençesinde
Suriye`de 2 yıldır rejim kuşatması altındaki Şam`ın Doğu Guta bölgesinde halk, şebeke suyunun kesilmesinin ardından içme suyunu kuyulardan sağlamaya çalışıyor.
Uzun bir zamandan beri dört koldan rejimin kuşatması altındaki ve muhaliflerin denetimindeki başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yer alan Duma ilçesinde halk, içme ve temizlik suyu sıkıntısı çekiyor.
Yerel kaynaklar, Esed güçlerinin, bölgenin muhaliflerin denetimine girmesinden sonra halkı cezalandırmak için elektrikleri keserken daha sonra da bölgeye giden şebeke sularını kestiğini aktarıyor.
İlçede yardım kuruluşunun desteğiyle halka su taşıyan Ebu Hıdır AA muhabirine, daha önce kazılan su kuyularından eski yöntemlerle su çıkarıp bidonlara doldurduklarını sonrasında ise el arabalarıyla suyu evlerine taşıdıklarını anlattı.
Bölgedeki en çok içme suyu sıkıntısı yaşandığını ifade eden Ebu Hıdır, şunları kaydetti:
"Esed yönetimi iki yıldan bu yana bölgenin tüm sularını kesmiş durumda. Şimdi sularımızı bölgedeki kuyulardan çıkartarak halka dağıtıyoruz. Rejimin bombardımanı sonucunda bölgedeki su depolarının hasar görmesinden dolayı, halkın ihtiyacını karşılamak için binaların çatılarına yerleştirdikleri depoları doldurarak halkın su ihtiyacını karşılıyoruz. Kuyulardan taşıdığımız suyu jeneratörle binaların çatılarındaki binalara su pompalayarak dolduruyoruz. Tabi bunu da mazot bulduğumuz zaman yapıyoruz. Çünkü bölgede mazot bulmak çok zor, bulunsa da litresi 20 - 30 dolardan alıcı buluyor. Halk Duma'da suya çok önem veriyor. Halk, bölgede ekmek yapmak için un sıkıntısı çekerken iki yıldan bu yana da su sıkıntısı çekiyor."
İlçede halkın temel insani yardımlara ulaşmakta zorluk çektiğini vurgulayan Ebu Hıdır, "Herkes ortak hareket ettiği için bölgede elinde bir ekmeği olanın olmayanla lokmasını paylaştığını" kaydetti.
"Rejim, bizi açlıkla, susuzlukla imtihan ediyor"
Esed yönetiminin kendilerini 50 yıl geriye götürdüğünü ifade eden bölge sakini Nasr Abid ise "Halkını açlıkla susuzlukla imtihan eden başka bir diktatörün dünyada olmadığını" belirtti.
Rejim güçleri tarafından dört koldan kuşatılan ve tıbbi ve insani yardımın dahi kontrol noktalarından girişine izin verilmediğini bildiren Nasr Abid, "Bölge halkı önce açlıkla imtihan edildi, şimdi de susuzlukla terbiye edilmeye çalışılıyor. Bu kadar zalimlik olmaz. Açlıkla mücadele etmemizin yanı sıra bir de içme suyumuzu kestiler. Burada halk gerçekten zor durumda. Yardım kuruluşları kuşatma altında bulunduğumuzdan dolayı bize ulaşamıyor. Bizi bir an önce yardım edilmesi lazım" diye konuştu.
Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan 14 Aralık tarihli açıklamada, Doğu Guta'da, Aralık ayında 8'i çocuk 10 kişinin açlıktan öldüğü belirtilmişti.
Baas rejimine bağlı güçlerin kontrol noktalarından bölgeye "insani ve tıbbi malzemenin" girişine izin vermediği aktarılan açıklamada, "Arbin beldesinde hastaların tedavisi için halk ilaç bulamıyor. Bölgede açlık nedeniyle birçok hastalık baş gösterdi. İnsani durum her gün kötüye gidiyor" ifadelerine yer verilmişti.
216 kişi açlıktan öldü
Daha önce yapılan açıklamalarda, 2 yıllık abluka süresince Doğu Guta'da toplam 216 kişinin açlıktan öldüğü bunlardan yaklaşık 150'sinin çocuk olduğu belirtilmiş, geçen hafta da "açlık ve yetersiz beslenme" nedeniyle son 2 ayda, bölgede 11 çocuğun öldüğü ifade edilmişti.
(Venhar Haber)