Filipinli Müslümanların Ramazan coşkusu
Filipinlerde Ramazan ayı geldiğinde mescitler süslenir ve aydılatılır. Kadın çocuk, genç yaşlı herkes camilere akın eder. İnsanları sahura, meşalelerle doşalan çocuklar kaldırır.
Filipinler yaklaşık 1200 adadan oluşan bir devlettir. Müslümanlar, yaşadıkları ülkelere komşu Malezya ve Endonezya gibi ülkelerde çoğunlukta olmalarına rağmen Filipin’de azınlık olarak yaşamaktadır. Filipinler’de Müslümanların, her ne kadar özünde İslam öğretisine uygun olsa da tamamen bu toplumlara has ve başka toplumlarda görülmeyen bir takım uygulamalar, örf ve adetler bulmak mümkündür. Ramazan ayında bu tür adetleri daha geniş bir şekilde kendilerine yer bulmaktadır.
Müslüman Filipin toplumunda Ramazan Ayı
Filipinler’deki Müslümanların kendilerine has gelenekleri bulunmaktadır. Toplum, dışardan yabancıların pek uğramadığı orijinal bir toplumdur. Müslümanlar, örf ve adetlerini uygulayabilmek ve İslami kimliklerini İslam düşmanı rejim karşısında gösterebilmek için Ramazan ayının gelişini bekler.
Bu mübarek aydaki en çarpıcı adetleri, mescitleri süslemeleri, aydınlatmaları ve burada daha çok namaz kılmaya başlamalarıdır. Hatta mescitler bu ayda o kadar çok dolup taşar ki bir aile toplantı yerine dönüşerek, Müslümanların birbirleriyle tanışma yeri haline gelir. Küçük yaştaki çocukların da camiye gelmesi sağlanarak, onların kalplerine namaz sevgisi yerleştirilmeye çalışılır.
Bu ülkede yaşayan her Müslüman’ın teravihe mutlaka gitmesi gerekir. Kadın çocuk, genç yaşlı herkes camilere akın eder. Burada teravih 20 rekât kılınır. Filipinler’deki İslam toplumu bu ayda aralarında para toplayarak muhtaçlara yardım ederler. Zenginler, hiçbir sıkıntı olmaksızın fakirleri sofralarına buyur eder, herkes din kardeşidir. Sadaka ve infaklar, Ramazan’ın 15. gecesinde dağıtılır. Cami imamları, bu sadakaları toplama işini üslenir ve fakirlerden hak edenlere bu sadakaları dağıtır.
Filipinli Müslümanlar, mübarek Ramazan ayında iftar sofralarını kendilerine has yiyeceklerle donatmayı unutmazlar. Kari Kari yemeği bunlardan biridir. Bu yemek, etle baharatın karışımından yapılır. Aynı şekilde şeker, muz ve Hindistan cevizinden yapılma bir içecek de bu ayda tüketilir. Ayrıca Türklerin kadayıf tatlısına benzer bir tatlı yapılarak iftar ve sahurlarda yenir.
Çocuklar bu ayda üzerlerinde çeşitli yerel süslemeler bulunan elbiselerini giyerek ellerinde meşale, sokaklara çıkar ve insanları neşe içerisinde sahura kaldırırlar.
Filipinler’deki İslam ve İslami Görünüm
Bu ülkeye İslam, tacirler aracılığıyla girdi. Bu tacirlerin ticari muamelelerinde İslami kuralları tatbik etmeleri yerel halkın İslam’ı kucaklamasına büyük katkı sağladı. İslam, Batılıların Macellan aracılığıyla bu bölgelere gelişine kadar Filipin topraklarında en etkili din olarak varlığını sürdürdü. Ancak Macellan’ın bu topraklara gelişi, İspanyolların bu ülkeye gelerek işgal etmesine katkı sağladı. Misyoner ve birçok Müslümanı askerleriyle birlikte katleden Macellan'ı Lapu Lapu adında bir Müslüman öldürdü.
Sonra 1568 yılında, II. Philipp zamanında ülkede Batılılar Müslümanlara galip gelmiş ve ülke bundan sonra Müslümanlara yapılan eziyetlerin başlatıcısı olarak kralın adıyla anılır oldu. Bu eziyetin en önemli sembollerinden biri başkentin Emanallah yerine Manila şeklinde isimlendirilmesiydi. 1800 yılların sonunda ABD ülkeyi işgal etti. Burada birçok Müslümanı katletti. Şu an için, ülkenin Güneyinde yaşamakta olan Müslümanlar, camileri yıkan, Müslümanların ibadetlerini düzgün bir şekilde yerine getirmelerine müsaade etmeyen merkezi yönetime karşı mücadelelerine devam etmektedir.
(Timeturk)