Umran, `Korku Siyasetinin Sonbaharı` diyor
Aylık düşünce, kültür ve siyaset dergisi Umran`ın Mart sayısı, `Korku Siyasetinin Sonbaharı` kapağıyla çıktı okuyucunun karşısına.
Korku siyasetinin çıkmaz sokağı
Korku siyasetini tartışmaya açan Umran Dergisi, başörtüsü yasağının kaldırılması ve anayasa değişikliği çerçevesinde seçkinci azınlığın sürdürdüğü siyaseti deşifre ediyor.
Aylık düşünce, kültür ve siyaset dergisi Umran'ın Mart sayısı, "Korku Siyasetinin Sonbaharı" kapağıyla çıktı okuyucunun karşısına. Türkiye'de ve dünyada mevcut iktidar mücadelelerinin yürütüldüğü vasat olması bakımından korku siyasetinin girdiği ve bizleri içine soktuğu çıkmaz sokağı gösteren dergi, bu konulu dosyası ile başörtüsü yasağının kaldırılması ve anayasa değişikliği çerçevesinde seçkinci azınlığın sürdürdüğü tarzı siyaseti deşifre ediyor ve artık bu anlayışın sonunun geldiğini ilan ediyor. Bu çerçevede Burhanettin Can'ın "Korku İmparatorluğunun Çöküşü", Mustafa Aydın'ın "Anayasa Değişikliği ve Seçkinci Korkular", Hikmet Demir'in Başörtüsünün Gösterdikleri" ve Dilaver Demirağ'ın "Kadınsız Üçgen: Gelenek, Devlet, Kapitalizm ve Müslüman Kadın" başlıklı yazılarına ilaveten D. Mehmet Doğan'ın "Modernliğin Başımıza Sardığı Problem: Türban!" yazısı dosyayı oluşturuyor. Her biri yürütülen 'öcü siyaseti'nin farklı boyutlarını tahlil eden dosya yazılarını, "Sivil" Anayasa üzerine Ali Bulaç ve Abdurrahman Arslan'ın katıldığı bir TV açıkoturumu izlerken, Sıddık Arslan'ın "Kosova'nın Bağımsızlığı Bağlamında Türkiye ve BOP" tahlili küresel çapta bir siyasal fay hattını işaret ediyor.
Umran, yine bu çerçevede ekinde; 12 Mart öncesi "mürettep terör"ün sol aktörlerinden Sarp Kuray'ın çök önemli bir röportajını belge olarak sunuyor. Zengin içerikli ve zevkle okunan Yaşayan İslam'da Hüseyin K. Ece "Kur'an'dan Sıcak Kelimeler: 'Ne Mutlu Onlara'", Necip Yolcu ise "Şehidler Şevahid'ül-Haktır" diye seslenirken, Mart sayısında Geçmişten Geleceğe Ko(nu)şanlar'ın konuğu A(tı)fet Ilgaz oldu. Kültür-Sanat ise Ferhat Topazik'in sinemada Hollywood operasyonları ve Havva Öz'ün Elveda Rumeli dizisi eleştirilerine ek olarak Asım Öz'ün 12 Mart Romanlarına bir bakışıyla okuyucuları bambaşka dünyaların kesişme noktalarına taşıyor. Kültür-Sanattaki sürükleyici söyleşiler, ufuk açıcı ve zihin tarayıcı kitap sayfaları ve etkinlikler bahsindeki farklı bakış ile her zamanki kadar dinamik ve ufuk açıcı bir seyre koyulmaya davet ediyoruz sizleri.