Haksöz, `Cübbeli darbe düzeni`ni konu ediniyor
`Kur`an`ın aydınlığına doğru` sloganıyla yayınını sürdüren Haksöz Dergisi`nin 207. sayısı okurlarıyla buluştu. Dergi, hukuktan bağımsız yargı tahakkümünü `Cübbeli Darbe Düzeni` başlığıyla kapağa taşınmış.
"Kur'an'ın aydınlığına doğru" sloganıyla yayınını sürdüren Haksöz Dergisi'nin 207. sayısı okurlarıyla buluştu. Dergi, hukuktan bağımsız yargı tahakkümünü "Cübbeli Darbe Düzeni" başlığıyla kapağa taşınmış.
Direnme görevi ve ıslah sorumluluğuna işaret etmeye devam eden Haksöz'ün yargı despotizmini gündem eden bu sayısında Rıdvan Kaya, yargının zihin dünyasını yorumluyor. Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin hukukla, insan haklarıyla, siyasetle ve halk iradesiyle cepheden kavgalı bir zihnin ürünü olduğunu belirten Kaya, kurgusal bir toplum tasavvuruna yaslanan bu zihnin söz konusu halk olunca had bildirici bir tutum takınarak faşizm maskesini sıyırdığını belirtiyor.
Kenan Alpay, geçtiğimiz ay çokça gündem olan Tekbir Giyim'e ilahiyat çevresinden Süleyman Bayraktar ile İlhami Güler'in açtığı davayı ele alıyor. Bayraktar'ın verdiği bir röportaj üzerinden esaslı eleştiriler getiren Alpay, geleneksellik ve modernizm kıskacındaki din istismarını kimin, nasıl önleyeceğini soruyor. Aynı şekilde Beytullah E. Önce de Yeni Şafak üzerinden muhafazakâr medyanın yozlaşma sürecini ve iktidar rantından kendi payını isteyerek nasıl merkez medyaya öykündüğünü örneklerle açıklıyor.
Mehmet Pamak, İttihat Terakki'den ele aldığı darbe-çete sistemine karşı halkın özgürlük arayışlarına ve sorumluluklarımıza değinirken liberal-sol-muhafazakâr kesimlerin çelişkilerini de ortaya koyuyor.
Rıdvan Kaya bir diğer yazısında Hüseyin Üzmez olayını irdeliyor. Yanlışlara karşı tasfiye mekanizmasının işletilmesinin önemine değinen Kaya, ahlaki çürümüşlük ve kokuşmuşluğa karşı ilkeli ve tutarlı davranmanın kaçınılmazlığına işaret ediyor.
Filistin ve Siyonist İsrail'in 60. yıldönümü ile ilgili yazı ve çevirilerin de bolca yer aldığı dergide Hamas'ın Yahudi soykırımına (holokost) bakış açısına da yer veriliyor. İsrail'in kuruluşunda Sovyetler'in rolüne değinen çeviri de önemli veriler sunarken Türkiye'de Fatih Üniversitesi'ne davet edilen İsrail Başkonsolosu'na başörtülü bir öğrenci tarafından çiçek verdirilmesi rezaleti de dergi sayfalarında işleniyor. Oktay Altın, Lübnan'da Hizbullah ile Sinyora hükümeti arasında yaşanan gerginliği değerlendiriyor ve Hizbullah'ın başarısını yorumluyor.
Bahadır Kurbanoğlu bir önceki sayıda başladığı din-devlet ilişkileri makalesine devam ederek din-devlet ilişkileri bağlamında Kemalist seçkinciliğin arka planı ve tarihi tabulara yer veriyor.
Kur'an çalışmaları bu ay da devam eden dergide Hamza Türkmen'in "Gereğince Vahiyle Uyarma Görevi" ile Fevzi Zülaloğlu'nun "Üstün Ahlaki Erdem: İsar" başlıklı yazıları ilgiyle okunabilir nitelikte.
Derginin kültür-sanat sayfalarında ise, Metin Önal Mengüşoğlu ile son kitabı üzerine Asım Öz'ün gerçekleştirdiği röportaj düşünce ve sanata ilişkin oldukça düzeyli bir sohbet şeklinde dergi sayfalarında yer alırken yine Asım Öz'ün "Göller Bölgesinde Bir Ada" adlı makalesi üzerinden Cemil Meriç'in Ali Şeriati'ye nasıl baktığını aktaran yazısı da dikkat çekiyor.
Ayrıca, bir kara propaganda örneği olarak İran'la ilgili bir animasyon filmi olan Persepolis'le ilgili Bekir Birbiçer'in kaleme aldığı eleştirinin yanı sıra, Nehir Aydın Gökduman'ın bir öyküsü ve Bünyamin Doğruer'in bir şiiri de Haksöz'ün sayfalarını zenginleştiren çalışmalar arasında bulunuyor.
İrtibat: 0212 534 58 08