23-07-2008 10:25

İktibas, bu sayıda da `sabitelere` vurgu yapıyor

İktibas Dergisi, Temmuz sayısında gündemin öne çıkan maddelerinin yanı sıra her zaman olduğu gibi gündeme direnen ve sabitelere dikkat çeken yazı ve dosyalarıyla yine okunması gereken bir kıvamda okuyucusuyla buluşuyor. Bu çerçevede Ahya Aras`ın `Demokratik oyunlar arasında Müslüman kalabilmek` yazısı dikkat çekiyor.

İktibas, bu sayıda da `sabitelere` vurgu yapıyor

İslam ve Hayat

İktibas Dergisi, Temmuz sayısında gündemin öne çıkan maddelerinin yanı sıra her zaman olduğu gibi gündeme direnen ve sabitelere dikkat çeken yazı ve dosyalarıyla yine okunması gereken bir kıvamda okuyucusuyla buluşuyor. Bu çerçevede Ahya Aras'ın "Demokratik oyunlar arasında Müslüman kalabilmek" yazısı dikkat çekiyor.

Derginin "Ayın Kavramı" bölümünde, son zamanlarda "Kayıt yok şart yok egemenlik milletin" sloganıyla ortaya çıkan ve bünyesinde birçok "İslami" dernek ve vakıfı da bulunduran  "Ortak Akıl Hareketi"yle daha bir günyüzüne çıkan ideolojik kirlenmeye karşı, "hakimiyet kavramı" çerçevesinde bu konuda İslam'ın ölçülerini hatırlatan bir yazı yer alıyor.   

Editör sunumunda İktibas'ın bu ayki içeriği şöyle özetleniyor:

Bu sayıda YORUM bölümünde, “Travma” kavramı çerçevesindeki politik ve ideolojik tartışmaları farklı bir perspektifte değerlendirdik. AKP Genel Başkan Yardımcısı’nın: “Cumhuriyet devrimleri toplumda travma yarattı”sözlerinin ilk bakışta Cumhuriyet karşıtı bir söylem olarak görünsede AKP’nin genel siyasi ve ideolojik durşu ve konuyla ilgili izahları bu sözlerin bir “durum tespiti”nin ötesinde anlamlandırılamayacağı sonucunu doğurduğu hususunu değerlendirdik. Ve bu mevzuda asıl üzerinde durulması gerekenin, travma kavramının unsurlarının (kökünün dışarıda olması, toplumda ağır hasara yol açması...) nasıl değerlendirileceğinden öte bu devrimleri hazırlayan sürece ve sonuçlarına nasıl yaklaşıldığının önem arzettiğinin altını çizdik. Rad:11’in ışığında bu olguyu değerlendirdiğimizde Osmanlı’nın yerine Cumhuriyet’in kurulmasına şaşırmamak gerektiği tesbitinde bulunduk. Eğer bu tartışmada birileri samimiyseler ve Cumhuriyetle neticelenen zihinsel dönüşüm sürecini yanlış buluyorlarsa duruşlarını netleştirmek, nefislerindekini Allah’ın razı olacağı şekilde değiştirmek durumunda olduklarını bu vesileyle bir kez daha vurguladık.

KAVRAM bölümünde ise, Hakimiyet kavramını dikkatlerinize sunarken, düşünsel bulanıklığın hakim olduğu bir vasatta bazı hatırlatmaların yararlı olacağını düşündük.

DÜŞÜNCE bölümünde, Atasoy Müfütoğlu’nun her zaman olduğu gibi temel meselelerde müslüman-ların algılarını netleştirmek, Tevhidi duyarlılıklarını güçlendirmek yönüne önemli tesbitlerde bulunduğu “Köhne Kabuller” yazısını dikkatlerinize sunduk. Ahya Aras ise, “Demokratik Oyunlar Arasında Müslüman Kalabilmek” başlıklı yazısında, Türkiye’de oynanan oyunların yeni olmadığının altnı çizerken, derin sorular, bir mü’minin nüfuz edebileceği derin sorular sorulmasının önemli olduğu tesbitinde bulunmaktadır. “İnanıyorsanız üstünsünüz” ilkesi doğrultusunda, “Müslüman bilincinin yeryüzünde başka bir muadili yoktur” tesbitiyle yazısını tamamlamaktadır. “Gülümserken Düşün-dürten” yazılarıyla Arif Kaya, her zaman ki gibi traji-komik olayların arka planındaki ciddiyeti yakalamaya ve okuyucusuyla paylaşmaya çalıştığı yeni bir yazıyla karşınızdadır. Mehmed Durmuş da “Kapatılan Parti Önü Açılan Laisizmdir” başlıklı yazısında, Türkiye’de hem bir rejim buhranı, hem de bir fikir buhranı yaşandığının altını çizmektedir. Eskiden olduğu gibi Kemalizmi, laikliği “devlet” değil, “halk” koruyacaktır, tesbitinde bulunan Durmuş, Türkiye’de yaşanan ve kesafeti hızla artan sekülerleşme sürecine dikkat çekerek, kendilerini müslümanların liderleri olarak sunan bazı zevatın çarpık duruşlarına işaret etmektedir.

ÇEVİRİ bölümünde Kamil Cengiz, ABD’de demokratların başkan adayı Obama ve diğer adayların lobilerle ilişkilerini ve özellikle Yahudi lobisi karşısındaki aciz durumlarını konu alan bir çeviriyi dikkatlerinize sunmaktadır.

SANAT-EDEBİYAT bölümünde ise, “Dinleme Sanatı” başlıklı güzel bir yazısıyla Mehmed Durmuş’u görmekteyiz. Dinleme adabı konusundaki hassasiyetini çok güzel bir şekilde ifade eden Durmuş, bu duyarlılığını yazısının başlığına da yansıtmaktadır.

MEKTUPLAR’a cevaplarda, Yusuf El Kardavi’nin “Tekfirde Aşırılık” kitabı bağlamında usuli bilgiler sunulmaktadır.

GÜNDEM, geçen ay yazılı medyaya yansıyan önemli haber, makale, “bildiri” ve röportajlarla her zamanki yerinde istifadenize sunulmaktadır.
Bir sonraki sayıda buluşmak üzere hepinizi Allah'a emanet ediyoruz."

İktibas'ı, konjonktürün aldatıcı ve zihin bulandırıcı atmosferine kendini kaptırmayıp, stratejik ve ilkesel duruşu öncelediği ve her daim İslam'ın sabitelerini hatırlayıp hatırlattığı için tebrik ediyor, tüm okuyucularımıza İktibas Dergisi'ni düzenli olarak takip etmeyi tavsiye ediyoruz.

İrtibat Tel: (0312) 435 37 60

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !