İktibas, `yeni din inşası projeleri`ni sorguluyor
Aylık fikir dergisi İktibas, Kasım sayısında küresel ve yerel zulüm odaklarının sürdürdüğü `yeni din inşası projeleri`ni sorguluyor. Dosya çerçevesinde Ahmet Rana, Atasoy Müftüoğlu, Hamza Türkmen, Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Mukaddes Özkan ve Prof. Dr. Şinasi Gündüz düşüncelerini paylaşıyor.
İslam ve Hayat
Aylık fikir dergisi İktibas, Kasım sayısında küresel ve yerel zulüm odaklarının sürdürdüğü "yeni din inşası projeleri"ni sorguluyor. Ahmet Rana, Atasoy Müftüoğlu, Hamza Türkmen, Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Mukaddes Özkan ve Prof. Dr. Şinasi Gündüz'ün konuyla ilgili düşüncelerini paylaştığı dosyada, zulüm odaklarının bu tür projelere neden ihtiyaç duyduğu tartışılıyor.
"Selam ile" bölümünde İktibas'ın Kasım sayısının içeriği şöyle özetleniyor.
"Kıymetli okuyucularımız,
Allah'a hamdolsun. Yeni bir sayı ile yine sizinle birlikteyiz. Geçen sayıda da değindiğimiz gibi, başkalarının gündeminde figüran olmamaya özen göstererek kendi gündemimize ait konuları sizinle paylaşmaya çalışıyoruz. Bu sayıda da çok önemli olduğuna inandığımız bir konuyu önemli şahsiyetlerin katılımı ile soruşturma formatında ilginize sunuyoruz.
Aslında "yeni bir din inşa" etme, ilk insandan günümüze kadar kesintisiz devam eden bir konudur. Vahye tabi olmayan iktidar sahiplerinin, iktidarlarını sürdürmek için her zaman bir dine ihtiyaçları olmuştur. Bunun içinde vahyin dinine karşı yeni bir din uydurmak zorunda kalmışlardır.
Bir iktidar için iki seçenek vardır: ya dine uymak ya da dini kendine uydurmak. Dini olduğu haliyle kendine uydurmak mümkün olmadığı için de geriye yapılacak tek şey kalmaktadır: O da vahyin dinine karşı yeni bir din inşa etmek. Ve inşa edilen bu dini insanlara gerçek din diye sunmak. Günümüzün iktidar sahipleri de bundan başka bir şey yapmıyorlar.
Günümüz Müslümanlarının! çoğunluğunun din diye inandıkları şeyin aslında Kur'an'daki dinle bir ilgisinin olmadığını; din diye kedi hevalarına tabi oldukları gerçeğini gücümüz oranında dile getirmeye çalışıyoruz. Bu sayımızda da bu konuyu tekrar ve kapsamlı bir şekilde işlemeye çalıştık.
Bu sayımızın yorum bölümünde önemli bulduğumuz iki konuyu yorumladık: "Küresel mali kriz ve Pakistan'da olup bitenler. Bu iki konu bağlamında sonuçların değil sebeplerin önemli olduğuna dikkat çekmeye çalıştık.
Bu ayın kavramı ise Liberalizm. Liberalizm daha önce yayınladığımız bir kavramdı. İçinde bulunduğumuz ekonomik gelişmeleri dikkate alarak bu sayımızda tekrar ettik. Liberalizm kavramının içinde yaşadığımız dünyayı ve çağı doğru algılamada önemli bir kavram olduğuna inanıyoruz.
Düşünce yazıları bölümünde sırasıyla Mustafa Atav'ın "Ercümend Özkan'a Mektup", Hikmet Ertürk'ün "Vahye Tanık Olmak", Aykut Akça'nın "Emekli Olmak İstemeyenlere Müjde", Muhammed Celil'in "Hayatı Anlamlandırmak" ve Arif Kaya’nın "Gülümsetirken Düşün-dürten Haber-Yorumlar" başlıklı yazıları yer almaktadır.
Soruşturma bölümünde ise "Yeni Bir Din İnşası Projesi" başlıklı konuyu gündeminize taşıdık. Ahmet Rana, Atasoy Müftüoğlu, Hamza Türkmen, Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Mukaddes Özkan ve Prof. Dr. Şinasi Gündüz'ün yer aldığı soruşturmada söz konusu projeye neden ihtiyaç duyulduğunu sorgulamaya çalıştık. Bu vesile ile katılımcılara teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.
Bir dergi bir alıntı bölümünde Abdülkerim Suruş ile yapılan röportajı bulacaksınız. Suruş bu röportajda Ali Şeriati'yi ikircikli bir şekilde anlatıyor.
Sanat Edebiyat bölümünde beğeni ile okuyacağınızı umduğumuz Abdullah Arıcı’nın kısa bir denemesi ile Cem Ren’den alıntıladığımız "Bir Kabe Hikayesi", Metin Önal Mengüşoğlu'nun ve Erdem Beyazıt'ın şiirleri yer almaktadır.
Mektuplara cevaplar bölümünde Manisa'dan Mahmut Mazlum'un "Evlat Edinme" ve Konya'dan Ahmet Güneş'in "Başörtüsü, Tesettür, Dar'ul İslam - Dar'ul Harp ve Bilmeden Şirk Koşmak" ile ilgili sorularını cevaplamaya çalıştık.
Gündem bölümüne bu sayıda fazla yer kalmadı. Bu ayın önemli konularını işleyen yazıları sizler için seçmeye çalıştık. Aralık sayısında buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun."
İrtibat: www.iktibas.info