01-04-2009 21:36

Haksöz`den müthiş kapak

Haksöz Dergisi Nisan sayısıyla `zamanında çıkma` geleneğini sürdürdü. Derginin bu ayki kapağı Türkiye`deki Kemalist çevrelerin darbecilik geleneğini müthiş bir kompozisyonla resmetmiş.

Haksöz`den müthiş kapak

Haksöz Dergisi Nisan sayısıyla "zamanında çıkma" geleneğini sürdürdü. Derginin bu ayki kapağı Türkiye'deki Kemalist çevrelerin darbecilik geleneğini müthiş bir kompozisyonla resmetmiş.

"Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayını sürdüren Haksöz dergisi 217. sayısı (Nisan 2009) ile 19. yılına girmiş oldu. Tam 18 yılı geride bırakan Haksöz’ün bu ayki ağırlıklı gündemi darbecilik! Dergide seçim değerlendirmesine de yer veriliyor.

"Darbecilik; Kemalist İdeolojinin İflah Olmaz Hastalığıdır!" manşetiyle çıkan dergide Rıdvan Kaya ve Kenan Alpay darbeciliğin Kemalist bir gelenek olduğuna işaret ederek, Ergenekon ve Kemalist düzen irtibatına ilişkin tespitlerde bulunuyorlar. Ergenekon'un karanlık yüzünü irdeleyen bu yazılarla birlikte Bahadır Kurbanoğlu'nun Mustafa Balbay'ın darbe günlüklerini analiz eden yazısı Ergenekon zihniyetiyle hesaplaşmanın sorumluluğuna ilişkin vurgular taşıyor. Bu çerçevede Mustafa Bulur da medyadaki kalemşorların darbesever tutumunu ve Ergenekon dayanışmasını ironik bir üslupla gözler önüne seriyor.

Derginin seçim gecesi yazılan bu ayki Gündem yazısında yerel seçimler değerlendiriliyor. Partilerin gündemine giren konular ile gir(e)meyen konular üzerinden kimliksiz siyasetin zaaflarının işlendiği gündemde, darbe tehditlerine gözlerini kapayan, kimlik-hizmet ayrıştırması içindeki bir siyaset anlayışı ile nereye kadar gidilebileceği sorgulanıyor. Hamza Türkmen ise seçim değerlendirmesinden ziyade "oy verme" tartışmaları üzerinden partisel mücadele yöntemi ve Müslümanların "kimliksel seçim"leri çerçevesinde dikkat çekici analizlerde bulunuyor.

 Bir diğer yazısında düşünce özgürlüğünün "tabusal sınırları"nı ele alan Rıdvan Kaya, Bülent Arınç'ın İstiklal Marşı ile ilgili sözleri üzerinden resmi ideolojinin kutsallarını tartışıyor. Bu bağlamda Özgür-Der'in de 29 Nisan'da başlayacak kapatma davasına ilişkin duyarlılık ve dayanışma çağrısında bulunuluyor.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı dolayısıyla eski dava arkadaşı Burhan Kavuncu, Yazıcıoğlu'nun düşünsel gelişim seyrini dergi okuyucularıyla paylaşıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkındaki tutuklama kararını çeşitli tartışmalar üzerinden analiz eden Musa Üzer, Darfur'un tarihine ve yaşanan mücadeleye ilişkin ayrıntılı bilgilere yer veriyor. Murat Özer ise ABD Başkanı Obama'nın yeni Afganistan planının nasıl rüşvet ve daha fazla kan içerdiğini ortaya koyuyor.

Yaşanan vahşi cinayetler üzerinden Bünyamin Doğruer gençliğin nereye gittiğini sorgularken Ahmet Örs ise Türkiye'de sendikal mücadelenin önemine; buna karşın mevcut sendikaların pasifliğine ve kimliksizliğine değiniyor.

Derginin bu sayısında usul yazıları da dikkat çekiyor. Bülent Gökgöz, Rasulullah (s)'ın içtihatları üzerinden Kur'an'ın peygamber tasavvuruna ilişkin yaklaşımı ortaya koyuyor. Yazıda hadis usulü ile ilgili kavram analizlerine ve şematik anlatımlara da yer veriliyor. Şükrü Hüseyinoğlu, ritüelleştirilen ancak Müslümanın hayat biçimi olması gereken "zikr" kavramının Kur'an'daki kullanımlarını ayetler ışığında ortaya koyuyor. Cengiz Duman ise kıssa çalışmalarına Muvahhid Kral Talût ile devam ediyor. Duman, Kur'an ve Kitab-ı Mukaddas kaynaklı tarih analizinin yanı sıra yine kıssadan almamız gereken derslere dikkat çekiyor.

II. Meşrutiyet döneminde yayınına başlayan; Mehmed Akif ve Eşref Edib gibi isimlerin yazdığı Afgani ve Abduh'un çıkarttığı Urvetu'l-Vuska çizgisinde olan Sırat-ı Müstakim dergisini analiz eden Asım Öz, derginin evrensel İslamcılık anlayışını gözler önüne seriyor. Derginin çeşitli boyutlarını tartışan Öz, dönemin İslamcı aydınlarının düşünsel ufuklarını da okuyucularıyla paylaşıyor.

Kültür-sanat sayfalarında Haşim Ay, Kürtçe Kur'an çalışmalarına dikkat çekerek toplu çalışma ürünü olan "Wergera Qur'an'a Pîroz Bi Zimanê Kurdî" adlı meal çalışmasını değerlendiriyor. Mustafa Aldı ise Hasan Aycın'ın çocuklara yönelik çizgi hikayeleri üzerinden Aycın'ın sanat anlayışıyla ilgili değinilerde bulunuyor. Mustafa Kıyak ise Shoot On Sight ve Girdap isimli iki film üzerinden 11 Eylül psikolojisinin sinemaya yansımalarını ele alıyor.

Son sayfada okuyucuların Haksöz'le dayanışması bağlamında bir çağrıya yer verilen derginin arka kapağında ise Hz. Peygamber'le ilgili bir kompozisyon çalışmasına yer veriliyor.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !