30-05-2009 19:55

Haksöz`ün Haziran sayısı okuyucuyla buluştu

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi’nin 219. sayısı yayınlandı. Çeşitli güncel konuların ve usulî ve edebi yazıların yer aldığı dergi “Bürokratik Zihniyet Çözüm Değil, Zulüm Üretir!” vurgusunu öne çıkardı.

Haksöz`ün Haziran sayısı okuyucuyla buluştu

Haksöz Dergisi, 219. (Haziran 2009) sayısının gündemini Türkiye'de bürokratik kafa yapısının sorunların çözümünü engellemedeki cevvaliyetine ayırıyor. Kürt sorununun çözümüne yönelik adımları engellemeye çalışan bürokratik zihniyetin tutarsızlık ve zulüm ürettiğini ortaya koyan yargı mensuplarının nasıl da statüko muhafızlığına soyunduklarına dikkat çekiyor.

Başbakan Erdoğan'ın, mayın temizleme ilgili açıklamalarını Rıdvan Kaya "Etnik Unsurlar, Faşizan Dayatmalar ve Siyonist Çete Gerçeği" başlıklı yazısında yorumlarken Hasan Soylu da Nimet Çubukçu'nun açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen ant tartışmasına değiniyor. Soylu, tartışılması teklifinin dahi mümkün olmadığı ırkçı-laik saçmalıkların çocuklar üzerinde dahi nasıl da militarist bir hava estirdiğini ortaya koyarken bir başka yazısında Rıdvan Kaya, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan üzerinden sivil-Kemalist misyonerlik kuruluşlarını ele alıyor. "Çağdaş Yaşam"ın devletin sivil toplumu ve bir Kemalist proje olarak tezahür ettiğini ifade eden Kaya, Saylan'ın cenaze töreni ve medyanın arkasından söyledikleriyle ilgili de yorumlar da bulunuyor.

Hasan Cemal'le yaptığı röportajda PKK lider Murat Karayılan'ın verdiği mesajları değerlendiren Serdar Bülent Yılmaz, PKK'nın laiklik hassasiyetini gözler önüne sererken, PKK'nın Kemalizm'in bir başka versiyonu olduğuna dikkat çekiyor. Bu bağlamda DTP'nin başörtüsü itirazından bölgedeki oy çekişmesine, laiklik üzerinden orduya işbirliği çağrısından bu çizginin 28 Şubat memnunuiyetine, Öcalan'ın Mustafa Kemal sevgisinden dine yaklaşımına kadar birçok konuyu ele alıyor. Serdar B. Yılmaz, bir diğer yazısında koruculuk tartışmalarına değiniyor. Bölgedeki gerçekliği dikkate alarak ele aldığı yazısında Yılmaz, Kürt sorununun çözümünün önündeki engellere dikkat çekiyor.

Svat Vadisi ve Afganistan'daki katliamların arka kapakta işlendiği dergide ayrıca Murat Özer, "İslamcıların Taliban'la İmtihanı" başlıklı yazısıyla Taliban hareketini ele alıyor ve Müslümanların bu harekete yönelik takındıkları tutumu gözden geçirmeye çağırıyor. Bu çerçevede yine Taliban'la ilgili Zafer Bangaş'dan yapılan bir çeviriye yer veriliyor.

Dergide bu sayıda röportajlar da dikkat çekiyor. Uluslararası Filistin Sivil Dayanışma Konferansı nedeniyle İstanbul'da bulunan Ayetullahu'-l-Uzma Cevad el-Halisi ile Irak'taki direniş, mezhep çatışmaları, federalizm ve vahdet imkanı gibi birçok konu konuşulurken; yine aynı konferans için Türkiye'ye gelen Şehit Dr. Abdulaziz Rantisi'nin eşi Raşa Rantisi ile Filistinli kadınlar Dr. Rantisi'nin hayatı ile üzerine bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Dergide Sri Lanka'da Tamil Kaplanları ile Sri Lanka Ordusu arasındaki çatışma arasında kalan ve her iki taraftan zulme uğrayan Müslümanların yaşadıkları acıları ele alan Fahad Ensari'nin bir yazısına yer verilmiş.

Sistem içi mücadelede kullanılan araçların meşru olması gerektiğine ilişkin deneme/yöntem yazısında Ahmet Örs, peygamberlerin de mücadeleinden örnekler getirerek mesajın açık olması gerektiğine dikkat çekiyor. Rümeysa Selçuk ise özellikle Mevlid ve Kutlu Doğum gibi etkinliklerde Hz. Peygamber'i ölçüsüz yüceltmelerin ve içerikten yoksun anma programlarının sakıncalarına işaret ediyor. Bu ayki yazısında Cengiz Duman ise "arınma ibadeti"ni ele alıyor. Abdest, Gusül, Teyemmüm ve Hayız Hali gibi konular çerçevesindeki tarihi seyri ve tartışmaları da ele alan Duman, İslam'ın ibadet ruhunun anlaşılması gerekliliğine dikkat çekiyor.

Dergide ilahiyatçı Mustafa Aydın'ın yeni çıkan "Moderniteye Dışarıdan Bakmak" isimli kitabı üzerine bir röportaja da yer verilirken Asım Öz, Filistin sinemasını masaya yatırıyor ve bu çerçevede Hamid Dabaşi'nin "Bir Ulusun Hayalleri" kitabını değerlendiriyor.

Son olarak dergide öykü ve denemeleriyle Ahmet Örs, Ali Değirmenci ve Bünyamin Doğruer'in birer yazıları yer alıyor.

İrtibat: 0212 524 10 28

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !