Haksöz Dergisi
Haksöz Dergisi gündemi yakından takip eden yazı ve yorumlarıyla “Özüyle Sözüyle Militarist Kuşatmaya Hayır!” manşetiyle çıktı.
Haksöz'ün Mayıs sayısı da dopdolu
Haksöz Dergisi gündemi yakından takip eden yazı ve yorumlarıyla “Özüyle Sözüyle Militarist Kuşatmaya Hayır!” manşetiyle çıktı. "Kurtuluş sahih mesajın gölgesindedir" diyen Haksöz, bu ay gündeme damgasını vuran Genelkurmay muhtırasını kapağa taşıyarak darbe tehditlerine karşı sessiz kalmayacağını ilan ediyor.
Haksöz'ün 28 Şubat darbesinden hemen sonra yayınlanan Mart 1997 sayısı da “Darbe Tehdidi Düzenin Tükenmişlik İlanıdır!” manşetini taşıyordu.
Çankaya seçimleriyle birlikte askeri vesayet rejimini sürdürme telaşının bir yansıması olan muhtıranın gündem olarak değerlendirildiği dergide muhtıraya karşı gerçekleştirilen eylemlerden karelere de yer veriliyor. Konuyu ayrıca Bahadır Kurbanoğlu “Muz Cumhuriyeti’nde Demokrasi Oyunu” başlığıyla irdelerken; Oktay Altın da muhtırada İslami duyarlılık ve değerlere yönelik saldırıları konu ediniyor.
Nokta dergisine yapılan baskın çerçevesinde Rıdvan Kaya “Darbe İfşaatı ve Utanç Verici Sessizlik” başlığıyla darbeciliğin mantığını deşifre ederken, Beytullah Emrah Önce “Darbe Düzeni ‘Nokta’ Atışlarıyla Sürdürülüyor!” diyerek Nokta dergisini etraflıca değerlendiriyor. Yine bu ay çokça tartışılan Cumhuriyet mitingini “Tandoğan Efsanesi ve Militarizm Olgusu” başlığıyla değerlendiren Rıdvan Kaya, darbecilere nasıl meşruiyet zemini oluşturulmaya çalışıldığını gözler önüne seriyor.
Güncel bir konu olarak Malatya’daki katliamın da kısaca değerlendirildiği dergide Somali’den İran’a, Filistin’den Irak’a, Suriye’den Afganistan’a, Çeçenistan’a kadar İslam dünyasından haberlere yer veriliyor. Irak’ta direniş grupları arasındaki tartışmalara da “El-Kaide Kimin Tarafında?” başlıklı bir çeviri yazıyla değiniliyor.
Bu ay Kur’an çalışmaları ağırlıklı bir yekûn tutarken Hamza Türkmen’in “Gaybi Konularda Ölçü” başlıklı makalesi net, sahih bir İslami kimliğin oluşumu ve sürdürülmesinde Kur’ani ölçülerin belirleyiciliğine işaret ediyor. Esra Çifci Dindar “Kuran Temelli Hayat Dersleri”nde sünnetullah, sabır ve acelecilik kavramları üzerinde dururken; Fevzi Zülaloğlu, Kur’an çalışmalarına “Rahmet Kapılarının Anahtarı: Besmele” yazısıyla devam ediyor. Mehmet Pamak ise “İnsanlık Serüveninde Tevhidi ve Cahili Gelenek” makalesiyle geleneksel cahiliyeden ayrışma zorunluluğumuza işaret ediyor.
Bu ayın röportajı ise Sakarya Dayanışma Platformu’ndan Asiye Arıcıoğlu ile yapılmış. İslami kimliğin sahih bir tarzda şahitliğinin gerçekleştirildiği Sakarya’daki başörtüsü eylemleri ve başörtüsü mücadelesiyle birlikte, eylemlerde işlenen çeşitli konular üzerine gerçekleştirilen röportajı ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz. Halit Çağdaş da “Üslubun Benzeşmesi ve Müslümanların Durumu” başlıklı yazısıyla üslubunu benzeştirenlerin değil, inadına yürümeye devam edenlerin muvaffak olacağına vurgu yapıyor.
Edebiyat yazılarına devam eden Asım Öz, bu ay Kemalist hegemonyanın kurucu yazarı olarak Falih Rıfkı Atay’ı ve eserlerini yorumlarken; Arif Çifci de Ekin Yayınları’ndan yeni çıkan “Milli Din Arayışı ve Türk Müslümanlığı” kitabını değerlendiriyor. Ahmet Örs’ün denemesi ve Bünyamin Doğruer’in şiirini de sözü “güzel” söylemenin bir ifadesi olarak dergiden okuyabilirsiniz.