03-12-2009 17:28

Haksöz`ün Aralık sayısı çıktı

Haksöz Dergisi, Aralık sayısında Kafes Eylem Planı`nı manşete taşıdı. Alevilik tartışmaları, Danıştay`ın katsayı hukuksuzluğu, Dersim ve Şeyh Said isyanları, TSK merkezli psikolojik harekât çalışmaları ve başörtüsü yasağı, Kur`an çalışmaları ve edebiyat, kültür-sanat sayfalarıyla Haksöz, bu ay yine dopdolu.

Haksöz`ün Aralık sayısı çıktı

"Kur'an'ın Aydınlığına Doğru" aylık yayınına devam eden Haksöz'ün bu ayki gündeminin başlığı "Kemalist Misyondan Arındırılmadan, Ordu Darbecilikten Arınamaz!" Darbeci misyonu ve yaşanan bunca rezilliğe, çürümüşlüğe rağmen hâlâ "Ordumuzu yıpratmayalım!" nakaratının yankılanabiliyor olmasının eleştirildiği Gündem'de Kafes Eylem Planı'na dikkat çekilerek zihinlerimizin kafeslenmesine göz yummama çağrısında bulunuluyor.

 Derginin öne çıkan bir diğer gündemi Hasan Soylu tarafından işleniyor. Soylu, Danıştay'ın katsayı kararını "yargı darbesi" olarak niteliyor ve hukuktan nasipsiz, despotik yargı kararlarının hak, adalet ve özgürlük yürüyüşünü durduramayacağını vurguluyor.

Alevilik tartışmalarına da yer verilen derginin bu sayısında Hamza Türkmen'in yazısı dikkat çekiyor: "Alevilik: Değişiyor mu, Kullanılıyor mu, Çözülüyor mu?" başlıklı yazısında Türkmen, Alevi açılımı ile ilgili tartışmaları değerlendiriyor. Bu bağlamda Rıdvan Kaya da 5. Alevi Çalıştayı'na sunduğu tebliğ üzerinden tartışmaları irdeliyor.

"Dersim, Kemalizm ve Tutarsızlık" başlıklı bir diğer yazısında Rıdvan Kaya, Dersim katliamı gündemi üzerinden oynanan ilkesiz tiyatro sahnesini gözler önüne sererek tutarsızlığın ne derece yaygın bir hastalık olduğunu ortaya koyuyor. Musa Üzer ise Onur Öymen'in konuşmasında Dersim ile birlikte anılmasına rağmen Şeyh Said isyanının gündeme gelmemesinin arka planını yorumluyor.

Askeri vesayet rejiminde "kuvvetler ayrılığı" ilkesinin nasıl uygulandığının teorik çerçevesini yazan Bahadır Kurbanoğlu, anayasaları merkeze alarak TSK, Yargı, Yürütme ve Yasama'nın hukuki konumlarını ve ülkedeki fiili durumu yorumluyor. Ahmet Örs, "Kemalizm Çözülürken" başlıklı yazısında Ergenekon ve açılım süreçleriyle birlikte resmi ideolojinin yıpranma boyutlarını irdelerken Kenan Alpay, "Tankın Namlusuna Eşlik Eden Anket Sonuçları" başlığıyla cuntanın sosyolojik manipülasyonlarına dikkat çekiyor. Dergide "Şimon Peres'in TSK Aşkı" ile "Gözbebeği Ordumuzun Çürük Bamyaları!" başlıklı haber-analizlerin yanı sıra kısa kısa darbe karşıtı etkinliklere de yer veriliyor.

Başörtülü olduğu için birçok eziyete maruz bırakılan 12 yaşındaki Ece Nur Özel'in hikâyesini Serdar Bülent Yılmaz yazıyor. İlköğretimdeki başörtüsü sorununa ilişkin ne yapılması gerektiğini de ele alan Yılmaz, AK Partili milli eğitim bürokrasisinin samimiyet sınavında olduğuna dikkat çekiyor. Dergide Emin Altun'un Ece Nur'un babası Murat Özel ile yaptığı röportaja da yer veriliyor.

Özgür-Der'e yönelik kapatma davasının reddedilmesinin de kısaca değerlendirildiği dergide "Batılı Yönetimler ve Medya İslamofobi'yi Nasıl Büyütüyor?" başlığıyla Zafer Bangaş'tan bir çeviriye yer veriliyor.

Kur'an çalışmalarında bu ay Hüseyin Aykan'ın "İbrahimi Eylem: Kurban ve Biz" adlı yazısıyla Cengiz Duman'ın "Kur'an-ı Kerim'de Bahçe Sahipleri Kıssaları" başlıklı çalışmasına yer veriliyor.

Bu ay edebiyat yazılarında Asım Öz'ün "Dar Vakitte Sanata İlişkin Süreğenlik" yazısının yanı sıra Ali Değirmenci'nin "Maalouf'un 'Çivisi Çıkmış Dünya'sı" başlıklı yazısı dikkat çekiyor. Dergide son olarak Mustafa Kıyak "Militarizmin Son 'Nefes'i" başlığıyla "Nefes" filmini değerlendiriyor.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !