Haksöz Dergisi
`Kur’an’ın aydınlığına doğru` sloganıyla ilkeli yayınını sürdüren Haksöz dergisi 199. sayısına ulaştı.
"Kur’an’ın aydınlığına doğru" sloganıyla ilkeli yayınını sürdüren Haksöz dergisi 199. sayısına ulaştı.
Gelecek ay 200. sayısını çıkartacak olan Haksöz’ün bu ayki manşeti anayasa tartışmalarına ayrılmış. Yeni anayasa çalışmalarının Kemalist şablon ve resmi ideolojiden arındırılmadan sivil ve özgürlükçü olarak tavsif edilemeyeceğinin vurgulandığı gündem bölümünün yanı sıra Bahadır Kurbanoğlu’nun konuyla ilgili yazısı da tartışmaların rengine açıklık getiriyor.
Anayasa tartışmaları bağlamında gündeme gelen “mahalle baskısı” yalanını ise Hülya Şekerci değerlendiriyor. Şekerci, mahalle baskısını “yasakçıların son baskısı” olarak değerlendiriyor ve asıl baskının laik sistem tarafından yapıldığını ifade ediyor. Yine bu tartışmalar bağlamında gündeme gelen “eğitim” konusunu ele alan Yusuf Tanrıverdi okulun ideolojik aygıt olmaktan çıkartılması gerektiğini vurguluyor.
Dergide dikkat çeken ve Hamza Türkmen’in kaleme aldığı “Yeni İslamcılık: Merkeze Kayıtlı Misyon” başlıklı yazısı AK Parti süreci sonrasında İslami camiada yaşanan kimlik erozyonu ve kırılmaları tartışıyor.
Derginin bir diğer başat konusu ise başörtüsü. Kadrican Mendi’nin başörtüsü üzerinden kaleme aldığı ve ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz “Başörtüsü Kimin Meselesi?” yazısının yanı sıra Ramazan boyunca yapılan başörtüsü eylemlerinin değerlendirmesini de okuyabilirsiniz.
Derginin bir müjde olarak verdiği 15 aydır Irak Kürdistanı’nda tutuklu bulunan Metin Demir, Mustafa Eğilli ve Hasip Yokuş’un serbest bırakılması üzerine uzunca bir söyleşiye yer verilmiş. Metin, Mustafa ve Hasip’le yapılan röportaj, Irak Kürdistanı’ndaki uygulamaları ve emperyalizmle işbirlikçiliğin hangi noktalara getirdiğini faş ediyor. Konuyla ilgili Rıdvan Kaya’nın 15 ayın muhasebesini kaleme aldığı yazısı ile S. Bülent Yılmaz’ın Irak Kürdistanı’ndaki insan hakları uygulamalarını ele alan yazısı mini bir dosya olarak da okunabilir.
Her sayıda Kur’an çalışmalarına yer veren Haksöz’ün bu sayısında da Kur’an yazıları hayli yekûn tutuyor. Cengiz Duman’ın son zamanlarda sıkça gündeme gelen Ye’cûc ve Me’cûc olayını Kur’an merkezli değerlendirmesi ve İncil ile Tevrat metinlerinde geçen Gog Magog’la kıyaslaması konunun anlaşılmasına katkıda bulunuyor. Ali Rıza Gökçe’nin ayetlerle infak ve zekatı ele aldığı yazının yanı sıra Bahadır Tok’un “Ramazan ve Kadir-Şinaslık” başlıklı çalışması da dergide yer alan diğer Kur’an çalışmalarından.
İslam dünyasındaki gelişmelerin de yer aldığı dergide Musa Üzer ABD’nin baskıları ve daralan kuşatma çemberinde İran’ın nükleer çalışmalarını değerlendiriyor. Filistin/Gazze ve Irak/Anbar’la ilgili iki de çeviriye yer veriliyor.
Kültür-sanat ve edebiyat sayfalarında ise Ali Değirmenci Reşat Nuri Güntekin’in ‘öteki yüzü’ olarak yorumladığı “Yeşil Gece” kitabı üzerinden Batı hayranı aydının (!) çıkmazlarını konu ediniyor. Nurten Şerbetçi başörtüsü mücadelesinin tiyatrolaştığı ve Ekin Tiyatro Grubu’nun oynadığı “Özgürlük Kuşlara Mahsustur” oyununu değerlendirirken dergide Zehra Çomaklı Türkmen’in bir denemesine yer veriliyor. Müjdeli bir haberle başlayan dergi, son olarak Ankara’da yapılan “İslami Kimliği Savunmak” eylemi dolayısıyla başlatılan soruşturma haberiyle yeni bir hukuksuzluğun örneğiyle 199. sayısını tamamlamış oluyor.
Derginin arka kapağında ise her yıl Ramazan ayının son Cuması kutlanan Kudüs Günü’ne vurgu yapan bir grafiğe yer veriliyor: “Kudüs’te Siyonist İşgal 40. Yılında! 100 Yıl da Sürse Direneceğiz!”
İrtibat Tel: 0212 524 10 28