Iraklı Şii alimden mezhep savaşı uyarısı
Iraklı Şii alim Ayetullah Cevad el-Halisi, Batı`nın Ortadoğu`da mezhep ve etnisite çatışmaları çıkarmak istediğini söyledi.
Iraklı Şii alim Ayetullah Cevad el-Halisi, batının bölgede mezhebi ve etnik ayrımcılık fitnesi yaratmaya çalıştığını belirterek, siyasetçileri ve din adamlarını bu tehlikeye karşı dikkatli ve öngörülü olmaya çağırdı.
Halisi, "Düşmanlar, her zaman bu ümmetin üzerinde egemenlik kurmak, kaynaklarını ele geçirmek için onu bölmenin ve zayıflatmanın yollarını arıyor. Herkes ümmetin gücünü birliğinden aldığını biliyor ve halk arasında fitneyi körükleyerek hedeflerine ulaşmayı en kısa yol olarak görüyorlar" dedi.
Halisi, şöyle konuştu:
"Bu fitne, Şii ve Sünni mezhep çatışması yaratmak ve Arapların Türklere, Türklerin Farisilere yönelik milliyetçilik ve ırkçılık duygularını körüklemek üzerinde yoğunlaşıyor. Dış güçler, Irak'ta hedefledikleri mezhebi ve etnik ayrımcılık fitnesini diğer ülkelere taşıdı. Kıvılcımları önce Suriye'ye sonra Lübnan'a ulaştı şimdi ise Türkiye ile Mısır'a intikal ettirmek istiyorlar. Müslüman kardeşlerimizi Irak'ın içindeki fitneye bulaşma tehlikesine karşı uyarıyoruz. Türkiye ve İran'a da Irak'taki karışıklıkların dindirilmesinde ciddi bir çaba harcamadığı için sitemliyiz."
Suriye'de krizin mezhepsel yönde büyüdüğünü belirten Halisi, "Eğer Suriye'de Fransa, ABD ve Avrupalı güçlerin müdahil olmadığı siyasi bir çatışma olsaydı, olaylar bu kadar büyümez ve Suriye halkıyla bölgedeki devletler aralarında çözüm sağlanabilirdi. Dış müdahale Suriye krizinin tehlikeli bir yola girmesine neden oldu" ifadelerini kullandı.
Bağdat'ta hergün meydana gelen patlamaları, ümmetin bölünmesine yönelik "düşmanca planlar" olarak nitelendiren Halisi, şöyle devam etti:
"Mezhep ihtilafları bölünmenin önündeki gerçek sebep değil. Filistin'e baktığımızda farklı mezheplerin bulunmamasına rağmen çatışma ve krizin olduğunu görürüz. Bu da düşmanın ilk silah olarak farklı mezhepleri kullandığını bu seçeneği bulamadığında farklı yolları denediğini gösteriyor."
Suriye'de dış güçler rol oynayacaksa bunun yapıcı olması gerektiğini vurgulayan Halisi, "Beyrut'ta Mısırlılar, Lübnanlılar, Libyalılar ve Suriye muhalefeti ile bir araya geldik ve toplantının mesajını Suriye yönetimine ilettik. Mesajı olumlu bir şekilde karşılayarak insanların sorunlarını çözmek için diyalog masasına oturmayı istediler ancak dış güçlerin buna müdahalesi oldu" değerlendirmesinde bulundu.
(Kaynak: AA)