Kur`an Nesli Dergisi, Zorunlu eğitim sorununu masaya yatırıyor
Kur`an Nesli Dergisi, 8. sayısında zorunlu eğitim sorununu ve Müslümanların bu sorun karşısındaki durumu ile alternatif arayışlarını konu ediniyor.
Geleneksel ve modern sapmaların dayatmalarına karşı Kur’an rehberliğinde bir nesil inşasına katkı için yola çıkan Kur’an Nesli Dergisi, 8. sayısına ulaştı. Bu sayısında dosya konusu olarak “zorunlu eğitim ve alternatiflerimiz” başlığını seçen dergi, Türkiye’deki modern eğitim sistemini sorgularken, Müslümanların bundan nasıl etkilendiğini de mercek altına alıyor.
Geçen sayıda Müslümanların sistemle ilişkilerini irdeleyen Kur’an Nesli, son sayısına bunun devamı sayılabilecek “İslami Mücadele Nasıl Anlaşılmalı, Nasıl Sürdürülmeli?” başlıklı yazıyla başlıyor. Mücadelenin İslami niteliğinden uzaklaşmaması için nelere dikkat edilmesi gerektiği, hareket yöntemini ve bunun temel ilkelerini özlü biçimde anlatmaya çalışan yazı Kur’an Nesli imzasını taşıyor.
Bu sayıda yer alan iki kavram çalışmasından ilki olan “İsyanı Terk Edip Allah’a Sığınmak: Tevbe” başlıklı yazıyı Esra Aydın hazırlamış. Bu yazı, Tevbenin mü’minler için ne denli önemli bir imkan olduğunu, nasıl tevbe edilmesi gerektiğini, tevbenin kabul şartlarını Kur’an ayetleriyle incelemiş.
Sistemin zorunlu eğitim dayatması ve Müslümanların bu durumla ilişkileri çeşitli yönleriyle ele alınan dosyanın ilk yazısı ulus-devletlerin dayatmacı politikalarının eğitim ayağını konu ediniyor. “Devletin İdeolojik Aygıtları ve Eğitim” başlıklı yazı H. Mirza Aydın tarafından kaleme alınmış ve dosyaya giriş niteliğinde okunabilir.
Modern bireyin zihin inşası (imhası demek daha doğru olsa gerek) çok erken yaşlarda başlarken “7 çok geç” sloganı ile anaokulları artık bir zorunluluk olarak lanse ediliyor. Peki anaokulları çocuklara ne verir, kurum olarak ne ifade eder, işlevi nedir? Bu gibi soruların cevabı Ersoy Göveç tarafından hazırlanan “Anadan Kopuk Okullar” başlıklı yazıda aranıyor.
Müslümanların günümüz okulları dolayısıyla kariyer planlarıyla imtihanını “Dünyanın Değeri” başlıklı yazısıyla Esra Saraç inceliyor. Derginin ikinci kavram çalışması olan yazı, dünyevî planlara Kur’ânî bir bakış açısı sunmaya çalışıyor.
Türkiyeli Müslümanların başörtüsü yasağıyla karşılaşması ve bu konudaki ilk mücadele deneyimleri, yasak sürecini bilfiil yaşamış ve Müslümanların farklı tepkilerine şahitlik etmiş merhum Macide Göç Türkmen’in kaleminden alıntılanmış.
Dergi bu sayıda bol söyleşilerle karşımıza çıkıyor. İlk söyleşi, alternatif eğitim olgusunu ele alan ve kendi kurumlarını tanıtan Sedav koordinatörlerinden Ömer Faruk Korkmaz ile yapılmış. Söyleşiyi, Türkiye’deki bazı eğitim kurumlarını tanıtan bir yazı izlemiş. Dayatmacı modern eğitimin tornasından geçmiş bireylere bir alternatif olan eğitim kurumlarının adres bilgilerinin de bulunduğu yazıyı Gül Suyubol ve Semra Aydın hazırlamış.
Tüm dayatmalara karşı sahih islami kimliğin inşasının imkanı üzerine Ayşe Betül Paksoy ile yapılan bir röportajla sayfalarını zenginleştirmiş Kur'an Nesli Dergisi. Derginin bu ikinci söyleşisi İslam’ın nasıl bir şahsiyet inşa ettiğini, islami şahsiyetin toplum içindeki rolünü, mücadele anlayışını, yaşayabileceği zorluklara karşı nasıl durmasını, tüm bunların imkanını inceliyor. Devamında ise bu kimliğin yasak karşısında savunusunu irdeleyen bir söyleşi daha var. Meral Güser’in anlatımıyla şekillenen yazı, çeşitli açılardan ilgi çekiyor. Bu iki söyleşi bir bütün olarak, Müslüman kadının toplum içindeki rolü, yaşanacak olası sıkıntılara karşı duruşu, modernizme karşı alternatif arayışı, toplumsal eğitime katkı sağlaması açılarından okunabilir.
Bir alternatif kabul edilen yurtdışı eğitimin imkan ve sıkıntılarını Sema Kar Erdeğer somut önerilerle “Türkiye’deki Üniversite Hırsına Karşılık Yurtdışı Alternatifleri” başlıklı yazıyı kaleme almış. Özelde Suriye eğitim imkanlarını inceleyen yazı, yurtdışı planları yapan öğrenciler için fayda sağlayabilir.
Dosyanın ve derginin son yazısı bir alternatif eğitim imkanı olarak ev derslerini/sohbetlerini konu alıyor. “Ev Dersleri – Bilinç Halkalarının Köprüsü –” başlıklı yazıda Bülent Şahin Erdeğer, modern dünyada ev merkezli bilinçlenmenin anlam ve önemine değinmiş.
Kur’an Nesli Dergisi bu sayısında abone olanlara dergi yazarlarından Bülent Şahin Erdeğer’in yeni çıkan “Kur’an Işığında Hz. Muhammed” kitabını hediye ediyor.
İrtibat Bilgileri:
Tel: 0262 239 49 07
www.kuranneslidergisi.com
[email protected]