Meksika`da İslam`a yöneliş artıyor
Meksika`nın ABD`ye sınır Tijuana şehrinde Müslümanların sayısı her geçen gün artıyor.
Meksika'nın ABD sınırında bulunan Tijuana kanlı çete savaşlarına karşın Müslümanlar adına güzel gelişmeler yaşanıyor.
Son 5 yıldır şiddetini hiç düşürmeden devam ettiren çete savaşları ABD sınırına en yakın Tijuana'da sıklıkla yaşanırken şehrin sakinleri büyük bir hızla İslam'la şerefleniyor.
Tijuana'da Müslüman sayısının artmasıyla beraber mescid sayısı ikiye çıkarken yeni yapılan İslam Mescidi de artan Müslümanların hem yeni ibadet edebildikleri hem de sohbet edebildikleri bir mekan hüviyetine kavuştu.
2 yıl önce açılan mescidin cemaati de 200 kişi olarak tahmin ediliyor. Cemaat küçük bir 'ümmet' özelliği de ihtiva ediyor. Cemaati Hindistan, Kosta Rika, Karayip Ülkeleri, Meksika ve ABD gibi muhtelif ülkelerden gelenler oluşturuyor.
Mescid Müslümanların gittiği bir mekan olmasının yanısıra ABD'nin sert vize politikaları nedeniyle göçmen statüsü kazanamayan kişilerin de uğrak yeri.
Mescidin müdavimlerinden Amirr Carr, San Diego Üniversitesi'nin kamu yayını olan KPBS'ye yaptığı açıklamada 'İslam hayatımı değiştirdi, ben sokak çetelerinin üyesiydim. Kuryelik yapardım, bir gün silahla vuruldum ve tekerlekli sandalyeye mahkum oldum, hayatımda bir kez oturdum ve dinledim, İslam'ı dinlediğimde gerçekten hayatım değişti' diyor. Aslen Kaliforniya doğumlu Amirr Carr, hapisten çıktıktan sonra Meksikalı eşi Naema'yla sınırdışı ediliyorlar. 'O kadar hızlı sınırdışı edildik ki bir saat bile sürmemişti' diyor 5 yıl önce yaşanan bu hadiseyi anlatırken.
Samuel Cortes ise Los Angeles sokaklarında Latin çeteleri içinde büyümüş yeni Müslümanlardan. '9 yaşımda sokak çetelerindeydim, 21 yaşıma kadar sürdü bu durum.' diyen Cortes çeteciliğe devam etmesi durumunda ya katil ya da maktül olacağını söylüyor. İslam'la beraber hayatının baştan aşağı değiştiğini söyleyen Cortes, çetecilik döneminde karıştığı bazı suçlar nedeniyle ABD'den sınırdışı edildiğini kaydediyor. Cortes, ayrıca tüm ailesini Los Angeles'ta bıraktığını, vize verilmemesi nedeniyle bu arzusunu yerine getiremediğini ifade ediyor.
Cortes ve Carr, Amerika-İslam İlişkileri Konseyi'nin 2000'de Latinler ABD'deki toplam Müslüman nüfusun yüzde 6'sını oluşturduğunu 2011'de is yüzde 12'sine yükselttiğini açıkladığı raporun en bariz göstergelerinden.
Muhanna Cemaleddin ise İslam Mescidi'nin Filistinli imamı. 'Meksika'da yaşayacağımı hiç düşünmedim. Bütün sebepleri yaratan Allah'a hamdolsun' diyerek eşiyle ABD'den sınırdışı edildiklerini kendilerini Tijuana'da bulduklarını belirtiyor.
Amirr Carr, Tijuana'da kimsenin kendi tercihiyle ikamet etmediğini, daha çok sınırdışı edilenlerin, sınırdan kaçak girmeye çalışanların ve vize bekleyenlerin burada yaşadığını vurguluyor.
Mescidi açma girişimlerinde ise Tijuana'da yaşayanların görmezden geldiklerini, müdahil olmadıklarını söyleyen Carr, mescid açıldıktan sonra merakla İslam hakkında bazı sorular sorduklarını kaydediyor.
Meksika'da Ulusal İstatistik Kurumu'nun (INEGI) verilerine göre Müslüman nüfus yaklaşık 110.000 kişi olarak tahmin ediliyor. Bu rakam ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ine tekabül ediyor.
(Kaynak: Dünya Bülteni)