Myanmar`da askeri baskılar Arakanlı Müslümanları açlığın eşiğine getirdi
Dünya Gıda Programı, Arakan`ın kuzeyinde yaşayan 5 yaşından küçük 80 bin 500 çocuğun gelecek 12 ayda akut dengesiz beslenme nedeniyle tedavi görmeye ihtiyaç duyacağı uyarısında bulundu.
Myanmar'ın Arakan eyaletindeki askeri baskıların, 220 binden fazla Arakanlı Müslümanı (Rohingya) açlığın eşiğine getirdiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programından (WFP) yapılan açıklamada, Arakan'da Ekim 2016'da sınır karakollarına yapılan saldırıların ardından askeri baskıların başlamasından bu yana eyaletin kuzeyindeki hassas bölgelerde gıda güvensizliğinin daha da kötüye gittiği belirtildi.
Bölgede 45 köydeki 450 aile ile yapılan görüşmelere dayandırılan açıklamada, açlık tehdidinin ciddi anlamada etkisini gösterdiği ve acil insani yardıma ihtiyaç duyulan bölgede 225 bin 800 kişinin açlık çektiği aktarıldı.
İncelemede görüşülen çocukların hiçbirinin uygun beslenmediği vurgulanan açıklamada, 5 yaşından küçük 80 bin 500 çocuğun gelecek 12 ayda akut dengesiz beslenme nedeniyle tedavi görmeye ihtiyaç duyacağı ifade edildi.
BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee'nin, Arakanlı Müslümanların karşı karşıya kaldığı insan hakları ihlallerine yönelik incelemelerde bulunmak üzere Myanmar'a yaptığı ziyaret pazar günü başlamıştı.
Lee'nin, ziyaret kapsamında Arakanlı Müslümanlara yönelik ihlallerle ilgili hükümet yetkilileriyle görüşmesi ve Arakan eyaletini ziyaret etmesi bekleniyor.
Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları oluşturuyor.
Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümeti tarafından Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyordu. Hala 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Arakanlı Müslümanların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !