Nida Dergisi, 12 yaşında istikrarlı çizgisini sürdürüyor
Malatya`dan yayın yapan Nida Dergisi, son zamanlarda iyice güçlü esen dünyevileşme ve İslami kaygılardan adım adım uzaklaşma rüzgarlarına karşılık dik duruşunu ve istikrarlı yayınını sürdürüyor.
Malatya'dan yayın yapan Nida Dergisi 12. yılına ulaşan istikrarlı yayınını sürdürüyor. Nida'nın Ocak sayısı da önemli konularda yazı ve yorumlar içeriyor.
123. sayısında “Diyalog ve Hoşgörü Kavramları Çerçevesinde Yapılan Toplantıların Amacı, ‘Zihin Manipülasyonu’dur” başlığıyla çıkan Nida Dergisi’nde bu ay; konuyla ilgili Hamza Türkmen’le yapılmış bir röportaj yer alıyor.
“…Siyer kitapları, Müslümanların bu konudaki kafa karışıklığını giderecek kadar çok veriyle doludur. Hz. Muhammed’in ehl-i kitapla olan ilişkilerindeki tutumu, müşriklerle olan diyalogu, ehl-i kitapla ‘diyalogunda’ öncelikli meselesi ve onları daveti… Bu bağlamda Müslümanların ‘diyalog’a girmekten çekineceği kimse yoktur. Fakat Mümin olma onur ve izzetini vahiyden almış bir üslup ve inançla kurulacak bir ‘diyalog’… Bugünkü ‘diyalog’ süreci vahyin bu konuda müslümana kazandırdığı özgüvenden yoksundur. Bu özgüven yoksunluğu özellikle tevhit ve şirk konusunda Kur’an ve Peygamberin takındığı net tutumdan ziyade ‘kuşdiliyle’ konuşmayı daha doğrusu konuşamamayı beraberinde getirmektedir.
Dikkatle izlendiğinde ‘Dinlerarası Diyalog’ sürecinin, ‘herkesin doğrusu kendine’, ‘doğrunun, hakkın, hakikatin izafiliği (göreceliliği)’ gibi gayet tehlikeli bir anlayışa hizmet ettiği görülecektir. Kur’an bize, adaletin, doğrunun, hakikatin Allah’tan olduğunu, sınırların ise helaller ve haramlarla mukayyet olduğunu bildirmekte değil midir? Bizim toplum algımız ve hukuk anlayışımızı bu şekilde ortaya koymakta değil midir? Burada bir ilkenin hatırlanması yerinde olacaktır. Nebevi uygulamada, Peygamberin tevhidî olmayan her türlü duruş, anlayıştan ve dolayısıyla mekandan uzak durması vardır. Tâ ki ‘dinlerini oyun ve eğlence edinmekten vazgeçip’, zulümlerinden, şirklerinden vazgeçmeyi göze alana ve batıllarını konuşmaya, tartışmaya hazır olana kadar… Kuran, ‘…birlikte oturma…’, ‘zalimler topluluğunun içinde bulunma’, ‘Dinlerini oyun ve eğlence edinenleri bir tarafa bırak’ gibi birçok ayeti kerimede benzeşmeyi doğuracak her türlü beraberlikten uzak durmayı emretmektedir müminlere. Çünkü hangi çeşidi olursa olsun zalim ve batıl bir sistem veya anlayışla kurulacak küçük bir muhabbet Müslümanın tasavvurunu bozacaktır. Organize edilen ‘Diyalog’ toplantıları Kur’an’ın önerdiği bu sahih tasavvur ve dik duruştan yoksun gözükmektedir…”
Konu hakkında yazan yazarlar; M. Kürşat Atalar, Ramazan Altıntaş, Mehmet Durmuş, Fatih Bütün, Ömer Karataş, Adil Akkoyunlu…
Nida’nın bu ayki sayısına katkıda bulunanlar arasında Prof. Dr. Osman Eskicioğlu, Mahmut Celal Özmen, Mehmet Çelen, Altan Murat Ünal, Ertuğrul Satan, Yunus Polat, Yasemin Şüheda, Halise Ekemen gibi yazarlar bulunuyor.
Ayrıca Tunus El-Nahda hareketi önderi Raşid el-Gannuşi ile yapılmış bir söyleşi var. Söyleşi Müslümanların genel durumu ve Filistin meselesin üzerine… Gannuşi’yla yapılan röportajdan dikkat çeken başlık ise: “Yabancılaştırma ve Amerikalaştırma kültürü ve davranışının, toplumun kimliğini tehdit ve savunma ve direniş mekanizmasını zayıflatmaya karşı tepki olarak doğmuştur.”
İrtibat telefonu: (0422) 321 21 87
e-posta: [email protected]