Suriyeli sığınmacıların sayısı 10 bine dayandı
Suriye ordusunun Cizr eş Şuğur bölgesindeki saldırıları ardından sınırından geçerek Türkiye`ye sığınan Suriyelilerin sayısı 10 bine yaklaştı.
Suriye ordusunun Cizr eş Şuğur bölgesindeki saldırıları ardından sınırından geçerek Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 10 bine yaklaştı.
Bölgede bulunan NTV muhabirine göre, Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye sınırından kontrollü geçişleri devam ediyor. Suriye'den gelen sığınmacıların sayısının 9 bin 500'ü geçtiği ifade edildi. Resmi rakamlar ise yarın açıklanacak.
BM'DEN REFORM ÇAĞRISI
Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ''geç kalmadan reform yapmaya'' çağırdı. Ban Uruguay'ı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumdan derin endişe duyduğunu belirtti.
Şam yönetimi son olarak Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın gelişmeleri 'tehlikeli ve endişe verici' olarak nitelemesini şaşkınlıkla karşıladığını kaydetti.
EL NUMAN'DA OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR
Suriye kuvvetlerinin ülkenin kuzeybatısındaki operasyonlarının sürdüğü bildiriliyor. İnsan hakları eylemcisi Mustafa Osso, sabah erken saatlerde Maaret el Numan kentinin dış mahallelerinde askerlerin ateş açtığını söyledi.
Osso, Associated Press ajansına açıklamasında güvenlik kuvvetlerinin yüzlerce kişiyi de gözaltına aldığını öne sürdü.
Suriye İnsan Hakları İzleme Kuruluşu, kentin güneyindeki Han Şeyhun kasabası çevresinde de onlarca tank, zırhlı araç ve otobüs görüldüğünü bildiriyor.
SURİYE: BÖLGEDE HAYAT NORMAL!
Suriye yönetimi ise bölgede durumun normale döndüğünü belirterek, çatışmalardan kaçanlara geri dönme çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi için hazırlanan bir ara rapor ise Şam yönetimini vatandaşlarının temel haklarını ihlal etmekle suçladı.
DAVUTOĞLU'NUN TEMASLARI DEVAM EDİYOR
Bölgeden kaçan Suriyelileri 'insani yardım' zemininde kabul eden Türkiye ise Şam yönetimi ile görüşmeleri sürdürüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün aşkam Suriye liderinin özel elçisi Hasan Türkmani ile iki saat 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Ancak basına kapalı görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmadı.
Türkmani'nin ayrıca bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü
Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas Devlet Konuk Evinde bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere Ankara'ya çağrılan Türk Büyükelçileriyle toplantı öncesi medya mensuplarına açıklamalarda bulundu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Ankara'ya gönderdiği Özel Temsilcisi Hasan Türkmani ile yapılan görüşmelerin ardından Suriye'deki gelişmeleri izleyeceklerini ifade eden Davutoğlu, Suriye'de "İnşallah, bizim olumlu senaryo olarak gördüğümüz, reformların ivedilikle uygulanması ve şiddet ortamının düşürülmesine paralel yeni bir seçim başlatılması senaryosu işler. Diğer senaryoyu düşünmek dahi istemiyoruz" dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Özel Temsilcisi Hasan Türkmani ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.
Kabul sonrasında Suriye'de barışın sağlanması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Başbakanlık Resmi Konut'unda gerçekleşen ve 2 saat 40 dakika süren görüşmeye iki kez ara verildi.
Erdoğan, görüşme sırasında Almanya Başbakan Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile telefon görüşmeleri yaptı. Her iki lider de Erdoğan'ın seçim zaferini kutlarken, Suriye'ye ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Almanya Başbakanı Merkel ile Erdoğan'ın görüşmesi sırasında iki lider de Suriye'de halka karşı şiddet uygulanmasının kaygı verici olduğunu vurguladı. Erdoğan ve Merkel, olayların son bulması için ortak çalışma konusunda mutabakata vardıklarını söylediler. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile yapılan görüşmede ise Türkiye- İspanya zirvesinin temmuz içerisinde yapılması kararlaştırıldı.
SIĞINMACILAR İÇİN ÇADIRLAR HAZIR
Sığınmacılar için oluşturulan kamplarda 1.231 çadır kuruldu, yiyecek, sağlık, güvenlik, iletişim, eğitim, ibadet gibi hizmetlerin verilmesi için altyapı oluşturuluyor.
SURİYELİ SIĞINMACILAR DÖNMEK İSYEMİYOR
Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay sınırındaki Güveççi köyündeki yakınlarının yanına yerleşen Suriye vatandaşları, olaylar sona erinceye kadar ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi.
Güveççi köyündeki yakının yanına yerleşen, adını açıklanmasını istemeyen bir kişi, Türkiye sınırına yakın Harapjoz köyünde Suriyeliler tarafından kurulan çadır kentte yiyecek ve su bulunmadığını, oradaki insanların geceleri Türkiye tarafına geçerek ailelerine yardım kuruluşlarından gelen çocuk maması, bez ve süt aldıklarını anlattı. Aynı kişi, Suriye'ye dönmeleri halinde kötü bir akıbetle karşılaşacaklarını, dönenlerden bazılarının öldürüldüğü duyumları aldıklarını ifade etti.
(Kaynak: Dünya Bülteni)