YAPMAMIZ GEREKENLERİ YAPMAMAK ZULÜMDÜR

Hızır YILDIRIM

20-01-2019 07:51


Bir müslüman olarak yapmamız gerekenleri yapmamak, yapmamamız gerekenleri yapmak zulümdür. 

Mutfak eşyasını örnek olarak tabağı banyoya, banyo eşyasnıı mutfağa koymak, hem eşyaya hem kendimize zulümdür. 

İç çamaşırlarını açığa koymak, kapalı dolaba koymamak hem kendimize, hem eşyaya zulümdür. 

Kişinin evindeki dağınıklığı düzeltmemesi hem kendisine hemde yerine koymadığı eşyaya zulümdür. 

Mutfağı dağınık bırakmak, yattığımız yeri toparlamamak, lavaboyu pis bırakmak, kendi çöpünü ve dağınıklığını temizlemeyi başkasından beklemek hem ona hemde kendimize zulümdür. 

Evinde hiç kullanmadığı fazla eşya var,  komşusununda ona ihtiyacı var; eşyayı vermediği için hem kendisine hemde eşyaya zulümdür. 

Eşyayı hor kullanmak, eşyanın değerini vermemek, o Eşyayı ve malı verene şükretmemek hem kendimize hemde hor kullanılan eşyaya zulümdür. 

Giydiğimiz elbise kadın veya erkek olsun mahrem yerleri örtmemişse hem elbiseye hemde kendimize zulümdür. 

İhtiyacı olmadığı için sırf zevk olsun diye almış olduğu eşya; israf olduğu için ona verdiği para, doğru yere kullanılmadığı için paraya ve kendisine zulümdür. 

Bize emanet olarak bırakılan eşyayı layıkıyla korumazsak bu hem emanet sahibine hem de kendimize zulümdür. 

Yolda gidiyoruz yol üzerinde insanlara engel bir nesne var,  o nesneyi kenara kaldırmamak hem kendimize hem de nesneye zulümdür.  

"Mümin kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır."   (Tirmizî, Birr, 36.)

Bir insanın zulmünü engellememek hem kendimize hem zulüm yapana zulümdür. 

"Din kardeşin zalim de olsa mazlum da olsa ona yardım et."  Bir adam:  -Ya Resulallah! Kardeşim mazlumsa ona yardım edeyim. Ama zalimse ona nasıl yardım edeyim, söyler misin? dedi. Peygamberimiz:

"Onu zulümden alıkoyar, zulmüne engel olursun. Şüphesiz ki bu ona yardım etmektir" buyurdu.  (Buhari, Mezalim 4)

Yardıma ihtiyacı olan birisi var, bizim de ona yardım etmeye gücümüz var, ona yardım etmezsek hem ona hem de kendimize zulümdür.

"(Ey Muhammed!) Sana, neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: “İnfak ettiğiniz bir hayır, ana-babaya, akrabalara, yetimlere, düşkünlere ve yolda kalmışadır. Her ne hayır yaparsanız, şüphesiz ki Allah, onu çok iyi bilendir.”  Bakara Suresi 215 

Evde eşyanın gereğinden fazla oluşu  evin düzeni için, teknolojik aletlerin çokluğu, zamanınızı aldığı için, kitap okuma, ibadet, aile ile ilgilenmek gibi önceliklerin yapılmasını engellediği için, hem ailenize hem yaşadığımız yere hemde kendimize zulümdür. 

Öğretmenin kendisinin doğruları öğrenmemesi kendisine zulümdür, öğrenciye doğruları anlatmaması öğrenciye zulümdür. 

Zenginliğin hakkını verememek yani infak etmemesi hem kendisine hem malına zulümdür. 

Âlimin  bildiği doğruları anlatmaması hem kendisine hemde başkalarına zulümdür. 

İnsan doğruları öğrendikten sonra; doğru olanı hayatına yansıtmaması ve yanlışta ısrar etmesi, hem kendisine hem başkalarına iyi örnek olmadığı için hem kendisine hemde başkalarınada zulümdür.

Güzel ve faydalı olanı paylaşmıyorsan hem paylaşmadığın bilgiye hemde kendisine zulümdür. 

Emanet olarak verilen bu bedeni korumamak, yediğimize, içtiğimize dikkat etmemek vücudu haram ve temiz olmayanla beslemek hem bedenimize hemde kendimize zulümdür. 

Ömrümüzü Allah'ın yolunda Allah'ın emri doğrultusunda kullanmamak ömrü boş yere israf etmek kulluk görevlerini ihmal etmek vücudun azalarını ve organları haram yerlerde kullanmak organların dile gelip konuşacağı o güne dikkat etmez isek  nefsimize zulümdür. 

"O gün (Kıyâmet günü), onların dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları şeylere dair aleyhlerine şahitlik edecektir." Nur Suresi 24 

Doğayı korumamak gelişigüzel rastgele çöpleri atmak, sana faydası yoksa doğaya zarar vermek, ekini ve nesli ifsad etmek hem tabiata hem neslimize hemde kendimize zulümdür.

Emperyalist zalim güçler kendilerinin  faydalanması için bir bölgenin yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürmek istediklerinde ekini ve nesli ifsad ediyorlar;  bunlar için: Rabbimiz Ahirette onlara cehennemde acı bir azap tattıracaktır.

"O iş başına geçtiği zaman, yeryüzünde fesat çıkarmak, ekini ve nesli helâk etmek için çalışır. Allah, bozgunculuğu sevmez." ~ Bakara Suresi 205 ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
  • Huseyi̇n Şaşmaz*uzun   20-01-2019 12:45

    Bir Müslüman olarak yapmamız gerekenleri yapmamak, yapmamamız gerekenleri yapmak zulümdür. Öğretmenin kendisinin doğruları öğrenmemesi kendisine zulümdür, öğrenciye doğruları anlatmaması öğrenciye zulümdür. Âlimin bildiği doğruları anlatmaması hem kendisine hemde başkalarına zulümdür. Güzel ve faydalı olanı paylaşmıyorsan hem paylaşmadığın bilgiye hemde kendisine zulümdür. https://plus.google.com/u/0/109838719669290377148/posts/KRSGP9AtJ9p EBEDİ HAYATTA KALİTELİ YAŞAM ELDE ETMEK İÇİN YAPACAĞIN PAYLAŞIM.İNSANLIĞIN MENFAAT'INA GEREKLİ BİLGİLER. https://namenstr8bredahollanda.blogspot.com/2017/01/insanligin-menfaatina-gerekli.html İslâm gerçek büyüklüğüne ve dünya çapında yeniden göz kamaştırıcı bir şekilde parlamasına; ancak ŞU AÇIDAN BAKILDIĞI ZAMAN İşte o zaman İslâm, Hicret’in birinci yüzyılındaki dinamizmine ve sürekli yenilenen gücüne tekrar kavuşacaktır. YOKSA DAHA ÇOK DERT YANARSINIZ. https://plus.google.com/u/0/109838719669290377148/posts/Sb3mk9eJ9M6

Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN