28-07-2017 20:35

``Meclis huşusunu`` bozana ceza

Tatil dönemine giren TBMM; Ekim ayında yeni yasama yılına, yazın kavurucu sıcak günlerinde muhalefetin itirazları arasında kabul edilen yeni içtüzükle girecek. Bundan sonra çok daha hızlı kanun çıkarılacak, hakaret eden Meclis`ten atılacak, kınama alanın maaşı kesilecek.

``Meclis huşusunu`` bozana ceza
Türkiye, ekim ayındaki yeni yasama yılına yaz sıcağında muhalefetin itirazları arasında çıkarılan yeni iç tüzük ile başlamış olacak. AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve Genel Kurul’da kabul edilen yeni TBMM İçtüzüğü bir dizi yeni düzenleme getiriyor. Buna göre ant içmekten imtina eden milletvekilleri, bu sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak. Genel Kurul’un çalışma saatleri artacak. Bütün partilerin üzerinde anlaştığı Danışma Kurulu önerileri üzerinde artık konuşulmayacak. Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamadığı durumlarda, partilerin kendi gündemlerine ilişkin getirdiği grup önerileri üzerindeki konuşma sürelerinde de kısıtlamaya gidilecek. Genel Kurul’da frak zorunluluğu kalkarken, milletvekilleri Genel Kurul’a pankart, döviz getiremeyecek. Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10’ar dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara ise 3’er dakikayla sınırlandırılacak.
 

SİLAH VE PANKARTLA GİRENE CEZA!

Teklif, milletvekillerinin oylama öncesinde yoklama talebine sınırlama getiriyor. Milletvekilleri, tasarı ve tekliflerin komisyonlara havalesine ilişkin oturumun başında yaptığı itirazı, bundan sonra yazılı olarak Meclis Başkanlığı’na iletecek. TBMM Genel Kurulu’nda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetleri okunmayacak. TBMM’ye silahlı giren ve Genel Kurul’un çalışma düzenini, huzurunu bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getiren, kullanan milletvekilleri, kınama alacak. Mevcut içtüzükte bu konuda herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

 

HAKARET EDEN, MECLİS’TEN ÇIKARILACAK!

Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı’na, TBMM’ye, TBMM Başkanı’na, Başkanlık Divanı’na, birleşimi yöneten başkanvekiline, milletvekiline, Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa’nın ilk 4 maddesinde çerçevesi çizilen anayasal düzene hakaret eden, söven, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa’da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapan milletvekili hakkında, Meclis’ten geçici çıkarma cezası uygulanacak.

 

KINANANIN MAAŞI KESİLECEK

 
Teklifle, “kınama” ve “Meclis’ten geçici çıkarma” cezasına çarptırılan milletvekili için ilk defa para cezası uygulanacak. Buna göre, “kınıma” cezası alan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, “Meclis’ten geçici olarak çıkarma” cezasına çarptırılan milletvekilinin ise bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesilecek.
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !