30-01-2015 10:02

`Sosyal medya` hastalıkları yayılıyor

`Gelişmeleri kaçırma korkusu` olarak tanımlanan FOMO`nun Twitter, Facebook ve Instagram kullanıcıları arasında yaygınlaştığı belirten uzmanlar FOMO`nun uyuşturucu kadar tehlikeli olduğunu belirtiyor.

`Sosyal medya` hastalıkları yayılıyor

SİZ DE FOMO HASTASI OLABİLİRSİNİZ

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, popüler psikiyatride "gelişmeleri  kaçırma korkusu" olarak bilinen FOMO'nun (Fear of Missing Out) sosyal medya kullanımıyla doğrudan  bağlantılı olduğunu söyledi.

Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya araçlarında bilginin çok hızlı aktığını belirten Tarhan, "Bazı insanlar uyanır uyanmaz, sosyal medya hesabından kendisiyle ilgili yorumları inceliyor" dedi.

Tarhan, sosyal medyaya aşırı ilgi duyan kişilerde bazı  ruhsal problemlerin ortaya çıkabildiğine değinerek, şunları kaydetti: "Sosyal medyaya aşırı ilgi duyan kişilerin beyni, herhangi bir uyuşturucu madde almadığı halde, sanki almış gibi haz duyar ve bazı hormonlar  salgılar. Biz buna ‘sanal uyuşturucu' diyoruz. FOMO belirtileri gösteren bu kişiler, ödüllendirilme ihtiyacı hissediyor ve bazı kaygılar taşıyor. Bu kişiler, sanal ortamda yer almadığı zamanlarda kendisini kötü hissediyor."

"UYUŞTURUCUDAN BETER"

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, Sosyal Medya Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık da FOMO'nun uyuşturucudan daha tehlikeli olduğunu savundu. Kırık, "Özellikle Facebook üzerinden paylaşılan içeriklerin beğenilmemesi de FOMO hastalığını tetikleyen diğer bir etmen. Paylaştığı içeriklerin beğenilmemesi bireyi sürekli olarak sosyal medyayı kontrol etmeye  itmekte ve bu durum davranış bozukluklarının meydana gelmesine neden olmaktadır" dedi.  Kırık'a göre FOMO belirtileri şöyle:

— Sosyal medyadaki kullanıcı bilgilerin sık sık güncellenmesi.

— Profil fotoğraflarının gün aşırı değiştirilmesi.

— İş esnasında paylaşımların takibi ile anlamsız şekilde sürekli konum bildirimi yapılması.

Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık "FOMO'dan kurtulabilmek için, farklı sosyal etkinliklere katılmak, sosyal çevreyle daha fazla vakit geçirmek, sanal ortamda geçirilen süreyi sınırlamak ve değişik hobiler edinmek gerekir" dedi.

(Ajanslar)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !