100 bin Suriyeli gelişmiş ülkelere sığınacak
BM`ye göre gelişmiş ülkeler, Türkiye ve diğer komşu ülkelerin mülteci yükünü azaltmak amacıyla yaklaşık 100 bin Suriyeliyi ülkelerine kabul edecek.
BM Cenevre Ofisi'nde, Türkiye ve diğer komşu ülkelerde bulunan Suriyeli sığınmacıların başka ülkelere transferi ve yeniden yerleşimi hakkında düzenlenen konferansa bazıları bakan düzeyinde yaklaşık 40 ülkeden temsilci katıldı.
Konferansta katılımcılar, ülkelerine kabul edecekleri Suriyeli sığınmacı sayısı hakkında taahhütlerini açıkladı.
Konferans öncesinde BM; gelişmiş ülkelere, daha fazla Suriyeli sığınmacıyı kabul etme çağrısında bulunarak, ülkelere 2016 yılına kadar 130 bin Suriyeli sığınmacıyı ağırlama çağrısında bulunmuştu.
Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığında göç ve sığınmacı konularından sorumlu Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar, "Sadece 3 gün içerisinde Kobani (Ayn el-Arab) bölgesindeki yaklaşık 200 bin Suriyeli, DEAŞ (IŞİD) şiddetinden kaçarak Türkiye'ye sığındı. Avrupa'daki toplam Suriyeli sayısı bizim 3 günde kabul ettiğimiz Suriyeli sayısına denk geliyor" ifadelerini kullandı.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise "Türkiye'deki mülteci kamplarına gıpta ediyorum. Türkiye'deki kamplar, BM kamplarından kat be kat daha iyi" dedi.
İsveç Adalet ve Göç Bakanı Morgan Johansson ise İsveç'in son 3 yılda 60 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarını açtığını, İsveç ve Almanya'nın en fazla Suriyeli sığınmacıya sahip Avrupa ülkeleri olduğunu söyledi.
Ürdün İçişleri Bakanı Hüseyin El Majali ise su kaynakları bakımından dünyada en fazla sıkıntı yaşayan üçüncü ülke olduğunu ve şimdi de bütçe krizi yaşadıklarını buna rağmen ülkelerine sığınan hiçbir Suriyelinin geri çevrilmediğinin altını çizdi.
ABD Nüfus, Mülteci ve Göçten Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Anne Richard ise ülkesine daha fazla Suriyeli sığınmacıyı kabul etmek için çalışmalarını hızlandıracağı sözünü verdi.
Konferans sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Guterres, "2016 yılı sonuna kadar 130 bin Suriyelinin gelişmiş ülkelere sığınmasını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Konferanstan çıkan sunucu değerlendiren Guterres, "Bizim öngörümüz 40 bindi. 100 bine ulaştık. Daha iyi olmasını da bekliyoruz. Sonuçtan mutluyuz. Yükü paylaşmak için açık bir dayanışma vardı" ifadelerini kullandı.
Gelişmiş ülkelerin önümüzdeki 2 yıl boyunca kabul edeceği toplam Suriyeli sığınmacı sayısı, Suriye'nin Ayn al-Arab bölgesinde DEAŞ (IŞİD) şiddetinden kaçarak 3 gün içinde Türkiye'ye gelen yaklaşık 200 bin Suriyelinin yarısı kadar.
Beklenmedik ülkelerden de taahhüt aldıklarını ifade eden Guterres, Belarus'un, 20 Suriyelinin ülkesine sığınmasına onay verdiğini söyledi.
Guterres, komşu ülkelerde bulunan yaklaşık 3.2 milyon mültecinin yaklaşık yüzde 10'una denk gelecek şekilde yaklaşık 300 bin Suriyelinin yeniden yerleşme fırsatına sahip olduğu ve başka ülkelere sığınacağı tahmininde bulundu.
ABD'nin 9 bin Suriyelinin ülkesine sığınması taahhüdünde bulunduğunu ifade eden Guterres, ABD'nin bu sayıyı daha sonra yükselteceği bilgisini verdi.
Toplantı sonrasında AA muhabirine değerlendirmede bulunan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ise "Türkiye büyük bir sorumluluk aldı. Suriyeli sığınmacılar sorunu aslında uluslararası bir trajedi ve uluslararası bir sorumluluk gerektiriyor" dedi.