100 milyon çocuk işe zorlanıyor...
Dünyada 215 milyon çocuk çalışmak zorunda; bunun yarısı da fuhuş, uyuşturucu, maden ve sıcak çatışmalarda askerlik gibi tehlikeli alanlarda bu işlere zorlanıyor
Uluslar arası Çalışma Teşkilatı'nın 'Çocuk İşine Karşı Mücadele'nin 10. yıldönümü dolayısıyla Cenevre'de yaptığı açıklamada, tüm mücadelelere rağmen halen dünyada 215 milyon çocuğun zorla çalıştırıldığı bildirildi. Bu çocuklardan yarısı, fuhuş, uyuşturucu, maden ocakları ve askerlik gibi hayati tehlike içeren alanlarda ölümle karşı karşıya çalışıyor.
ILO raporuna göre özellikle tarımsal alanlarda, sezon işçilerinin ve yerli halkın çocukları çalışmaya zorlanıyor, bu durum yalnızca çocukların temel haklarını ihlal etmekle kalmıyor, gerekli eğitim almadıkları için fakirlikten kurtulmalarını da engelliyor.
BM ile yakın işbirliği içindeki ILO, hükümetlerden çocukların korunması için kanunlar çıkararak gerçekten uygulamalarını, bunlar içerisinde okula gitmeyi teşvik ve varlıksız yoksul ailelere alternatif gelir kaynakları da bulunmasını taleb etti.
ILO Genel Müdürü Juan Somavia, çocukların çalıştırılmasına karşı mücadelenin gelişme gündeminden çıkarılmasına izin veremeyeceklerini, bu hedefe ulaşmak için tüm ülkelerin hem ferdi hem de toplu olarak gayret göstermeleri gerektiğini söyledi.
Uluslar arası Çalışma Teşkilatı ILO'ya üye 183 ülkeden 173'ü 1999'da yapılan bir antlaşmaya imza atarak, çocukların çalıştırılmasına karşı mücadeleyi başlatmışlardı. O tarihten bu yana ILO birçok ülkede ulusal bazı tedbirlerin alındığını kaydetti, ancak birçok üye ülke bu çalışmalara henüz katılmadı.
BM: KUZEY KORE'DE ÇOCUKLAR AÇ
Bu arada , BM, Kuzey Kore'de milyonlarca çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi için gerekli gıda, ilaç ve sağlık hizmetlerini alamadığını bildirdi. BM'nin raporunda, bu durumun tüm nesli yetersiz beslenme ve büyümeyle karşı karşıya bıraktığı belirtildi.
Kuzey Kore'de 5 yaşın altındaki çocukların yaklaşık üçte birinin gelişiminin normal olmadığı, onlarcasının temiz su ve hijyen koşulları yoksunluğu yüzünden ishalden öldüğü kaydedildi.BM'nin Kuzey Kore'deki insani durumla ilgili ayrıntılı raporunda, ülkedeki hastanelerin temiz, ancak malzemeden yoksun bulunduğu, hastanelerde su, elektrik ve ilacın sınırlı olduğu ifade edildi.
Başkent Pyongyang'da insanların göreceli olarak daha rahat bir yaşam sürdüğü, ancak ülkenin kalanında durumun vahim olduğu vurgulandı. Raporda, nüfusun üçte ikisini oluşturan yaklaşık 16 milyon kişinin hükümetin ayda iki kez karneyle verdiği yardımlarla geçindiğine de işaret edildi.
Kuzey Kore, 24 milyon nüfusunun ihtiyacını karşılayacak miktarda gıda üretemiyor, dışardan satın aldıkları ve dış yardımlarla eksiklerini gidermeye çalışıyor.(Kaynak: Dünya Bülteni)