03-11-2013 16:07

100 öğrenciden 32’si alkol, 9’u uyuşturucu kullanıyor

İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün organizasyonuyla 32 bin lise öğrencisiyle yapılan anket, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

100 öğrenciden 32’si alkol, 9’u uyuşturucu kullanıyor

İstanbul'da liselerde yapılan bir anket, gençlerin sigara, alkol ve uyuşturucu tehdidi altında olduğunu gözler önüne serdi. 39 ilçedeki 154 lisede çoğunluğu lise birinci sınıfta okuyan 32 bin öğrenciyi kapsayan araştırmaya göre, her 100 öğrenciden 45'i sigara, 32'si alkol ve 9'u uyuşturucu kullandığını ifade etti. 

Meslek liselerinde sigara, Anadolu liselerinde ise alkol daha fazla tüketiliyor. Amerika Rowan Üniversitesi Cooper Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andres Pumariega, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün davetiyle 2010-2012 yılları arasında yaptığı anketi, Antalya'daki 5. Uluslararası Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Sempozyumu'nda değerlendirdi. Pumairega, "Türkiye'de kullanım oranları ABD ve Avrupa'ya göre geride ama madde bağımlılığı konusunda artış ciddi." dedi. Aile içi iletişimin güçlendirilmesi, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının proje üretmesi tavsiyesinde bulundu.

1-3 Kasım tarihleri arasında Antalya'da Polis Akademisi Başkanlığı, Suç Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Sempozyumu yapıldı. Programa katılan Amerika Rowan Üniversitesi Cooper Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andres Pumariega, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün davetiyle İstanbul'da gençlerle ilgili yaptığı araştırmayı açıkladı. 

Pumariega'nın 2010-2012 yılları arasında yaptığı ankete 32 bin lise öğrencisi katıldı. İstanbul'un 39 farklı ilçesinde yapılan çalışmada her 100 öğrenciden 45'i sigarayı, 32'si alkolü, 9'u uyuşturucuyu hayatlarında en az bir kere kullandığını ifade etti. Sonuçları değerlendiren ABD Sosyal Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Andres Pumeirega, "Türkiye'de kullanım oranları ABD ve Avrupa ülkelerine göre geride ama madde bağımlılığı konusunda artış ciddi. Aile içi iletişim güçlendirilmeli, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı proje üretmeli. Yoksa globalleşen ve kentleşen dünyada durumunuz Batı ülkelerinden farklı olmaz. Önleminizi bir an önce alın." Pumeriega, 65 genel, 27 Anadolu olmak üzere toplam 154 liseyi incelediklerini söyledi. Bu rakamın öğrencilerin yüzde 22'sini temsil ettiğini belirten akademisyen, bunların çoğunluğunu 9. sınıf öğrencilerinin oluşturduğunu vurguladı.

Okul boyutunda yapılan incelemelerde meslek liselerinde sigara, Anadolu liselerinde ise alkolün daha fazla tüketildiğine işaret eden akademisyen, "Tütün kullanımı riskini aile eğitimi, yaş, anti sosyal davranış, sinirlilik, aile ve arkadaşlarla geçirdiği zamanlar, ailede madde kullanımı, arkadaş çevresi etkisi tütün kullanma riskiyle alakalı olduğunu görüyoruz. Alkol kullanımında da yaş, göç, özgüven, anti sosyal davranış, inanç veya inançsızlık, eğitim imkanı, baskı gibi faktörler rol oynuyor." diye konuştu. Benzer araştırmayı başka ülkelerde de yaptığını belirten Prof. Dr. Andres Pumeirega, Türkiye'de sigara kullanımının dünyadaki diğer gençlere göre daha yüksek olduğunu kaydetti.

(Zaman)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !