2016`da 58.4 milyar lira faize aktarılacak
SADECE BU SENE, maliyeti 5 milyar TL olan 3. Köprüden 11 tane, maliyeti 8 milyar TL olan Marmaray’dan 7 tane, maliyeti 71 milyar TL olan 3. Havalimanından da 1 tane yapılabilecek kadar paramız faize verilecek...
Maliyeti 5 milyar TL olan 3. Köprü ’den 11 tane
2016 yılı bütçesi, bu sene de küresel ırkçı emperyalizmin ve rantiyenin ihya olacağını ortaya koydu. Bütçeden faize bu yıl 58 milyar lira ödenmesi öngörüldü. Hükümetin “borçlan-faizini öde-borcu ödemek için yine borçlan” stratejisi, ülkenin zenginliği ile milletin emeğinin dünya faiz sistemine akıtılmasına neden oluyor. Türkiye, faize ödediği paralarla çok büyük bir kaynağı bu sene de çöpe atarken; “borcu borçla ödeme” stratejisiyle, faizcilerin ve rantiyenin yüzünü bu sene de güldürecek.
AHMET YAVUZ / TBMM BÜROSU
Maliyeti 8 milyar TL olan Marmaray’dan 7 tane vergiler faize!
Yıllık 58 milyar liralık faiz ödemesi, Türkiye’nin birçok eksiğini gidermesi ve birçok yatırımı yapmasına misliyle yetecek cinsten bir tutar olarak dikkat çekiyor. 1 yıllık faiz ödemesiyle, maliyeti 8 milyar TL olan Marmaray’dan 7 tane yapılabilirdi. Aynı şekilde, maliyeti 5 milyar TL olan 3. köprüden 11 tane yapmak mümkün olabiliyor. Rantiyeye ödenen 1 yıllık faiz parası, maliyeti 22 milyar avro (yaklaşık 71 milyar lira) olan 3. havalimanını hemen hemen karşılıyor. Faiz parasıyla, tam 537 ton altın alınabiliyor. Türkiye’nin mevcut altın rezervinin 515 ton olduğu düşünülünce, faize ödenen paranın korkunçluğu daha belirgin hale geliyor.
Tam 537 Ton Altın Türkiye’nin Mevcut Altın Rezervi 515 Ton
1 tane daha 3. Havalimanı
2016 yılında 58.4 milyar lira faize verilecek!
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın sunumuyla TBMM’de görüşülmeye başlanan 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nda yüksek faiz ödemeleri ve açıklar dikkat çekiyor. 540 milyar TL bütçe gelirinin öngörüldüğü 2016 yılında tam 58.4 milyar lira ise faize aktarılacak. Bu yıl bütçede 30 milyar lira da açık öngörülüyor.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışmalı geçen 2016 yılı bütçe görüşmelerinde faiz ve yatırım kalemleri dikkat çekiyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıkladığı rakamlara da yansıdığı gibi da asgari ücret ve diğer zamların ise enflasyonu artırması bekleniyor. Enflasyonu düşürmek için de bütçede faize yeni ödenek aktarılması gündeme gelecek.
ÖNÜMÜZDEKİ SENE FAİZ OLARAK ÖDENECEK
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı gibi kurumların bütçesinin görüşüldüğü ve Bakanlıkların bütçelerinin görüşülmeye başlandığı Plan Bütçe Komisyonundaki maratonun yaklaşık 1 ay sürmesi bekleniyor. Komisyonda kabul edilen kurum bütçeleri daha sonra Meclis Genel Kuruluna sunulacak. 2016 yılı bütçesinde ise yine faiz ödemeleri ve açıklar dikkat çekiyor. Başta akaryakıt, elektrik ve temel tüketim maddelerindeki yüksek vergilerle milyonlardan toplanan gelirler, geçmiş yıllarda olduğu gibi faiz yoluyla rantiyeye aktarılacak. Üç yıllık perspektifle hazırlanan 2016 yılı bütçesinde 540,8 milyar TL bütçe gelirinin ön görülürken, 2016 yılında halktan dolaylı ve doğrudan toplanan vergi geliri kaleminin ise 459,2 milyar TL olması bekleniyor. Hükümetin bir türlü düşürülemediği faiz giderleri ise 56 milyar TL olması öngörüldü. Bu durumda genel bütçe gelirlerinin yüzde 10’dan fazlası önümüzdeki sene faiz olarak ödenecek.
30 MİLYAR AÇIK
Bütçede 2016 sermaye giderleri için ise 51,8 milyar TL ayrılması öngörülüyor. Yani faize 56 milyar TL ödenirken, yatırımlar ise onun altında kalacak. Bütçe açığının da 29,7 milyar TL olması beklenirken, bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 1,3, faiz dışı fazlanın ise yüzde 1,2 olması hedefleniyor. Toplam bütçede en büyük pay ise personel giderlerine ayrıldı. 2016 yılında personel gelirlerinin 147,8 milyar TL olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mal ve hizmet alım giderlerinin de 24,9 milyar TL olması öngörülüyor.
Milli Gazete