28 Şubat davası başladı
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülecek 28 Şubat davası başladı, sanıkların kimlik tespiti yapılırken sanık avukatlardan birinin heyete itirazı üzerine duruşmaya ara verildi.
28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı. Duruşmada şu an sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Bu arada bir avukatın "Müvekkilimi soruşturma sırasında tutuklayan hakim, mahkeme heyetinde yer alamaz" diyerek itiraz etmesi üzerine duruşmaya ara verildi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 28 Şubat döneminin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de arasında bulunduğu tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar, mağdur ve müştekiler ile taraf avukatları ve sanıkların aileleri katılıyor. Davanın bir numaralı sanığı İsmail hakı Karadayı ise hastanede kanser tedavisi gördüğü için duruşmaya katılmadı.
Duruşma, Ankara Adliyesi'nde yan yana bulunan ve 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemelerinin kullandığı salonlar arasındaki duvar yıkılarak oluşturulan salonda görülüyor.
Sanık yakınları duruşmayı salonda bulunan ekrandan takip ediyor. Duruşma, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca salona kurulan görüntü ve ses sistemi ile kayıt altına alınıyor.
Mahkeme heyeti, Başkan Tayyar Köksal ile üyeler Süleyman Köksaldı ve Hakan Oruç'tan oluşuyor. Hakim Kadriye Çatal da yedek üye olarak salonda bulunuyor.
Duruşmanın savcılığını ise iddianameyi hazırlayan savcılardan Kemal Çetin yapıyor.
103 SANIK VAR
Toplam 103 sanığı bulunan davanın 75 tutuklu sanığından 37'si hakkında daha önce tahliye kararı verildi. Dava kapsamında halen 38 sanık tutuklu bulunuyor. Tahliye edilen isimlerden bazıları şöyle: MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, Mustafa Bıyık, İbrahim Selman Yazıcı, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, Serdar Çelebi, Mustafa Babacan, Orhan Nalcıoğlu, İsrafil Aydın, Engin Alan, Metin Yavuz Yalçın, Cengiz Koşal, Mustafa Hakan Bural, Yahya Kemal Yakışkan, Adem Demir, Yahya Cem Özarslan, Ziya Batur, Bahaddin Çelik, Yüksel Sönmez, Salih Eryiğit, Osman Bülbül, Ahmet Dağcı, Veli Seyit, Seyfullah Sönmez, Sezai Kürşat Ökte, Ahmet Aka, Alican Türk, Osman Atilla Kurtay, Mustafa Kemal Savcı, Berkay Turgut, İsmail Hakkı Önder, Ahmet Nazmi Solmaz, Mehmet Ali Yıldırım, Metin Keşap, Celalettin Bacanlı, Mustafa Köseoğlu, Mustafa İhsan Tavazar, Lokman Ekinci ve Erdal Ceylanoğlu.
SİVİL SANIK KEMAL GÜRÜZ
Davanın sanıkları arasında ise Birinci Ordu Komutanlığı görevini yapan Orgeneral Yalçın Ataman, Batı Çalışma Grubu'nu kurduğu iddia edilen Çevik Bir, Balyoz davasında ağırlaştırılmış mahkumiyet alan Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan gibi isimler yer alıyor. Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de sivil sanıklar arasında.
DAVANIN BİR NUMARASI KARADAYI
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan bin 309 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
28 Şubat soruşturması kapsamında 14 ayrı operasyon yapıldı. İddianamede, bir numaralı sanık olarak dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı gösteriliyor. İkinci sırada Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Orgeneral Erol Özkasnak yer alıyor.
199'u asker toplam 438 sivil mağdurun bulunduğu davada, dönemin Başbakanı Tansu Çiller mağdurların başında geliyor.
(Kaynak: Dünya Bülteni)
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !