Bu Latin Amerika ülkesinde, ilköğretimde başörtüsü serbest
Başörtüsü yasağı tartışmalarının ilkokullar üzerinde yapılmaya başlandığı Türkiye`de yasak sürerken, Latin Amerika ülkelerinden Şili`de ilkokula başörtüsü serbestisi geldi.
Türkiye'de muhafazakarlardan liberallere, Kemalistlerden solculara kadar birçok kesimden insanların farklı şekillerde yasak istediği başörtüsü, Müslüman olmayan ülkelerde serbestçe giyilebiliyor. Başörtüsü yasağı tartışmalarının ilkokullar üzerinde yapılmaya başlandığı Türkiye'de yasak sürerken, Latin Amerika ülkelerinden Şili'de ilkokula başörtüsü serbestisi geldi.
Başörtüsüyle okula kabul edilmeyen 9 yaşındaki Yasmin Elsayed, Eğitim Bakanı Joaquin Lavin'in araya girmesiyle yeniden okula kabul edildi. Elsayed'i ziyaret eden Şili Eğitim Bakanı Lavin, ülkesinin dinî ayrımcılığa izin vermeyeceğini belirterek, Yasmin'in başörtüsü giymesinin dinî inancı gereği olduğunu söyledi.Türkiye'de yıllardır süren başörtüsü yasağı ve tartışmaları son dönemde ilkokullar üzerinde devam ederken, Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki bir ülkede ilkokula başörtüsü serbestisi getirildi. Latin Amerika'nın 16 milyonluk nüfuslu ülkesi Şili'de Yasmin Elsayed isimli 9 yaşındaki bir kız öğrencinin okula başörtüsüyle devam etmesi kabul edildi.
EĞİTİM BAKANI DEVREYE GİRDİ
Başkent Santiago'nun La Reina belediyesi sınırları içerisinde bulunan W. A. Mozart Okulu, daha önce başörtüsüyle okula gelmesini kabul etmediği Elsayed'i bu defa başörtüsüyle kabul etti. Okul yönetiminin başörtüsünün okul üniformasına aykırı olduğunu belirterek geri çevirdiği Yasmin Elsayed, Şili Eğitim Bakanı Joaquin Lavin'in araya girmesiyle okula yeniden kabul edildi. 2011 yılından itibaren başörtüsüyle eğitimine devam edecek olan Elsayed, okula kabul edilmediği için Şili İslam Kültür Merkezi ile Şili Eğitim Bakanlığı'na başvurmuştu.
İSLÂM KÜLTÜR MERKEZİ'Nİ ZİYARET ETTİ
Santiago'daki İslam Kültür Merkezi'ni ziyaret eden Şilili Bakan Lavin, burada görüştüğü Yasmin Elsayed'e destek verdi ve Elsayed'in okula başörtüsüyle devam edeceğini söyledi. Elsayed ve ailesine destek veren Lavin'in İslam Kültür Merkezi'ndeki ziyaretine Irak, İran, Lübnan ve Ürdün büyükelçileri de katıldı. Buradaki görüşmede Eğitim Bakanı Lavin, okul yönetimiyle görüşüldüğünü ve Elsayed'in okula başörtüsüyle devam edebileceğini söyledi. Lavin, “Eğitim kanunları, Yasmin'in okul üniformasının yanında başörtüsü giyebilme özgürlüğünü tanıyor” dedi.
BAŞÖRTÜSÜNÜN RENGİ ÜNİFORMA RENGİYLE AYNI OLACAK
Elsayed'in başörtüsüyle okula gitme ısrarının arkasında dini inançları bulunduğunu söyleyen Şilili Bakan Lavin, Şili''de dini ayrımcılık olamayacağını ve her dinden insanlara saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi. Lavin'in araya girmesiyle birlikte Elsayed'in başörtüsüyle eğitimine devam etmesine izin veren okul yönetimi, Lavin'in başörtüsünün yanısıra okul üniformasını da ihmal etmemesini istedi. Yasmin ailesi de ileride problem çıkmaması için kızlarının giyeceği başörtüsü renginin okul üniformasının rengiyle aynı olacağını söyledi.
ANTARTİKA'YA KADAR UZANIYOR
Latin Amerika'da bulunan ve güney kutbuna doğru Antartika'ya kadar uzanan 757 bin kilometrekare üzerine kurulu Şili'de 16 milyon insan yaşıyor. Yerli nüfusun yüzde 4'ü geçmediği Şili'de nüfusunun büyük bölümünü Avrupa'dan gelenler oluşturuyor. Şili'de Suriye, Lübnan ve Filistin'den göç etmiş Osmanlı tebaasından çok az miktarda Arap nüfus da yaşıyor. Müslümanlar nüfusun yüzde 1'inden azını teşkil ediyor. 1989'da başkent Santiago'da açılan camiyle birlikte Şili'de yaşayan yerlilerin de İslam'a geçişi hızlanmıştı. Şili'de 1973 yılında Amerikan destekli darbede cunta lideri Augusto Pinochet, geniş halk desteğine sahip Salvador Allende'yi iktidardan uzaklaştırmış ve ülkeyi yıllarca sürecek karanlık bir döneme sürüklemişti. İntihar ettiği söylense de Allende'nin Pinochet'in askerlerince öldürüldüğü belirtiliyor.
(Kaynak: Yeni Akit)