07-11-2010 00:04

Darısı Anıtkabir`in başına!

Zaman gazetesinin web sitesinde, `Hurafeleri önlemek için türbede nöbet tutuyorlar` başlığı ve `Diyanet görevlileri hurafeleri engellemek için türbede nöbet tutuyor` spotuyla verilen haberi, `Darısı Anıtkabir`in başına` temennisi ve başlığıyla dikkatlerinize sunuyoruz.

Darısı Anıtkabir`in başına!

İslam ve Hayat

Zaman gazetesinin web sitesinde, "Hurafeleri önlemek için türbede nöbet tutuyorlar" başlığı ve "Diyanet görevlileri hurafeleri engellemek için türbede nöbet tutuyor" spotuyla verilen haberi, "Darısı Anıtkabir'in başına" temennisi ve başlığıyla dikkatlerinize sunuyoruz:

İstanbul'un en çok ziyaret edilen türbelerden biri olan Bakırköy Zuhurat Baba Türbesi'nde Bakırköy Müftülüğü hurafelere karşı dini rehberlik hizmeti veriyor. Türbeye ziyarete gelen vatandaşları Kuran kursu öğretmenleri ve imam- hatipler 'kabir ziyareti ve adabı' konusunda bilinçlendiriliyor.

Manevi dünyamızda özel bir yere sahip olan kabir ziyaretleri hurafelerin yaygınlaştığı uygulamalara dönüşebiliyor. Bir kabir ziyaretinde karşımıza kısmet açmak için tel saran bir genç hanım ya da ev sahibi olmak için türbenin etrafında mum yakan bir vatandaş çıkabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşları hurafeler konusunda toplumu aydınlatmak için birçok çalışma gerçekleştirdi. "'21. Yüzyıl Türkiyesi' nde Hurafeler" adlı kitapta hurafeleri derleyen kurum, doğru olarak bilinen birçok uygulamanın hurafe olduğunu da ortaya koydu. Dini bilgileri hurafelerden ayıklamak için öncü bir hizmet de Bakırköy Müftülüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Türbede haftanın belirli günlerinde ziyaretçileri diyanet görevlileri karşılıyor. Görevliler, para karşılığı Kuran-ı Kerim okuyan, kısmet için tellere ip geren ve fal bakan, onlarca kişiye usulüne uygun bir şekilde yaptıklarının dinimize uygun olmadığı anlatılıyor. Yiyecek dağıtan ve toplayan kişilere sadakanın mahiyeti hatırlatılarak türbeden sağlanan rant engellenmeye çalışılıyor. Türbeye gelenlerin maddi ve manevi sıkıntılarını da dinleyen görevliler uygulamanın vatandaşları din istismarcılarından da koruduğu görüşünde.

Bakırköy Yeşil Cami Kız Kuran Kursu Öğretmeni Fatma Başaran türbedeki hizmetin bir ilk olduğunu belirtiyor. Hizmetin dine adapte olmuş hurafelere engel olmak olduğunu belirten Başaran, çalışmanın olumlu sonuç verdiğini söylüyor. Başaran, kabir ziyaretinin amacını aşan davranışlardan arındırılacağını ifade ederek, "Zuhuratbaba Türbesi'ne yiyecek toplamak için veya para karşılığı Kuran-ı Kerim okumak için gelenler var. Bizim amacımız buna engel olmak. Samimi duygularla dua etmek isteyen ya da kabirdeki zata Kuran-ı Kerim bağışlamak isteyenlerin daha rahat ibadet etmesini sağlamak" diyor. Başaran, türbede kendilerine her gün yüzlerce soru yöneltildiğini de belirtiyor. Türbede, 'Buraya geldiğimde duam kabul olacak mı? Toprağını alsam fayda olur mu? Makara sarsam kısmetim açılır mı? Gibi sorularla karşılaşılıyor. Türbeye her Cuma günü gelen 60 yaşındaki Neriman Akgün "hocalarımız sayesinde doğru zannederek yaptığımız birçok davranışın yanlış olduğunu fark ettik. Bundan sonra daha dikkatli olacağım. Bazı duygularımızın suistimal edildiğini anladım" diyerek pişmanlık duyduğunu söylüyor. Kirasını ödeyemeyen, hastalıklarından yakınan ya da çocuklarına iş isteyen ziyaretçiler görevlilere dertlerini anlatıp fikir danışıyor. Bir diğer görevli Zuhuratbaba Cami İmam- Hatibi Dursun Babayusuf ise, uygulamanın yıl boyunca devam edeceğinin müjdesini veriyor. Bakırköy Belediyesi'nin ve müftülüğün ortak projesiyle türbenin onaracağını ve mescit açacağını söyleyen Dursun Babayusuf önceden para karşılığı Yasin ve dua okunuyordu. Türbenin üzerine su konulması, niyetlerin kabulü için tesbihe 3 İhlas 1 Fatiha suresi okutulması, parmağa ya da tellere ip sarılması gibi hurafeleri görürdük. Ancak bu çalışmalarla halkımız hurafeler konusunda bilinçlenecek ve bu manzaralarla karşılaşmayacağız" diye söylüyor. Vatandaşlar hurafeler konusunda bilinçlendiğinde görmeye alıştığımız manzaralarda diye söylüyor.

YORUMLAR
  • S&B   09-11-2010 10:35

    *Akideyi, idraki kabul ve redleri doğru algılamadan tagutu reddetmeden cennetlik olunduğunu zannetmek, yukarıdaki (diyanetin yaptığı) basit şeyleri reddedince tagutu reddedildiğini sanmak

  • Selahattin baybars   08-11-2010 11:23

    *Vatan için ölününce cennete girileceğini sanmak* Allahın hükümlerini temsil etmeyen Bayrak için yaşanılıp, onu korumaya çalışıp ölürken cennetlik olduğunu sanmak, *Allahın hükümlerinin değil devleti ebedin korunmasının esas olduğunu bunun için ölünürse şehit ve cennetlik olduğunu sanmak *Bilerek ve isteyerek Laik, seküler, kemalist, sözde demoratik devlet,millet, vatan, bayrak için askere gitmenin cennetlik olduğunu sanmak, * Heykellerin önünde saygı duruşu yapmak, şeriatı dışlama bayamlarını kutlamak *Çocukları zorla törenlere ve taguti eğitime tabi tutarak, taguta askerliği öğretmenin cennetlik amel olduğunu zannetmek, *Şirkin değilde kul hakkının affedilmediğini zannetmek, *Mescidlerde Allah da başka şeylere dualar etmek *Seçimleri müslümanların ibadeti kabul etmek * Tarilseci, rölativist ve özgürlükçü yaklaşımları dinden zannetmek, *3şer 4 er ev araba ve milyon tl hesap larla Kurban bayramlarını geçirip en çok sevdiğini kurban ettiğini sanmak. *Akideyi, idariki kabul ve redleri (Tagutu) doğru algılamadan cennetlik olunduğunu zannetmek, yukarıdaki (diyanetin yaptığı) basit şeyleri reddedince tagutu reddedildiğini sanmak