Ergenekon sanıklarına mahkemeden Meclis vizesi çıkmadı
Silivri`de bulunan Ergenekon sanıkları Balbay ve Haberal`ın tahliye talepleri reddedildi. Vekil seçilen sanıkların tahliyesi bekleniyordu.
CHP'nin Silivri cezaevinden kurtarmak için milletvekili adayı gösterdiği Ergenekon sanıkları Balbay ve Haberal'ın tahliye talepleri kabul edilmedi.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengun'un muhalefet şerhiyle hakimler Sedat Sami Hasiloglu ve Hasan h.Özese'nin oyuyla Balbay ve Haberal'in tahliye talebi reddedildi.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin oy çokluğuyla ikinci ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu yargılandıkları sırada milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Haberal ile gazeteci-yazar Mustafa Balbay'ın bu hallerinin devamına ilişkin olarak aldığı kararda, ''herhangi bir yasal dayanağı olmayan tahliye taleplerinin reddine'' ifadesi kullanıldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin oy çokluğuyla aldığı kararda, dosya kapsamı, sanıklara ayrı ayrı isnat edilen suçlamalar ve bunlarla ilgili sevk maddeleri, delillerin tamamının toplanmamış olması, dosyadaki belgeler ve raporlar, atılı suçların işlendiği konusunda kuvvetli suç şüphe sebeplerinin varlığının devam etmesi, bu suçların CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan suçlardan olması ve bir kısım sanıkların savunmalarının alınmamış olmaması gerekçeler arasında sayıldı.
Bu nedenlerle Haberal ve Balbay'ın tutukluluk hallerinin devamına hükmedildiği belirtilen kararda, ''herhangi bir yasal dayanağı olmayan tahliye taleplerinin reddine'' ifadesi kullanıldı.
Ret yönünde görüş bildiren iki üye, "Yasal bir mesnede dayanmayan, 'milletvekili seçilmenin tahliye sonucunu doğuracağı' savına itibar ederek sırf bu nedenle milletvekili seçilen sanıkların tahliye edilmesi, milletvekili seçilemeyen ve sair tutuklu sanıkların ise mevcut hallerinin devam ettirilmesi hiçbir hak ve nesafet ilkesi ve eşitlik kuralı ile bağdaşmaz." dedi. Karara muhalefet eden mahkeme başkanı ise daha önce de iki sanığın tahliyelerini istediğini hatırlatarak milletvekili seçilmeleri üzerine kaçma ve delilleri karartma şüphesinin kalmadığını savundu.
Karar muhalif kalan mahkeme başkanı Köksal Şengün, daha önce de iki sanığın tahliyesi yönünde oy kullandığını hatırlattı. Başkan Şengün, "Her iki sanık ile ilgili olarak sanıklara isnat olunan suçların vasıf ve mahiyetlerine dosyada mevcut delil durumlarına, sorgu ve savurnmalarındaki anlatımlarına, üzerlerine atılı suç vasıflarının değişme ihtimallerine, tutuklamadan beklenen gayenin sağlanmış olup bu aşamadan sonra kaçma, saklanma ve delilleri karartma şüphelerinin bulunmamasına ve de gerekirse haklarında adli kontrol uygulamasının da düşünülebileceğine ve bireysel olarak da sanık Mehmet Haberal'ın yaşına, sosyal ve mesleki konumuna ve sağlık durumuna, diğer sanık Mustafa Ali Balbay'ın toplum içerisindeki konumu da dikkate alınarak her iki sanığın tahliye edilmeleri yönünde oy kullanmaktayım." dedi.
Sebahat Tuncel örneğini de hatırlatan başkan Şengün, "Aynı suçlamalarla yargılaması tutuklu olarak yapılmaktayken 22 Temmuz 2007 tarihindeki milletvekili genel seçiminde bağımsız olarak milletvekili seçilen Sebahat Tuncel isimli kişi Anayasanın 14. maddesi doğrultusunda değil, milletvekili seçilmesinden dolayı kazanmış olduğu temsil niteliğinden dolayı da tahliye olmuş ve son seçime kadar da parlamentoda görev yapmıştır." ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına ilişkin kararın bir örneğinin acilen TBMM'ye gönderilmesini hükme bağladı.
Balbay ve Haberal'ın karara itiraz etme hakları bulunuyor. Karara itiraz da kabul edilmezse Balbay ve Haberal meclise giremeyecek.
(Kaynak: Dünya Bülteni)