Farklı düşündükleri konu yokmuş
İkili görüşme sonrası medyanın karşısına çıkan Erdoğan “Papa hazretleri ile olaylara bakışımız tamamen aynı” sözleriyle başladığı konuşmasında Batı’nın Müslümanlara bakışının değiştirilmesi konusunda Papa’dan yardım istedi.
Basının huzurunda okunan metinler adeta aynı kalemden çıkmış “ortak metin”ler gibiydi. Papa’nın tartışmalı davet mektubunda ve geliş amacında sıkça altı çizilen “dinlerarası diyalog” dünkü görüşmenin de merkezinde yer alırken, zirvenin resmi açıklamalarına da damga vurdu. İkili görüşme sonrası medyanın karşısına çıkan Erdoğan “Papa hazretleri ile olaylara bakışımız tamamen aynı” sözleriyle başladığı konuşmasında Batı’nın Müslümanlara bakışının değiştirilmesi konusunda Papa’dan yardım istedi. “Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var” cümleleriyle söze başlayan Papa ise dostluğu yeşertme çağrısı yaptı.
Çokça tartışılan, “kutsiyetpenah” ve “yüce kişilik” ifadeleriyle taltif edilen bir mektupla davet edildi. Dillere destan törenle karşılandı. Atlı askeri birliğin eşliğinde Saray’a geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ilk ağırlanan konuk oldu…
Papa Bugün İstanbul’da
İstanbul’da Ayasofya’yı ve Sultanahmet Camii’ni gezecek olan Papa Franciscus, Şişli’deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’ndeki ayine katılacak. Papa, aynı gün Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecek ve Patrik Bartholomeos’la özel bir görüşme yapacak. Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde dua edecek. Papa Franciscus, 30 Kasım’da, tekrar Fener Rum Patrikhanesi’ne gidecek ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak.
Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Esenboğa Havaalanı’nda askeri törenle karşılandı. Papa ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia’nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Türkiye ve Vatikan bayrakları bulunan özel uçak ile Esenboğa Havaalanına geldi.
Papa Franciscus için havaalanında askeri kıta hazır bulundu. Papa’yı Ankara ziyareti boyunca kendisine eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı.Karşılamada, Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, sanatçı Serra Yılmaz ve öteki yetkililer de bulundu. Papa Franciscus, uçaktan inişte ilk olarak Bakan Çavuşoğlu ardından diğer karşılama heyetiyle tokalaştı. Papa kendisi için hazır bulunan askeri kıtayı da selamladı. Bu sırada Papa ile aynı uçakta gelen basın mensuplarının da uçaktan inerek görüntü aldığı görüldü.
Üst Düzey Güvenlık Önlemlerı Alındı
Papa’nın gelişi öncesinde Esenboğa Havalimanı girişinde araçlar kontrol edilerek içeri alındı. Büyükşeref Salonu çıkışında ve apronda Türkiye ve Vatikan bayrakları göndere çekildi. Akreditasyon kartı olan basın mensuplarının görüntü alabilmeleri için apronda ve Şeref Salonu kapısı karşısında bir bölüm ayrıldı. Havaalanında, çevik kuvvet birimleri ile Şeref Salonu binasının çatısında keskin nişancılar görev alırken, ambulanslar da hazır bulundu.Yaklaşık 2 bin 700 polisin görev aldığı öğrenilirken, binaların çatılarında keskin nişancıların bulunduğu görüldü. Protokolün geçeceği yol boyunca Türk ve Vatikan bayrakları asıldı.
Erdoğan: Papa Fransuva Hazretleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırladığı ilk konuk olan Papa Françesko basına kapalı olarak biraraya geldi.Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi.Erdoğan basın toplantısında “Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bunun barış umutlarını çoğaltacak çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün verilecek mesajlar sadece Vatikan’a değil tüm Müslüman coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak, oralarda da yankı bulacaktır. Bugün Ankara’da vücut bulan fotoğraf, hiç şüphesiz bir umut fotoğrafıdır. Vatikan’dan gelen son yıllardaki kardeşlik mesajları büyük umut vadediyor.”dedi. Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:” Medeniyetler İttifakı projesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu girişimin yaşatılması ve daha işler hale getirilmesi umut verici olacaktır. Türkiye, birlikte yaşama kültürüne eşsiz katkılar sağlayacak birikime sahiptir. Türkiye özgürce kültürünü ve inancını yaşatabilmiştir. Ülkemiz sınırları içindeki azınlıklara yönelik tarihi nitelikte adımlar attık. Türkiye, birlikte yaşama kültürünü güçlü bir şekilde desteklerken, dünyaya da bunun mesajını samimi biçimde veriyor. Türkiye’nin birlikte yaşamak adına verdiği mesajların tüm dünya tarafından dikkate edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyaset içinde görmezden gelinmesin.Katolik aleminin ruhani lideri Papa Fransuva hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç kuşkusuz son derece olumlu izler bırakacaktır. Ziyaretini Hristiyan dünyasındaki önyargıları da kıracaktır diye düşünüyorum. Sizi ve heyetinizi ülkemizde görmenin memnuniyeti içinde tekrar teşekkür ediyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle tekrar selamlıyorum. Erdoğan’ın ardından söz alan Papa’da diyalog vurgusu yaptı. Franciscus “Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır. Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir. Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır. Dostluk böylece yeşerecektir.Her şeye haiz olan Tanrı Türkiye’yi korusun ve gözetsin ve onu kalıcı bir barışın inşacısı yapsın.”dedi.İki metin arasındaki benzerlik ise dikkatlerden kaçmadı.
Papa Franciscus, Başkent’teki temaslarının tamamladıktan sonra 29 Kasım Cumartesi günü sabah saatlerinde İstanbul’a hareket edecek. İstanbul’da Ayasofya’yı ve Sultanahmet Camii’ni gezecek olan Papa Franciscus, Şişli’deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’ndeki ayine katılacak.Papa, aynı gün Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecek ve Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak. Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde dua edecek. Papa Franciscus, ziyaretinin son günü 30 Kasım’da, tekar Fener Rum Patrikhanesi’ne gidecek ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak, birlikte öğle yemeği yiyecek. İstanbul’daki temaslarının ardından Papa Franciscus, bu akşam saatlerinde Türkiye’den ayrılacak.
Dinlerarası diyalog nedir?
“Medeniyetler ititfakı”nda Türkiye’nin üstlendiği rol ile diyaloğun önemine dikkat çekilen mektupla davet edilen Papa, daha gelmeden Türkiye’ye “dinlerarası diyalog” için geleceğini ilan etmişti… Peki bu dinlerarası diyalog nedir?
“Dinlerarası diyalog”, 1964’ten beri Vatikan merkezli yürütülen ve temelde bütün dünyayı Hıristiyanlaştırmayı amaçlayan bir projedir. Papalığın II. Vatikan Konsili’nin 4. Oturumu’nda kabul edilmiş; “Nastra Aetate” diye bilinen Konsil metnine girmiştir. 28 Ekim 1965’te Papa VI. Paul’un onayıyla ilan edilen “dinlerarası diyalog” projesi Papalığın 3. bin yıl hedefinin de merkezinde yer almaktadır. Dünyayı Hıristiyanlaştırma ve İslam’ı yok etme projesinin günümüzdeki en önemli ayağıdır. Vatikan’ın kendi ifadesiyle, “misyonerliğin çağa uyarlanmış” şeklidir.
İşte Vatikan’ın kendi ağzından Dinlerarası Diyalog:
“Dinlerarası diyalog, kilisenin bütün insanları kiliseye döndürme amaçlı misyonunun bir parçasıdır... Bu misyon aslında Mesih’i ve İncil’i bilmeyenlere ve diğer dinlere mensup olanlara yöneliktir.” (Redemptoris Mission, Papa 2. Jean Paul’un 1991 yılında ilan ettiği ‘kurtarıcı misyon’ adlı genelgesi) “Birinci bin yılda Avrupa Hıristiyanlaştırıldı. İkinci bin yılda Afrika ve Amerika Hıristiyanlaştırıldı. Üçüncü bin yılda Asya’yı Hıristiyanlaştıralım.” (Papa 2. Jean Paul / 2000- Milenyum Mesajı).
-
Muradi 29-11-2014 23:13
Haçlı seferleri son hızla devam ederken Müslüman denilen ülkelerin liderleri haçlılarla dostluk mesajları vermede bir sakınca görmüyor. Siyonizmi lanetleyenlerin samimi olmadıkları şimdi çok daha iyi anlaşılmıyor mu?