Irak`ta işgal bitti, fakat savaşın etkisi devam ediyor
Irak`ta savaş sırasında kullanılan seyreltilmiş uranyum nedeniyle tek gözlü, iki kafalı ya da yarı insan yarı balık şeklinde bebekler doğuyor...
Irak’ta 1991’deki 1. Körfez Savaşı ve 2003-2011’deki işgal sırasında kullanılan seyreltilmiş uranyumun etkileriyle ilgili yeni bir çalışma, savaşın yıllar sonra bile nasıl yıkımlara yol açtığını ortaya koydu. Alman Der Spiegel dergisinin araştırmasına göre, şiddetli çatışmalara sahne olan Basra kentinde ölü ya da sakat doğumlardaki artış tüyler ürpertici. Kentteki mezarlık sorumlusu Askar bin Said, sadece çocuklar için kurulan mezarlığa son dönemde çok sayıda bebeğin gömüldüğünü anlatarak “Bazılarının sadece bir gözü vardı, bazılarının da iki kafası. Bazılarının vücudu ise yarı insan yarı balık gibiydi” dedi. Said ölü doğan bebeklerdeki artış nedeniyle mezarlıkta nereredeyse hiç boş yer kalmadığını söyledi.
Etkisi yıllarca sürüyor
Dergi Basra’da seyreltilmiş uranyum hem 1991’deki Körfez Savaşı’nda hem de 2003’teki işgal sırasında kullanıldığına dikkat çekti. Almanya ’da yayımlanan Çevre Kirliliği ve Toksikoloji Bülteni’nin eylülde yayımladığı araştırma sonuçları, kentte 1994-2003 yılları arasında sakat doğumların yedi kat arttığını, her 1000 çocuktan 23’ünün sakat doğduğunu gösteriyor. Rapora göre, su ve havada etkisi uzun yıllar süren tahribat gücü yüksek seyreltilmiş uranyumla kaplı mermilerin kalıntıları, özellikle çocuklarda ciddi hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıklar arasında hidrosefalus (beyinde su birikmesi) ve omurilikteki anormallikler başı çekiyor.
Kanser üç kat arttı
Sadr Eğitim Hastanesi’nde görevli kanser uzmanı Cevad el Ali, 1991’deki Körfez Savaşı sonrası Basra’daki kanser vakalarının iki-üç kat arttığını söyledi. Son yıllarda daha da hızlanan bu artışın seyreltilmiş uranyumun etkisinden kaynaklandığını düşünen El Ali, “Kanser ve radyasyon arasında doğrudan bağlantı var. Etkilerinin hissedilmesi 10 ila 20 yılı bulabiliyor” diye konuştu. Yetkililer ise savaş kalıntılarının bulunduğu bölgelere uyarı işaretleri koyduklarını ama buralarda oynamak isteyen çocukları ve para kazanmak üzere mermisi toplamaya çalışanları engelleyemediklerini ifade ediyor. Daha önce de savaşın bir başka merkezi olan Felluce’yle ilgili benzer raporlar yayımlanmıştı. İngiliz gazetesi Guardian’da daha önce yayımlanan bir haberde, ‘Irak’ın Hiroşima’sı’ olarak nitelenen Felluce’nin kalıtımsal bozuklukların en sık yaşandığı kent olduğu kaydedilmişti.
(Kaynak: Tİmeturk)