İslamofobi `sosyal medya`da da yükselişte
İngiltere`de sosyal medya üzerinden Müslümanları hedef alan nefret suçlarında son dönemde artış yaşanıyor
Başörtüsü nedeniyle sosyal medyada hakarete uğrayan Akeela Ahmed, "Neredeyse her gün 'tüm Müslümanlar öldürülmeli' şeklinde birçok tweet alıyorum. Twitter ise özellikle Müslümanlara karşı nefret suçlarında birşey yapmıyor, gerekli önlemleri almıyor" dedi.
İngiliz vatandaşı Akeela Ahmed, yaptığı açıklamada, Fransa'daki Charlie Hebdo saldırısının ardından sosyal medya üzerinden kendisine yönelik hakaret ve tacizlerin arttığını belirtti.
Ahmed, Charlie Hebdo olayının ardından camileri hedef alan saldırılara dikkati çektiği bir tweetine, bir kişinin "Müslümanlara karşı saldırılar düzenlemesi çok iyi" şeklinde bir yanıt verdiğini anlattı. Akeela Ahmed, 'Müslüman çocukların öldürülmesi gerektiğini' tweetlerinde yazan ve 'Cuma namazından sonra Müslümanlara saldırılmasını öneren' aynı kişiyi, hem Twitter'a hem de ülkede Müslümanlara karşı nefret suçlarını izleyen "Tell Mama" grubuna şikayet ettiğini söyledi.
Twitter'dan bu kişiyi bulamadıklarına dair yanıt aldığını kaydeden Ahmed, "Daha sonra bu kişinin bir İngiliz milletvekiline ölüm tehdidinde bulunduğunu öğrendim. Twitter bunun ardından bu kişinin hesabını kapatmış. Konu önemli kişilere dokunmadıkça Twitter maalesef birşey yapmıyor. Twitter'ın ve diğer sosyal medya araçlarının özellikle Müslümanlara karşı nefret suçlarında birşey yapmadığını, gerekli önlemleri almadığını düşünüyorum" diye konuştu.
BAŞÖRTÜM HEDEF OLMAMA NEDEN OLUYOR
Twitter'daki fotoğrafının, taktığı başörtüsü nedeniyle Müslüman olduğunu açıkça gösterdiğini ve birçok kez bu nedenle saldırılara hedef olduğunu anlatan Akeela Ahmed, neredeyse her gün 'tüm Müslümanların öldürülmesi gerektiği' yönünde çok sayıda tweet aldığını ifade etti. Ahmed, özellikle ülkedeki İngiliz Savunma Ligi (English Defence League) gibi aşırı sağcı grupların üyelerinin sosyal medyada aktif olduklarını ve sahte isimlerle Müslümanları hedef aldıklarını kaydetti.
"Tell Mama" grubunun Direktörü Fiyaz Mughal da İngiltere'de Müslümanlara karşı siber nefretin seviyesinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Mughal, "2013-2014 döneminde 8 ay boyunca kayıt altına aldığımız 799 Müslüman karşıtı nefret suçunun, yaklaşık 600'ü internet üzerinden yapılmış. Bu rakam her gün Twitter, Facebook gibi sosyal medya üzerinden Müslümanları hedef alan saldırılar dikkate alınırsa, okyanusta damladır" dedi.
Bir grup İngiliz milletvekili, ırkçı nefret saçan sosyal medya kullanıcılarının Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında yasaklanmalarını öneren bir rapor hazırladı. Sosyal medyadaki Yahudi karşıtlığını engellemeye yönelik öneriler içeren raporla, sadece Yahudi karşıtlığı değil, Müslüman karşıtlığının da önlenmesi amaçlanıyor.
İngiltere ve Galler'de bir kişiyle fiziksel özrü, cinsiyeti, ırkı, dini, inancı veya cinsel tercihi nedeniyle dalga geçmek, aşağılamak ya da tacizde bulunmak nefret suçu kapsamına giriyor. Nefret suçuişleyenler hapis cezasına çarptırılabiliyor.
"Tell Mama" grubu 2012 yılından bu yana, sosyal medyada nefret suçlarını önlemek amacıyla daha sıkı kurallar getirilmesi çağrısında bulunuyor. Yılbaşından bu yana Müslüman karşıtı birçok şikayet alan grup, konuyu gelecek hafta düzenleyeceği panelle tartışmaya açacak.